Rodinný dům v Rábech

Moderní bydlení od AIR Ateliér

Moderní dům plný technologií, který zapadne do venkovského prostředí? Podívejte se na rodinný dům v Rábech od architektů Vítězslava Táborského a Aleše Jeřábka z ateliéru AIR. Atmosféru domu doladil interiérem architekt Pavel Hrdý.

Na pozemku v podhradí Kunětické hory stával venkovský dům s hospodářským zázemím. Štítem orientovaným do ulice navazoval na sousední domy. Architekti Vítězslav Táborský a Aleš Jeřábek se rozhodli tento motiv zachovat a podpořit zasazení novostavby do vesnického krajinného rázu.

Nový rodinný dvojdům má v sobě dvě bytové jednotky – první, která je blíže silnici, je rozdělena do dvou pater. V přízemí se nachází hlavní obytný prostor a veškeré obytné pokoje a hygienické zázemí je umístěno v patře. Druhý byt je naopak, na přání investora, převážně přízemní, v podkroví se nachází pouze pracovna a relaxační zóna. Obě bytové jednotky jsou od sebe odděleny velkou průchozí garáží.

Konstrukce domu je konvenční z keramických cihelných bloků s železobetonovými stropy. Střecha je vynesena dřevo-ocelovou konstrukcí a je kryta cementovláknitou šablonou. Stavba se skládá primárně z těchto materiálů, a sice z cihel Porotherm, polystyrenu v obkladu, betonu, pravého dřeva a na střechu byl použit Cembrit.

Celý dům je orientován do zahrady k bazénu. K domu je připojená velkorysá soukromá terasa s altánkem. Společný prostor je navržen tak, aby v něm obě rodiny trávily co nejvíce času. Díky velkým oknům mají obyvatelé domu výhled do zahrady. Kuchyň má keramickou desku, která je odolná jak mechanicky, tak vůči teplu. Dále v kuchyni najdeme i vinotéku až na 100 lahví.

Designéři pracovali s chytrými elektroinstalacemi LOXONE. V domě není jediný vypínač, světla fungují na principu pohybových senzorů a v kuchyňské lince je zabudováno bezdrátové nabíjení – stačí položit telefon na linku a nabije se. Po celém domě jsou umístěna RGB světla, díky kterým je možné nastavit si libovolnou světelnou atmosféru, ať už se jedná o barvu či intenzitu.

Klienti si přáli jednoduchý interiér, bez zbytečných detailů a dekorací. Designéři pracovali hlavně s přírodními materiály, podmínkou byla dřevěná podlaha, u které se ladily odstíny – bělený zakouřený dub a suky jsou barveny do tmavě hněda. Podlaha tak má lehký, moderní a nadčasový styl, který je navíc dlouhodobě esteticky udržitelný.

Součástí hlavní ložnice je prostorná šatna s koupelnou ve stylu wellness. I zde je umístěno umělé RGB osvětlení, které vytváří tu správnou intimní a relaxační atmosféru. Vstup do této velmi soukromě části domu je pouze z ložnice.

Autoři architektonického řešení: dům – Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek // AIR ateliér (www.air-atelier.cz); interiér – Pavel Hrdý

Rok realizace: 2019

Užitná plocha: 476 m2

Stavební práce: Stavby Brych, s.r.o.

Fotografie: Jiří Alexander Bednář


AIR Ateliér

Architektonický ateliér A I R byl založen v roce 2012 jako volné sdružení architektů. Během vlastní autorské činnosti rozšířili svůj tým, aby spolehlivě zajistili splnění potřeb individuálních projektů. Od roku 2020 působí jako společnost s ručením omezeným. Ke svým projektům přistupují racionálně a mají rádi jednoduchá a trvanlivá řešení. Tak vznikl i název jejich ateliéru A I R – Architektura Inspirovaná Rozumem.

Podívejte se na další architekturu:

Dům otevřený přírodě

Přístavba rodinného domu v Kojetíně

Bella Bohemia

Pražská ARCHITOUR

Chomutovské lázně míří na evropskou architektonickou scénu

Dům mnoha tváří

Mateřská škola Za branou

Čajový altán s japonskou zahradou

Obytný soubor Za Větrníkem

Usedlost dvou tváří

Pivovar Kocour ve Varnsdorfu

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU