NEW HOW

Nový pohled na architekturu

Kdo, co, kdy a kde? Spolužáci z Fakulty architektury brněnské VUT David Zámečník a Filip Havliš se po absolvování studií společně zúčastnili několika architektonických soutěží a v roce 2011 založili ateliér architekti.cz.

Ve své práci využívají nejnovější technologie nejen z oblasti stavebnictví. Tuto inspiraci a vlastní pohled na vývoj architektury reflektovala transformace ateliéru a vznik NEW HOW. Mezinárodně oceněné studio s novým jménem navrhuje drobný design, interiéry, domy i urbanistické projekty. Spolupracují také s Fakultou Architektury ČVUT v Praze.

Jaké projekty architekti z NEW HOW chystají?

Bydlení v Kamenici

Návrh: 2020

Lokalita: Kamenice

Vizualizace: Janoušek & Havlíček visualisations

V obci Kamenice, kde v posledních letech dochází k přílivu obyvatel a stavebnímu boomu, navrhli architekti dva viladomy nedaleko centra obce. Téměř totožné stavby čtvercového půdorysu s diagonálně osazenou sedlovou střechou využívají vzrostlých stromů v jejich blízkosti.

Autoři návrhu domy vzájemně pootočili a vytvořili mezi nimi nepravidelný prostor se stromy. Pootočení domů se promítá také do formování tvaru lomeného parkovacího stání a zastropení a nálevkovitě se rozšiřující příjezdové komunikace. Návrh kombinuje výhody bytů a rodinných domů.

Byty ve schodišťových domech jsou přístupné z jednoho vertikálního komunikačního prostoru. K bytovým jednotkám v přízemí náleží předzahrádky, v patře jsou byty opatřeny balkony a terasami. Dřevěný dynamický obklad fasády navozuje přívětivý výraz a dotváří architektonickou koncepci rodinného bydlení v úzkém kontaktu s přírodou.

Kamenice podruhé

Užitná plocha: 1146 m2

Návrh: 2020

Lokalita: Kamenice

Vizualizace: Janoušek & Havlíček visualisations

Podle zadání obce Kamenice navrhli architekti nový multifunkční sportovní areál. Autoři návrhu zachovávají rozdělení pozemku na dvě výškové úrovně – terasy. Mezi ně vkládají  nový prvek – dvoupodlažní budovu s krytou arkádou a jednotlivými patry navazujícími na přiléhající úroveň pozemku.

Součástí projektu je dále rekonstrukce nedaleké budovy masny, která bude navýšena o dvě patra, v nichž vznikne kulturně-společenské centrum pro teenagery. Vedle této vedlejší budovy stojí hlavní stavba určená pro zázemí všech vnitřních i venkovních sportovišť.

Kromě krytých sportovišť jsou v areálu rozmístěny další sportovní plochy: dominantní atletická dráha a univerzální sportoviště s umělým povrchem a mantinely pro fotbal, florbal či tenis. Tento prostor uvnitř oválu bude v zimě sloužit jako chlazené kluziště a hřiště pro hokej.

Architekti ke sportovišti začlení také stávající skatepark, dále zde umístí venkovní posilovnu a streetballové hřiště. Na horní terasu situovali fotbalové hřiště a oplocené kurty na volejbal, nohejbal a plážový volejbal.

Ardea

Užitná plocha: 2250 m2

Návrh: 2020

Lokalita: Zlín

Vizualizace: Janoušek & Havlíček visualisations

Na severní straně hlavní třídy města Zlína architekti navrhují bytový dům o pěti nadzemních patrech s komerčním volně přístupným parterem otevřeným do zelené plochy před domem. Polyfunkční městský dům leží na parcele v současnosti zastavěné objektem bývalé podnikové prodejny Jednota.

Dům je s parterem propojen skrze terasu a prosklené výkladce. V přízemí se nachází velká komerční plocha a vstup do bytové části domu. Dvě podzemní podlaží jsou určena pro technologie, sklady, garáže a sklepní kóje bytů. Zatížení teplem, sluncem a hlukem z jižní strany architekti eliminují deskovými terasami s přesahy a zelení.

Nový kousek školy

Užitná plocha: 790 m2

Návrh: 2020

Lokalita: Kostelec u Křížků

Vizualizace: Dousek-Záborský

V tomto projektu architekti připravili návrh dostavby školy a její doplnění o školní jídelnu s kapacitou 80 míst, vlastní školní kuchyní a tělocvičnou se zázemím. Výsledný plán počítá s přístavbou situovanou do dvora, za stávající hmotou školy. Bíle omítnutá fasáda vymezí nový prostor, návrh však zachovává genius loci místa.

Dostavba jednoduchého obdélníkového půdorysu navazuje na křídlo školy a pokračuje v jejím svislém profilu včetně tvaru sedlové střechy. Hmota nové stavby má zakončení ve tvaru nepravidelné lomenice. Nově vzniklá silueta domu vznikla spojením tří nestejných sedlových střech. Na jejich jižních rovinách chtějí autoři návrhu umístit fotovoltaické články, které budou sloužit k výrobě elektřiny pro školu.

Chata v ráji

Užitná plocha: 113 m2

Realizace: 2021

Lokalita: Český ráj

V okrajové části Hrubá Skála realizovali architekti mezi rozvolněnou zástavbu rodinných domů a chat stavbu vycházející z charakteristických znaků místní tradiční architektury. Návrh reaguje na podmínky dané lokality, především na svažitý pozemek, který se promítá do půdorysného řešení domu. Chata ve tvaru široce rozevřeného písmene „V“ se otevírá směrem k panoramatickému výhledu na krajinu Českého Ráje.

Jednopodlažní hmota s vloženou terasou tvoří lichoběžníkový půdorys stavby překryté jednolitou sedlovou střechou. Chata sestává z hlavní obytné místnosti s vloženým patrem, dětským pokojem, ložnicí a koupelnou. Část domu je podsklepena pro umístění technologií a skladu. Materiálům dominují dřevo, kámen a střechu tvoří krytina z plechových čtvercových šablon tmavé barvy kladených nakoso. Zatímco podzemní část tvoří betonové tvárnice, nosné konstrukce jsou vyrobeny z dřevěných CLT panelů.

Minuty z minulých týdnů:

SENAA architekti

Poznejte GAO architects

Interiéry Studia e

MIMOSA v MINUTĚ

Adaptivní architektura studia KOGAA

Architektura, umění a kultura pro Ukrajinu

Za dřevostavbami, do designového lesa i nových čtvrtí

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU