Dům v údolí Dyje

"Neviditelné" bydlení od Kuba & Pilař architekti

Na nábřeží ve Znojmě vyrostl v roce 2019 dům, který díky svému tvarosloví a zelené střeše splývá se svým okolím. Šedá myška to však zdaleka není, tento dům stojí za to si důkladně prohlédnout. Jeho autoři z ateliéru Kuba & Pilař architekti si poradili s nesnadným terénem i malou šíří pozemku. Dům nepřekvapí pouze svým pláštěm, ale především nečekanými vnitřními prostory, kterým korunuje panoramatický výhled na skálu se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše.

Splynutí s přírodou

Pozemek byl prolukou mezi rodinnými domy, které tvoří nábřeží řeky Dyje. Údolí se od řeky prudce svažuje, a to zavdává na úzký svažitý pozemek s původní terasovitou úpravou a kamennými zídkami. Výsledná forma rodinného domu je tak nejvíce determinována právě minimální šířkou, velkou strmostí a orientací pozemku na sever. Půdorys úzkého obdélníku, na němž je dům navržen, ctí převažující uliční čáru ze severní nábřežní strany a odstupy od sousedních budov.

Část domu orientovaná na nábřeží má tři nadzemní patra, ta druhá směřující na jižní stranu do svahu pak podlaží jedno. Šikmá zelená střecha do ulice zkosené stavby navazuje na střechy okolních domů. Dům tedy nejenže ctí uliční čáru, ale nevyčnívá ani nad svým okolím. Jeho ozeleněná střecha s asymetricky vloženými okny opticky přechází do stoupající zahrady a vytváří dojem malého nenápadného domku. Zbývající část střechy však pokračuje vodorovně a zakrývá netušené interiéry. V mezeře mezi sousedním domem vede venkovní schodiště do zahrady nad domem.

Netušené prostory

Vnitřní prostory domu nečekaně pojmou mnoho místností s různými možnostmi využití. V přízemí se nachází garáž pro jedno auto, se kterou sousedí technická místnost s tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou. Vedle vchodu je umístěna pracovna prosvětlená velkým oknem směrem na nábřeží. První patro je klidovou zónou s ložnicí rodičů a vlastní koupelnou, pokojem pro hosty, dvěma dětskými pokoji, velkou koupelnou a místností pro domácí práce. Modernímu interiéru dominuje bílá barva.

Nejvyšší patro je společenské. Jedná se o otevřený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Jeho součástí je dále uzavřený box se záchodem a spíží. Do vsazeného boxu je vestavěna část kuchyně a krb. Obytný prostor je kuchyňským pultem rozdělen na dvě části. Severní část slouží jako obývací pokoj s pohovkami, krbem a výhledem na protější skálu s historickým panoramatem Znojma. Světlá jižní strana propojuje jídelnu s venkovní terasou. Tento kontrastní prostor tvoří srdce celého domu. Obytná zóna není po celé své délce dělená a využívá tak denního světla ze zahrady. Prosvětlení ložnice a chodby zase umožňuje východní vysunutá stěna hmoty domu.

Kontrast exteriéru a interiéru

Budovu domu tvoří kombinovaná ocelová a železobetonová nosná konstrukce. Fasádní obklady jsou z černých hliníkových plechů. Zvenku tmavá stavba má vnitřní prostory, jež jsou pravým opakem exteriéru. Dostatek světla a bílá barva z domu dělají příjemné světlé bydlení v kontaktu se zelení zahrady. Pro boční stěnu vnitřního schodiště bylo použito mléčné profilové sklo a ve všech místnostech je použita polyuretanová podlahová stěrka. Vnitřní teplovzdušné větrání s rekuperací doplňuje vytápění tepelným čerpadlem země-voda – ideální zdroj tepla a teplé užitkové vody.

Architektonické řešení: Ing. M.A. Tomáš Pilař, akad. arch. Ladislav Kuba, Ing. arch. Norbert Walter // Kuba & Pilař architekti

Lokalita: Znojmo

Rok realizace: 2019

Zastavěná plocha:  125 m²

Užitná plocha:  186 m²

Plocha pozemku: 439 m²

 

Kuba & Pilař architekti

Brněnská architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti založili v roce 1996 architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Nejoceňovanější český ateliér uspěl například v soutěži Grand Prix architektů, kde letos získali Hlavní cenu za přestavbu menzy Kolejí 17. listopadu pro UK. Tato realizace se zařadila mezi Finalisty České ceny za architekturu 2021. Práce ateliéru byly nominovány také na Evropskou cenu za architekturu Mies van der Rohe Award. Poslední realizace – dostavba Jihočeské vědecké knihovny – byla uvedena do provozu v dubnu 2021. Architekti vycházejí z tradic kvalitní předválečné české i současné světové architektury.


Další krásné domy:

Rodinný dům Lhotka

Rodinný dům Ostrava

Česká cena za architekturu 2021

Vila s fontánou

Atelier Štěpán: Vila Vnitřní krajina

Dům na Kozině

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU