Mimesis

Interiéry s uměleckým přesahem

Kdo, co, kdy a kde? S krátkými přestávkami funguje studio MIMESIS od roku 2005. V začátcích studia tvořili jeho kolektiv především lidé z Akademie umění v Banské Bystrici. Ateliér se zabývá uměleckými přesahy ve veřejných a soukromých interiérech. Designéři jsou autory návrhu důvtipného řešení jednopokojového bytu, který zvítězil v hlasování veřejnosti – Ceny ČSOB v soutěži Interiér roku. Hravost a vynalézavost dokazují také jejich další interiéry, které představují v MINUTĚ.

Jeden pokoj

Investor designéry oslovil pro rekonstrukci jednopokojového bytu. Úkolem bylo spojit několik funkcí do jedné místnosti. Autoři se rozhodli tuto výzvu splnit za pomocí multifunkčních bloků vestavěného nábytku.

Specifické řešení nevelkého prostoru v chodbě vyřešila věšáková stěna, která je součástí nábytkového bloku navazujícího na botník, dále na malou pracovnu v obývacím pokoji a na šatní skříň v ložnici. Posuvné dveře do nové koupelny jsou součástí dřevěného obložení v předsíni, které dále plynule navazuje na nábytkovou stěnu kuchyňské linky.

Obývací pokoj je půdorysně vymezen kulatým kobercem s konferenčním stolkem ve stejné kruhové geometrii. Materiálové obložení televizní stěny je nosným výrazovým prvkem, který propojuje celý byt. Ložnicovou část pokoje odděluje knihovna, postel s výklopnými rošty pak skrývá úložný prostor.

Dva bloky

Další na metry úsporný byt a opět nábytkové bloky v hlavní roli. Tentokrát designéři odstranili příčku mezi chodbou a ložnicí. Funkci příčky převzal vestavěný nábytkový blok, který slouží jako věšáková stěna v předsíni a vestavěná skříň v ložnici.

Přechodová chodba do obývacího pokoje dostala funkci kuchyně. Kuchyňská linka po celé délce chodby je vedle předsíňového bloku druhým vestavěným nábytkovým celkem. Blok kuchyně zasahuje do přilehlých funkčních prostor po stranách, z jedné strany je zakončen botníkem a věšákem, na druhé straně se stává součástí jídelního prostoru jako knihovna.

Celý byt sjednocuje sádrokartonový podhled se zapuštěnými nenápadnými LED svítidly tvořícími hlavní zdroj světla. Ty dále doplňují světelné okruhy zásuvných nebo závěsných svítidel.

Genius loci sídliště

V projektu rekonstrukce bytu na sídlišti v Banské Bystrici designéři přenesli genius loci exteriéru ve stylu socialistického realismu do interiéru bytu. Atmosféru 50. let minulého století navozují například zaoblené rohy kuchyňské linky.

Vytvořením otvoru v příčce propojili autoři návrhu obývací pokoj s kuchyní obloženou šestiúhelníky. Nepravidelné střídání tří odstínů cementu vytváří náhodné vzory postupně přecházející v jednolitý, jednobarevný povrch v chodbě. Obývací stěně dominuje cihlový obklad odkazující na konstrukci obytného bloku. Ostatní stěny jsou opatřeny hrubozrnnou omítkou. Jemnější a příjemnější vzhled vytváří textilní tapeta se vzorem stromů.

Bydlení pro rodinu

Pro mladou rodinu s jedním dítětem a očekávaným přírůstkem designéři navrhli interiér dvoupodlažního rodinného domu v Sliači. Schodišťovou příčku nahradila knihovní nábytková stěna s otevřenými a uzavřenými částmi, které jí dodávají estetickou kvalitu dekorativní stěny.

Obývací pokoj je propojen s kuchyní a terasou a sestává ze dvou funkčních zón, jídelního koutu a odpočinkové zóny s klavírem. Kontrastem k dekoru dubového dřeva vestavěného nábytku v obývacím pokoji je barevné ladění v kuchyni ve tvaru U. Pokoj pro hosty plní zároveň funkci kanceláře a ložnici lze kromě odpočinku využít pro studijní účely.

Barevná recepce

Uzdu kreativitě popustili designéři z Mimesis při návrhu recepce zubní ordinace v přízemí historické budovy. Při zachování historického vzhledu budovy zohlednili autoři návrhu také stávající prostory a barevnost zubní ordinace. Recepce s šatnou a toaletami a čekárna s dětským koutkem nesou barevnou paletu tří základních barev – modré, červené a žluté.

Dlažba na podlaze a stěnách je rozdělena mřížkou ze svislých a vodorovných linií. Výrazné geometrické vzory tapet střídající se s barevnými plochami ohraničenými výraznou obrysovou linií převzali designéři z avantgardního hnutí neoplasticismu. Zaoblené rohy nábytku zdůrazňuje lamelové obložení v kontrastní barevné paletě.

Minuty z minulých týdnů:

Nabitý květen

NEW HOW

SENAA architekti

Poznejte GAO architects

Interiéry Studia e

MIMOSA v MINUTĚ

Adaptivní architektura studia KOGAA

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU