NOIZ

Současná architektura v nadčasovém pojetí

Kdo, co, kdy a kde? Architekti a dlouholetí přátelé se po úspěšné spolupráci rozhodli v roce 2015 založit ateliér. V rámci architektonického studia NOIZ navrhují současnou architekturu: věnují se interiérům, rodinným domům i větším obytným a veřejným budovám. Bratislavský ateliér při práci na svých nadčasových návrzích nejraději poslouchá dobrou hudbu. Jejich hudební tipy zde.

Věříme, že prostředí, ve kterém žijeme, má přímý vliv na náš život, a proto se prostřednictvím našich projektů snažíme vytvářet kvalitní prostory,“ říkají architekti o své práci, kterou si prohlédněte v MINUTĚ.

Mexická oáza

Lokalita: Quintana Roo, Mexiko

Rok realizace: 2022

Zastavěná plocha: 216,5 m2

Užitná plocha: 189 m2

Plocha pozemku: 1 600 m2

V hustých lesích na poloostrově Yucatán postavili architekti vilu, kterou obklopuje divoká zeleň typická pro danou lokalitu. Stavba je v naprostém souladu s místními podmínkami a klimatem, svou architekturou se však od té okolní liší. Lokalita je charakteristická vysokou vlhkostí a množstvím slunce. Přirozené větrání pod domem tak umožňuje zvýšená konstrukce podlahy nad úroveň stávajícího terénu pomocí nosných stěn. Střešní konstrukci umístili architekti na pět masivních nosníků z betonu a mezi trámy probíhá řízené větrání převládajícími větry z blízkého moře.

Stavba rozděluje pozemek nedaleko města Tulum na dvě části: zónu lesa v přední části a karibskou zahradu s bazénem v té zadní. Cílem architektů bylo zajistit dostatek stínu a zamezit přehřívání uvnitř domu. Díky velké kryté terase vznikl venkovní obývací pokoj rozprostírající se téměř na třetině domu. Terasu je možné uzavřít posuvnými stěnami se sítěmi proti hmyzu.

Hlavní obytný prostor je od venkovní části oddělen skleněnými plochami. Za nimi najdeme obývací pokoj s kuchyní a ložnice. Do jádra domu s kamenným nosným systémem architekti ukryli šatnu s koupelnou. Součástí stavby je také věž, na jejíž střeše je umístěna plošina na jógu a v jejím vrcholu se otevírá výhled na nekonečné mexické lesy.

Ze školy rodinné sídlo

Lokalita: Prílepy, Slovensko

Rok realizace: 2020

V obci Prílepy přestavěli architekti budovu bývalé obecní školy na bydlení pro rodinu. Přízemí domu věnovali apartmánu pro hosty a v podkrovních prostorách druhého patra navrhli apartmán pro majitele. Obě podlaží propojuje trojramenné schodiště s proskleným výtahem v jeho středu.

Apartmán pro hosty se vyznačuje konstrukcí multifunkčního boxu z vínově mořené biodesky. Ze strany vstupní haly má funkci úložného prostoru a posezení, uvnitř prostoru slouží jako kuchyň, úložné prostory a koupelna.

Druhé patro vybavili architekti truhlářskými prvky z přírodních biodesek v kombinaci s modrými mdf deskami, z nichž vytvořili obývací pokoj s kuchyní. Prostorné podkroví je rozděleno na dvě samostatná křídla, část pro rodiče s ložnicí a velkou terasou a část pro dceru s pracovnou a patrem na spaní. Na podlaze je položeno šedočerné teraco a masivní velkoformátové přírodní dubové podlahy.

Byt pro seniorku

Lokalita: Bratislava, Slovensko

Rok realizace: 2020

V bratislavském panelovém bytě v původním stavu s klasickou dispozicí 3+1 architekti navrhli rekonstrukci interiéru pro pohodlný život důchodkyně a pokojem pro návštěvy syna žijícího v zahraničí. Dispozice bytu se podařilo upravit téměř bez demolic. Vznikl jednoduchý účelný prostor s dominantním cihlově červeným multifunkčním boxem v centru.

V boxu se zaoblenými rohy se ukrývá hygienické zařízení a technické prvky, slouží také jako úložné prostory na chodbě i v obývacím pokoji. Na kuchyňské straně pak skříňka funguje jako lednice a dřez. Bílé stěny a červený box doplňují perforované detaily a dřevěné úchyty.

Fyzioterapeutické centrum

Lokalita: Bratislava, Slovensko

Rok realizace: 2019

V centu FYZIO dbali architekti na efektivní využití vlastností objektu budovy, která je z velké části v přímém kontaktu s exteriérem. Prostor je rozdělen na jednotlivé celky, počínaje vstupním prostorem s recepcí, navazující čekárnou a zázemím pro zaměstnance včetně kuchyňky. Dalšími částmi jsou místnosti určené pro terapie, masáže nebo cvičení.

Funkční celky oddělují prefabrikované příčky, které autoři návrhu obložili světlým dřevem, ošetřili transparentním matným lakem a v dolní části použili bílou lazuru. V terapeutických místnostech instalovali závěsy zabezpečující soukromí od kolemjdoucích parteru. Osvětlení zajišťují různé typy svítidel, na chodbách jsou například zavěšená kulová svítidla. Podle funkčních zón realizovali podlahy ve dvou barevných variantách: šedou v místnostech určených terapii, masážím a hygieně, zelenou v cirkulačních a cvičebních místnostech.

Do růžova

Lokalita: Bratislava, Slovensko

Rok realizace: 2018

Cukrárna Le Miam Patisserie v Bratislavě zprostředkovává zákazníkům zážitek z francouzských sladkostí na co nejvíce způsobů. Architekti situovali výrobní zónu do hlavního veřejného prostoru a výrobní část oddělili od té kavárenské vitrínou s dezerty vystavenými jako šperky.

Funkční část plná mrazáků, šokových chladičů, pecí a dalších technologií se prolíná s útulnější částí kavárny díky použitému žulovému kamenu. Jeho textury tvoří výrobní plochy, konferenční stolky i obložení vitríny. Dalším prvkem odkazujícím na klasické francouzské cukrárny jsou mosaz a zrcadla. Sladká růžová barva pokrývá podlahy hlavních prostor a těžké velurové závěsy ve velkých oknech.

Minuty z minulých týdnů:

GRAU Architects

Festivalový červen

Marco Maio Architects

IGLOO architekti

HUA HUA

Mimesis

Nabitý květen

NEW HOW

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU