Obytný soubor Za Větrníkem

Rodinné domy v Dobříši

Velká poptávka po samostatném bydlení stojí za rozrůstajícím se počtem developerských projektů na okraji větších měst. Jak v rozvíjejících se lokalitách, s poměrně velkou hustotou rodinných domů, zajistit obyvatelům dostatek soukromí? Rovnováhu mezi potřebami developera a budoucích obyvatelů domů našli boq architekti.

Na kraji Brdských lesů

Už dlouho neplatí, že by se developerská výstavba rezidenčního bydlení soustředila jen na velká krajská města. Lokality blízko přírodě, jako je právě Dobříš, lákají čím dál více. Jak skloubit hustotu výstavby s ohledem na ekonomiku projektu, design, a pohodlí a soukromí majitelů? boq architekti hledali univerzální prvek, který by nejen zajištoval soukromí, ale zároveň tvořil jednotný architektonický ráz celé lokality.

Jejich finální návrh by se dal nazvat kostkou v kostce. Jednoduchá krychle, která je doplněna o předsazenou ocelovou konstrukci s dřevěnou výplní. Konstrukce se stala signifikantním prvkem celého projektu a zároveň plní několik funkcí.

Díky pootočení dřevěné konstrukce oproti hlavní obytnému objektu vzniká prostor například k uložení zahradního náčiní. Velkou výhodou je i částečné odstínění vnitřních prostor, které obyvatelé jistě ocení během horkých letních dní. Architekti ale především zvládli vytvořit druhotný plášť, který poskytuje obyvatelům dostatek soukromí. Postupem času bude do fasády zakomponována popínavá zeleň, která efekt ještě posílí.

Výhledy i soukromí

Vstupní část domu navazuje šatnou, toaletou a pokračuje dále do hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou. V horním podlaží se nachází dva pokoje s koupelnou a celé samostatné rodičovské křídlo s ložnicí, šatnou a koupelnou. Z téměř každé obytné místnosti lze vstoupit na balkon, na kterém zajišťuje ocelovo-dřevěný plášť dostatek soukromí. Obyvatelé si tak mohou užívat krásné výhledy do krajiny.

Tři dvojdomy vznikly jako první etapa celé lokality. Šest jednotek, které vytvářejí základ rozvíjející se části města Dobříš, a které budou doplněny dalšími domy. Domy se nacházejí v těsné blízkosti krásného borovicového lesa. Celým projektem se prolínají svislé dřevěné prvky, které vytvářejí dialog mezi tím, co zde stojí desetiletí a tím, co zde vzniká. Hlavní hmota domu je řešena v bílé omítce a je doplněna ocelovými prvky.

Architektonické řešení: boq architekti // ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

Rok realizace: 2019

Fotografie: Alexandra Timpau

 

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU