Vietnamská oáza od ODDO architects

Dům respektující rodinné tradice

Pro rodiny ve Vietnamu není soužití několika generací pod jednou střechou neobvyklé. Stejně tomu je také u tohoto domu navrženým architekty z ODDO architects – architektonického studia, které má své sídlo ve Vietnamu i v Česku. Jedním z hlavních záměrů realizace domu bylo podpořit tradice a upevnit rodinné vazby. Vznikl tak dům pro soužití tří generací, jež respektuje hodnoty vietnamské kultury.

Život v Hanoji

Dům je umístěn na rušné silnici Ha Dong v hlavním městě Vietnamu. Hospodářský růst země doprovází také růst populace, což je patrné obzvláště ve velkých městech. Vysoká hustota obyvatel a problémy s infrastrukturou jsou příčinami dopravních zácp a znečištěného ovzduší, jež jsou pro Hanoj charakteristické. Kvůli zvyšující se urbanizaci ve městě dochází k nedostatku veřejného prostoru a úbytku zelených ploch. Nejen tyto faktory, ale také silné tradice této země a místní subtropické podnebí hrály při návrhu Domu CH velkou roli.

Dvojitá fasáda

Před prachem a hlukem okolního prostředí má obyvatele domu chránit fasáda ze dvou vrstev. Vnější skořepina je tvořena cihlami s otvory, tyto cementové bloky slouží k odstínění slunce a umožňují přirozené větrání po celé délce budovy. V cihlové zdi je umístěno velké dvoukřídlové okno, skrze nějž do domu vstupuje světlo.

Vnitřní vrstva fasády je navržena jako skleněná plocha s ocelovými profily. Uprostřed dvojité fasády je umístěna mezivrstva zeleně, která napomáhá omezit šum a nečistoty z ulic. Díky vložené zeleni je z obytného prostoru do ulice dále vytvořen příjemný výhled.

Hluboká dispozice domu

Pozemek domu je úzký pouhých 4,2 m. Tato nevýhoda je však vyvážena jeho hloubkou, délka domu je 35 metrů. Dispozice domu však nenabízí mnoho prostoru pro okna, která by do stavby vnášela denní světlo. Místní klimatické podmínky navíc vedou k nutnosti klimatizace, jejíž použití je ve Vietnamu zvykem.

Cílem návrhu bylo vnést do prostoru dostatek denního světla a maximalizovat přirozené provětrání. Architekti se při navrhování inspirovali tradičními domy v Hanoji a v domě vytvořili vnitřní otevřené dvorky. Světlíky jsou umístěny mezi několika prostory v dispozici, čímž je prostor otevřen a lépe provzdušněn. Otevřené plochy napomáhají nejen lepší cirkulaci vzduchu, ale také lepší distribuci světla do nižších pater.

Bydlení několika generací

Dům je rozdělen do několika různých úrovní podlah a stropů, čímž je prostor i přes omezené rozměry rozšířen. Funkčně se dům skládá z komerční části v prvních dvou podlažích a obytné části ve zbylých třech. V hlavním obytném prostoru jsou obývací pokoj, kuchyň, knihovna, jídelní plocha, jež jsou vzájemně spojují schody. Nad těmito společnými prostory se pak nachází dětské pokoje.

V zadní části domu je minimalizován hluk z ulice, a proto jsou v této klidové zóně vyčleněny pokoje pro rodiče a prarodiče. Návrh domu poukazuje na tradiční způsob bydlení v této oblasti, avšak s ohledem na současný životní styl obyvatel. Otevřený prostor a variabilita výškových úrovní umožňuje vedle lepšího provětrání především jednodušší komunikaci mezi členy rodiny. Děti jsou například při pobytu ve svých pokojích zároveň v kontaktu s rodinnými příslušníky v přízemí.

Kousek přírody

Kromě harmonického propojení generací poskytuje dům také prostřednictvím velkého množství zeleně místo pro odpočinek a únik od ruchu města. Přírody v Hanoji ubývá, proto je v domě velké množství rostlin. V otevřených místnostech jsou vytvořena klidná zákoutí s vysazenými stromy umožňujícími obyvatelům po každodenním shonu a návratu z přelidněných ulic uvolnit se a spojit se s přírodou, která v tomto asijském městě schází.

Autor architektonického řešení: ODDO architects

Zastavěná plocha: 160 m2

Užitná plocha: 700 m2

Realizace: 2018-2019

NAHORU