TH House

Rodinný dům v rušné Hanoji od ODDO architects

Česko-vietnamské studio ODDO architects realizovalo v Hanoji nový dům. Pojmenovali jej TH house. Dominantní ideou při návrhu úzkého pětipodlažního objektu byl co nejvyšší přístup denního světla a možnost přirozeného větrání. Architekti dbali také na výsadbu zeleně a prostorové provázání všech pater tak, aby mezi sebou mohli členové rodiny mezi podlažími vizuálně komunikovat.

Rodinné vazby jsou ve vietnamské kultuře nesmírně důležité, což se propisuje také do podoby domu. Socializaci v rodině a se sousedy zjednodušují otevřené obytné prostory a celoskleněná fasáda, s možností odclonění za účelem vytvoření soukromí.

Úzké hanojské domy

Projekt domu TH house se nachází ve velmi zahuštěné zástavbě. Parcela domu o velikosti šest krát čtyři metry je obklopena sousedními domy a má čelní fasádu do těsné uličky širokou pouhých 1,2 metru. Místní čtvrť je charakteristická neformálním uspořádáním úzkých domů na malých parcelách propojených úzkými uličkami.

Extrémně úzkou čelní fasádu se architekti snažili co nejvíce zvětšit. Docílili toho například celoskleněnou konstrukcí, která maximalizuje přenos přirozeného světla a pocitově dům zvětšuje. Dále optickému zvětšení a prostorové diverzitě pomáhá různorodá výška stropů v jednotlivých podlažích. Specifikem lokality je vlhké a teplé klima. Vertikální uspořádání TH house proto umožňuje přístup čerstvého vzduchu a přirozeného provětrání.

Propojeni se sousedy

V přízemí domu najdeme kuchyni a jídelnu. Prostor je navržen tak, aby se z úrovně střechy dostalo do domu maximum denního světla skrz světlík a mezeru objemu horního podlaží odsazeného od hlavních obvodových konstrukcí. Přední strana kuchyně zároveň slouží jako hlavní vchod do domu z ulice, což je místním zvykem. Velkorysé posuvné vstupní dveře umožňují spojení mezi rodinou a sousedy.

Ve třetím podlaží architekti situovali prostor obývacího pokoje, který je středobodem rodinných aktivit. Nachází se mezi ložnicí rodičů ve druhém podlaží a dětským pokojem v podlaží čtvrtém. Poslední páté patro je určeno pro rodinný oltář a prostor prádelny. Z té se dá vyjít do venkovního prostoru zahradní terasy se stromy, jež nabízí výhled do okolní intenzivní zástavby.

Klíčová zeleň

Využití zeleně jako funkčního prvku nám v Evropě není cizí, ve Vietnamu je však takřka nutností. Vegetace totiž poskytuje stínění ulic a snižuje teplotu ve městě. V ODDO přemýšleli ještě dále a zaměřili se na mikroklima samotného bydlení v rámci zahuštěné zástavby. Uspořádání a typ rostlinného materiálu zvolili dle světelných podmínek a prostorových možností interiéru.

Velkoprostorové květináče pro výsadbu zeleně jsou napojené na automatické zavlažování, což usnadňuje následnou údržbu. V neposlední řadě zeleň napomáhá fyzickému a duševnímu odpočinku, obzvlášť ve velkoměstě. „Naším záměrem je propojení mezi člověkem a kouskem přírody v rámci kompaktního bydlení v zahuštěné zástavbě. Snažíme se hledat v projektu TH house odpovědi na výrazné problémy soudobého dynamického rozvoje města Hanoj s vysokou hustotou osídlení a zástavby,“ uzavírají ODDO architects.

TH House

Architektonické řešení: Mai Lan Chi Obtulovičová, Duc Trung Nguyen, Marek Obtulovič // ODDO archcitects

Lokalita: Hanoj, Vietnam

Rok realizace: 2021

Zastavěná plocha: 124 m²

Užitná plocha: 24 m²

ODDO architects

Marek Obtulovič a Mai Lan Chi založili v roce 2016 ateliér ODDO architects, jež sídlí ve Vietnamu i v České republice. Oba manželé získali zkušenosti na zahraničních stážích ve Skotsku nebo v Belgii. Pracovali pro vietnamský ateliér Vo Trong Nghia oceněné několika mezinárodními cenami a proslavené především konstrukcemi z bambusu. Ateliér získal za rok 2021 první cenu v soutěži Dezeen Awards v kategorii nejlepší nové architektonické studio.

ODDO architects navrhují OD začátku DO konce


Další zajímavé domy:

Vietnamská oáza od ODDO architects

Atelier Štěpán: Vila Vnitřní krajina

Dům v údolí Dyje

Vila s fontánou

Nevšední dům v Ostravě

Dům na Kozině

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU