Přístavba rodinného domu v Kojetíně

Dům, který inspiruje

Příběh tohoto domu se začal psát už v roce 2006, kdy Radek Leskovjan, grafik a designér značky UAX!, koupil pozemek uprostřed obce Kojetín u Nového Jičína. V roce 2007 zde vznikl nejprve obytný ateliér UAX! od Kamil Mrva Architects, nedávno přibyla betonová přístavba, která je s původní stodolou propojena proskleným krčkem.

Inspiruje i po letech

Tato na první pohled nenápadná přístavba, která získala na konci září titul Stavba Moravskoslezského kraje 2019, se čerstvě pyšní také prestižním titulem Stavba roku 2020. Oceněná byla i zahrada, která je citlivě propojená s moderním domem, aniž by se narušil genius loci. Zahrada získala čestné uznání Zahrada doteku krajiny v soutěži Zahrada roku 2020.

„Celé místo je nesmírně inspirující. Zahrada je přirozeně propojena s rodinným domem a okolní přírodou, a i sama odborná porota měla potíže určit, co už bylo na zahradě přirozené a původní a co bylo uděláno uměle, což je pro zahradního architekta podle mě nejvyšší meta,“ popisuje s úsměvem Ing. Daniel Petr, spolumajitel zahradně architektonického ateliéru PETR & LÁZNIČKOVÁ, zahradní architekti.

První fáze rekonstrukce se v roce 2007 ujalo právě architektonické studio Kamil Mrva Architects. Stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány a navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha. Dovnitř původní stavby je vložena vnitřní dřevostavba, která slouží jako ateliér. Ten se otevírá k jihu a k západu prosklenými stěnami. Výrazným prvkem je terasa, která vybíhá z objemu nad svažitý terén zahrady.

Na celém domě jsou použity přírodní materiál. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné, provětrávaná fasáda z pohledových cetrisových desek. Prosklené části budovy byly realizovány z izolačního dvojskla s hliníkovými rámy v odstínu fasády. Terasu tvoří dřevěná paluba položená na ocelových nosnících. Materiál pro betonový skelet domu měla na starosti betonárna v Novém Jičíně firmy Českomoravský beton.

Beton v souladu s přírodou

Architekt Kamil Mrva se po více než deseti letech od prvního projektu na Kojetíně pustil do další části stavby.

„Přidat, k tak populární a oceňované rekonstrukci původní stodoly, přístavbu, nebylo jednoduché. Přístavba musela mít minimálně stejnou architektonickou a funkční hodnotu,“ říká architekt Kamil Mrva z architektonického studia Kamil Mrva Architects.

Pro nové zadání vznikly tři různé studie. Vybrán byl nakonec železobetonový skelet a dům zasazený do svahu. Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice s koupelnou a šatnou a krátkým parkovištěm tak, aby to byly dva domy a aby se navzájem respektovaly.

Přestože architekti jako ústřední konstrukční materiál stavby použili pohledový beton, z něhož je celá přístavba odlitá, není objekt nijak výstřední. Naopak, vzhled domu je i díky velkým oknům svěží a moderní a přirozeně zapadá do okolní krajiny i díky přiznaným kamenným zdem.

Pojďte dál

Na interiéru se kromě jiných podílela i designérka Blanka Karhanová. I jejím cílem bylo postavit dům, který poskytne rodině dostatek soukromí a bude uzavřený do sebe.

„Při pohledu zvenčí se dům jeví tak, že jím prostupuje příroda. Všechno je přirozené a čisté. Stejně tak probíhá i výsadba rostlin, okrasných keřů a stromů, která využívá jen druhy rostoucí v okolí, aby šlo o dokonalé splynutí s okolní přírodou,“ vysvětluje Leskovjan.

Interiér přístavby domu přitom tvoří pouze příčky s důmyslně vyrobených skříní. Předěl mezi šatnou a ložnicí tvoří pouze šesticentimetrová stěna a při běžném pohledu není vidět přechod mezi dveřmi a stěnou.Do dětského pokoje se vstupuje dvoukřídlými celoskleněnými posuvnými dveřmi Satináto od firmy JAP. V dětském pokoji stolař vymodeloval dvouposchoďovou postel s úložnými prostory.

Jelikož dům stojí ve svahu a jeho střecha je zasypaná zeminou, řeší nedostatek oken, a tedy i světla světlovody firmy Lightway s instalovanými LED žárovkami, které fungují ve tmě i jako vestavěná světla.

Černá a bílá

Kojetínskému domu s ateliérem vévodí střídaní černé a bílé barvy.

„Je to kombinace typická i pro UAX! DESIGN, proto jsem volil střídání těchto barev. Firemní design je v domě takřka na každém kroku. Při vjezdu do domu návštěvníky přivítá firemní obrázek RELAX, který vystihuje celkovou podstatu a atmosféru domu,“ vysvětluje Leskovjan.

 


Autoři architektonického řešení: Radek Leskovjan (návrh interiéru domu, designér a grafik značky UAX!), Kamil Mrva (studio Kamil Mrva Architects)

Interiér: Radek Leskovjan, Blanka Karhanová

Zahrada: Daniel Petr a Petra Lázničková

Fotografie: Lukáš Pelech

 

Podívejte se na další krásnou architekturu:

Nová pražská Kunsthalle

Dům vody a tónů

Bella Bohemia

Pražská ARCHITOUR

Chomutovské lázně míří na evropskou architektonickou scénu

NAHORU