HUA HUA

Humanita. Urbanismus. Architektura.

Kdo, co, kdy a kde? Pod vedením Václava Kociána spojuje ateliér HUA HUA od roku 2014 humanitu, urbanismus a architekturu. Ve svém portfoliu mají rodinné domy, lékařské kliniky a ordinace, veřejné stavby a zabývají se také soukromými interiéry nebo urbanistickými projekty.

Humanity. Urbanism. Architecture. A dvakrát proto, abyste nezapomněli,“ říkají architekti z Brna. Vlastní identitu a vtip najdete u každé z jejich staveb, jimž se architekti vždy snaží vtisknout duši. Pracují s obnovitelnými zdroji energie a dbají na zachování životního prostředí.

S návrhem interiéru moderního dentálního centra AJNA zvítězili v soutěži BigSEE Interior Design Award 2022. Na čem dále pracují, se podívejte v MINUTĚ.

AJNA

Autor: Václav Kocián

Lokalita: Ostrava

Rok realizace: 2019

Zastavěná plocha: 540 m2

AJNA je komplexní soudobé dentální centrum vybavené vyspělými technologiemi. Koncept vychází z definování odpočinkových, jednacích a ordinačních zón v rámci kliniky. Dispozice a použité materiály tyto zóny efektivně vymezují.

Klinikou prochází dvě na sebe kolmé hlavní osy, v jejichž průniku u hlavního vchodu se nachází čekárna s recepcí. Klient se tak v prostoru snadno orientuje. Zajímavým interiérovým prvkem je dynamické podsvícení recepce LED panely, které umožňují promítání libovolných obrazů. Klinika disponuje pěti ordinacemi se zubařskými křesly, prezentační místností, kanceláří a CBCT místností. Součástí je také sociální zázemí a provozní místnosti personálu. V suterénu se nachází klasická i 3D laboratoř.

Keramika a dřevo, hlavní užité materiály, jsou spojeny čirým, zatmavěným nebo lakovaným sklem příček s grafikou kliniky. Rozvody VZT a klimatizace jsou pohledově skryté. Grafika vstupní části utváří charakter prostředí a vychází z hodnot klienta. Polepy skel jsou navrženy podle vizuální identity kliniky.

MORAVIA IT

Autoři: Václav Kocián, Lucie Kašpárková, Petr Jureček

Lokalita: Brno

Rok realizace: 2017 – 18

Rozloha: 4500 m2

Firma MORAVIA IT oslovila architekty pro vytvoření architektonického konceptu a studie řešení interiérů čtyř pater administrativních budov „A“ a „B“ včetně spojovacích krčků ve Vlněna Office parku v Brně.

Centrální části jednotlivých pater tvoří meeting pointy, kuchyňky s lounge zónou vybavené různými typy jak jídelního, tak odpočinkového sezení. Na jednotlivých patrech se střídají uzavřené s otevřenými plochami. Vzniklé zálivy prostor psychologicky člení a zlidšťují. Autoři návrhu situovali trvalá pracovní místa do částí budovy s přirozeným denním osvětlením. Místnosti, které naopak denní osvětlení nevyžadují, umístili v blízkosti jader a v místech návazností budov na spojovací krčky.

Most Oskar

Autoři: Václav Kocián // HUA HUA Architects, David Rose // Exprojekt

Lokalita: Břeclav

Rok realizace: 2016

Ateliér HUA HUA se dále podílel na realizaci mostu v Břeclavi, který jako jediný v České republice získal 1. místo v mezinárodní soutěži International Steel Bridge Award. Železniční most se síťovaným obloukem se zarývá do něžné krajiny Podyjí a díky svým dynamickým liniím se stává nedílnou součástí okolní přírody.

Siluetu mostu definuje jeho elegantní pojetí do oblouku, kdy výraznou linii hlavních nosníků odlehčuje mírná křivka. Dominantní barvou mostu je čistá bílá, vůči níž kontrastuje spodní část mostu opatřená antracitovou černou. Na nosných táhlech, příčném ztužení a zábradlí použili architekti žlutou barvu slunce a zaujetí, jež přiláká pozornost, ale nenaruší klidné přírodní prostředí.

Květinářství Rozkvetlo

Lokalita: Brno

Stav: projektová fáze

Návrh květinářství Rozkvetlo v Moravanech u Brna spočívá ve vytvoření přívětivého, útulného květinářství a místa komunitního setkávání. Objekt přirozeně navazuje na své okolí. V interiéru architekti pracují s přirozeným denním světlem. Zatímco v přízemí je situován obchod s prostorným skleníkem, v němž se prezentují rostliny kolemjdoucím, v suterénu se nachází zázemí personálu a kreativní dílna. Kancelář vedení s vlastním zázemím a terasou do zahrady najdeme v patře.

Dětské hřiště na ulici Brechtova

Lokalita: Brno

Rok realizace: 2020

Další z návrhů v portfoliu ateliéru HUA HUA je revitalizace dětského hřiště. Při tvorbě konceptu se architekti inspirovali přírodou a hlavní dominantou původního hřiště, organickou betonovou skulpturou. Výškové členění hřiště poskytuje různorodé prostory s herními prvky i odpočinkové zóny ve stínu stromů. Jako vizuálně atraktivní prvek se jeví obyvatelům vyšších pater panelové zástavby.

Minuty z minulých týdnů:

Mimesis

Nabitý květen

NEW HOW

SENAA architekti

Poznejte GAO architects

Interiéry Studia e

MIMOSA v MINUTĚ

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU