Transparentní obytná krajina

Dům s atriem podle Martina Nerudy

Foto: Alex Shoots Buildings

Architekt Martin Neruda navrhl ve spolupráci s Petrem Hanzalem a Vítem Formánkem přízemní atriový dům. Na místě původního řadového domu ve vilové části města Lanškroun vyrostl na přání klienta dům v intenzivním kontaktu se zahradou. Objemy stavby jsou terasovitě usazeny do terénu, díky čemuž její konstrukce kaskádovitě klesá směrem k jižní zahradě. Obytnou část domu protínají průhledy a jeho obyvatelé tak mají podle autora návrhu přehled o svém okolí.

Prosvítající siluety

Pozemek domu ukončuje řadu rodinných domů a svažuje se k jihu, kde se rozšiřuje do volné zahrady. Z jedné strany se jednopodlažní dům otevírá do zahrady a směrem k ulici je osazen polykarbonátovým „filtrem“. Průsvitné polykarbonátové objemy garáže a zahradního skladu oddělují obytnou část domu od ulice.

Servisní prostory jsme realizovali levněji než obytnou část a přiznali to materiálem obvodového pláště. Kompaktní fasáda bez oken do ulice by nemusela působit přívětivě a tak padlo rozhodnutí použít průsvitný materiál, který v závislosti na denní době a poloze slunce více či méně prozrazuje otevřený prostor atria a měnící se siluety uskladněných věcí, velkoryse osvětluje interiér a zároveň zachovává soukromí obyvatelů domu,“ dodává architekt Martin Neruda.

Betonová kaskáda

Obytné místnosti domu i venkovní prostory navrhl architekt tak, aby kopírovaly mírně svažitý terén. Stavba se zalamovanými železobetonovými stropními deskami tedy postupně v kaskádách klesá. Betonové stropy mají velkorysé přesahy a obyvatele domu chrání před sluncem i deštěm.

Důležité funkce uprostřed

Dalším prostorovým prvkem v domě je atrium, kam architekt orientoval blok ložnic ve střední části. Hlavní obytný prostor pak najdeme mezi atriem a jižní zahradou, kde umístil srdce domu – kuchyň s jídelním stolem, který se stává jeho přirozeným centrem. Tento prostor lze na sever a jih otevřít, čímž se pod jednou střechou propojí obě zahrady.

Autoři návrhu využili konstrukční cihelný materiál z původního demolovaného domu, z něhož vytvořili pohledovou vrstvu stěn nového domu. Materiály v surové podobě pak zjemnili přírodními materiály a tlumenými barvami. Jasanové příčky, dubové i sametově růžové podlahy tak kontrastují betonovým stropům, překladům a parapetům. Tuto mozaiku dále doplňují jemné zelené závěsy, polykarbonát i ocelové sloupy.

Stěny zarostlé zelení, zreznuté ocelové sloupy a patina na betonu. Atriový dům by měl v budoucnu srůst se zahradou a proměnit se v malou obytnou krajinu.

Dům v Lanškrouně

Autor: Martin Neruda Architektura

Spolupráce: Petr Hanzal, Vít Formánek

Lokalita: Lanškroun, Česká republika

Realizace: 2021

Užitná plocha: 180 m² (130 m² obytná plochs, 50 m² garáž se zahradním skladem)

Realizace stavby i s interiérem trvala asi tři roky. Přes mimořádně napjatý rozpočet a ne zrovna hladký průběh výstavby považuju výsledek za zázrak,“ říká architekt Martin Neruda, který na projektu spolupracoval s Petrem Hanzalem, jenž měl na starosti projektovou dokumentaci stavby a s dílčími věcmi pomáhal Vít Formánek.

Jaké komplikace při realizaci nastaly?

Jedna z těch zajímavějších například spočívala v podcenění technologického postupu betonáže železobetonových přesahů z vodostavebního betonu, kde se po roce užívání objevily mikrotrhlinky. Přes několik variant řešení problému a v kontextu finančních možností investora jsme nechali přesahy dodatečně opatřit hydroizolací.

Proč jste použil pro oddělení od ulice zrovna polykarbonát?

Polykarbonát byl zvolen s ohledem na jeho tepelně-izolační vlastnosti (desky tl. 40mm), nízkou hmotnost, jednoduchou zpracovatelnost na místě a umožnění kompaktní fasády včetně otvíravých částí, bez použití drahých a těžkých konstrukcí.

Zeleň hraje v návrhu důležitou roli. Jaké porosty jste umístil do atria a zasahoval jste také do krajiny na zahradě?

Původní myšlenka byla vytvořit v atriu hustou „džungli“ nebo háj, ale od toho se už v rámci studie upustilo. V atriu tak převažuje travnatá plocha a výsadba je situována hlavně po okrajích. Výsadbu tvoří vícekmenné javory s trvalkovými podsadbami, které doplňuje solitérní bříza, keře a okrasné trávy. Zahradu jsme doplnili o užitkové záhony, nové ovocné stromy a letničkový záhon před oknem u kuchyně, kde majitelka ráda posedává.

Na čem nyní pracujete?

Aktuálním projektem byla soutěž na novostavbu Základní školy Jana Vodňanského v Holešovicích, v níž jsme se umístili na druhém místě. Dále jsou to rekonstrukce objektu pro provozování školy Scio v Kolíně, rekonstrukce několika bytů, interiér kanceláří v Karlíně, návrh a projekt hospodářského stavení a návrh rodinného domu v Panenském Týnci nebo návrh popelnicového stání v Korunovační.

Další články:

Kanceláře, které nespí

V Londýně bychom marně hledali centrální náměstí českých kvalit

Dvacet devět podob české architektury

Jedenáctka nejlepších kanceláří

Další rekonstrukce hotelu Hilton od IBA

Netradiční svět Kebinu

Interiér musí ladit jako orchestr

Brněnské Clubco

Prostorové kouzlo domu s třešní

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU