Pivovar Kocour ve Varnsdorfu

DOMYJINAK a modernizace technické památky

První pivo z pivovaru Kocour jste mohli ochutnat již v roce 2007. V bývalé keramické továrně vznikla nová chlouba Varnsdorfu. Železobetonová konstrukce budovy z roku 1912 je technickou památkou a její rehabilitaci a přizpůsobení novému účelu dostal za úkol ateliér DOMYJINAK.

Pivo i tanec

Jednalo se hlavně o rekonstrukci hlavního sálu, původního prostoru keramičky. V něm se nacházela dvojice poškozených sloupů, kterou architekti nahradili vynesením táhly. Díky tomu vznikl nový, volný prostor s kapacitou až 250 osob. Sál je dvou podlažní s vloženou galerií a výhledem na tančení parket. Nechybí ani prostor pro hudební produkci a přednášky či společenské, hygienické a technické zázemí pivovaru.

Patrem předsálí prochází ocelová lávka ze sklobetonových tvárnice se světlou rampou. Návštěvníky vítá osvětlená stěna s lahví a logem Kocoura. Z předsálí se dostaneme do pivovarnické restaurace, kterou architekti DOMYJINAK navrhli v industriálním stylu. Betonové konstrukce doplňuje černé železo na galeriích, zábradlí z drátěných sítí a schodiště s perforovaným Kocourem. Podlahy jsou vytvořené spárořezem ze šamotových cihel, hlazeným betonem, dubovým parketem a na galerii slzičkovým plechem.

V restauraci najdeme dva bary, každý s odlišnou atmosférou. První bar má v sobě zabudované „nekonečné pole ječmenu“. Oproti tomu bar druhý, má digitální displeje a výhled do pivovarské spilky. Podhledy obou barů tvoří zavěšené pivní tácky místního zlatého moku. Prostor sálu je osvětlen fabrickými okny a továrními svítidly, doplněn je orientačním systémem s motivem industriální žlutočerné šrafy.

Po bujarém večeru, klidný spánek

Další fází renovace pivovaru byla vestavba penzionu do původního objektu. Ten ateliér DOMYJINAK umístili do již existujících prostor skladů v podkroví. Koncept stojí na kontrastu vložených boxů a původní stavební struktury dřevěného krovu. Boxy nově organizují podkrovní prostory a definují společné prostory a hotelové pokoje. Prostoru dominují světlíky a bílé boxy plující na rezavé podlaze. Na konci chodby je velký, oknem zarámovaný, výhled na tovární komín a ocelové schodiště.

Použité materiály odkazují na minulost a současnost objektu. Obvodové stěny jsou tvořeny cihelným zdivem, podlaha celého prostoru je řešena v barevném odstínu rzi, stěny v betonově šedé a přístupové schodiště je vyrobeno ze slzičkového plechu.

Interiéry pokojů jsou jednoduché, s atypickým dřevěným nábytkem a bíle řešenými koupelnami. Součástí návrhu byl i orientační systém, např. označování pokojů. Každý pokoj má název a číslo odpovídající typu a stupnici piva, na dveřích pokoje najdete jeho charakteristiku.


Architektonické řešení: DOMYJINAK s.r.o.

Rok realizace: 2019

Fotografie: Jaroslav Kvíz

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU