MONOM

Zleva i zprava totožné

Ateliér monom z pražských Holešovic pro svůj název použil palindrom. Ať jej čtete z jakékoliv strany, vždy vám vyjde to samé, čímž architekti demonstrují svou posedlost konceptuálními detaily. Jejich práce zahrnuje architekturu, stavitelství, urbanismus, landscape i design interiérů.

Věříme v pozitivní stopu, kterou je možné zanechat a při jejíž tvorbě člověk zapomíná sám sebe, když se zcela propojí s tím, co dělá,“ popisují svou filozofii. Výběr projektů z jejich portfolia tomu odpovídá. Ať už se jedná o zelenou vesnici, knihovnu nebo dřevěnou chatu, projekty se prolíná příroda a harmonie.

Rodinné domy Tvoršovice

Autoři návrhu: Ing. arch. Michal Bernart, Ing. arch. Jan Bradáč, Ing. arch. Igor Hobza

Spolupráce: Ing. arch. Tomáš Vaněček, Ing. arch. Martina Bejčková, Ing. arch. Barbora Kabeláčová, Ing. arch. Anna Pospíchalová (Slavíčková), Ing. arch. Jakub Vašek, Ing. arch. Lucie Nippertová, Ing. arch. Michaela Novotná, Thomas Groen

Lokalita: Tvoršovice (okres Benešov)

Rok realizace: 2021

V kopcovité krajině Konopišťska v obci Tvoršovice realizovali architekti první z celkem pěti etap výstavby rodinných a bytových domů. Hlavní myšlenkou návrhu je propojit staré a nové. K tomu má sloužit také vstup do území v podobě prostorné návsi s rybníkem, hřištěm, občanskou vybaveností a altánem. Zatímco ve střední části vzniknou bytové domy, těm rodinným jsou věnovány obvodové části dotčeného území.

Součástí první etapy byla realizace celkem jednadvaceti rodinných domů. Jednoduché stavby v objemu i detailu jsou navrženy v souladu s vesnickou výstavbou. Každý dům je variací na řadový dům se soukromou terasou a výhledem do zahrady a krajiny. Rozličné půdorysné stopy domů mezi sebou formují různorodá veřejná a poloveřejná prostranství.

Přehledná dispozice domů sestává ze vstupního podlaží s pracovnou, obývacím pokojem a kuchyní. V podkroví najdeme ložnice a dětské pokoje. Zděné budovy s betonovými prefabrikovanými stropy mají krovy z dřevěných částečně pohledových prvků a střešní krytinu tvoří falcovaný plech.

Knihovna na Petřinách

Autoři návrhu: Ing. arch. Igor Hobza, Ing. arch. Michal Bernart, Ing. arch. Lenka Iľova, Ing. arch. Juraj Biroš, Ing. arch. Jiří Ptáček, Ing. arch. Jakub Hoffmann, Ing. arch. Tomáš Kočař

Lokalita: Petřiny – Praha

Objekt městské knihovny umístěný na Praze 6 svou hmotou a kompaktností navazuje na městský charakter čtvrti Petřiny. Novostavba je založena na principu čtvercových polí v rastru 3 x 3 o celkové délce strany 21 metrů. Železobetonová konstrukce a volná dispozice umožňuje flexibilní přizpůsobení prostorů budoucím potřebám dynamicky se rozvíjejícímu institutu městské knihovny.

Uvnitř domu s utilitárně ztvárněnou fasádou navrhli architekti centrální převýšený prostor, který se stává pomyslným srdcem domu. V přízemí a prvním patře umístili veřejně přístupné provozy pobočky knihovny. Po vstupu do budovy se návštěvník ocitá v prostoru, který se ve středu otevírá do druhého podlaží. Přízemí s křesly a gauči má funkci městského obýváku, odkud se dům dále rozšiřuje do vnitrobloku se zahradou, kde najdeme kavárnu a dětské oddělení.

Další prostory knihovny slouží jako multifunkční klubovna se zázemím, flexibilní učebny a kanceláře ve třetím podlaží. Dílnám a třídičce knih patří patro čtvrté. Na střeše knihovny se pak čtenářům, studentům a dalším hostům otevírá pobytová terasa.

Chata mezi borovicemi

Autoři návrhu: Ing. arch. Michal Bernart, Ing. arch. Igor Hobza, Ing. arch. Veronika Výborná, Ing. arch. Tomáš Vaněček, Ing. arch. Anna Pospíchalová (Slavíčková)

Lokalita: Jevany

Za sedmero rybníky a řadou smrků se v jedné chatové oblasti ukrývá srub z finské borovice. Svým umístěním u severní hranice pozemku si otvírá volný prostor na jih, kam se orientuje hlavní obytná část domu. Díky velkorysému prosklení se stírá rozdíl mezi zahradou a interiérem.

Hmotu domu definuje pultová střecha s výraznými přesahy, které poskytují ochranu jak před deštěm, tak i sluncem. Černé těžítko hostovské části domu přináší rovnováhu mezi plnými a otevřenými plochami fasády.

Aquacentrum Opava

Autoři návrhu: Ing. arch. Michal Bernart, Ing. arch. Jan Bradáč, Ing. arch. Jana Kubcová, Ing. arch. Igor Hobza, Ing., arch. Anna Pospíchalová (Slavíčková), Ing. arch. Jakub Vašek, Ing. arch. Veronika Výborná

Lokalita: Opava

Aquacentrum je součástí rozsáhlého sportovně-rekreačního areálu, který definuje jeho přírodní rámec a terénní konfigurace. Architektura objektu podporuje krajinný charakter a urbanistický koncept celé lokality. Část nižších objemů je integrována do zeleného valu, který volně navazuje na přírodní náměstí v těžišti parku.

Do navrhovaného aquacentra se bude vstupovat podélnou halou zužující se k bazénové části, vedoucí také k divácké tribuně při plaveckých soutěžích. Mezi šatnami a plaveckou halou se bude rozprostírat zelené atrium, kam architekti situovali občerstvení.

Atrium zakončuje celý prostor mezi zázemím, bazénovými halami a wellness částí, jež se společně s venkovními pobytovými terasami a venkovními atrakcemi budou nacházet na jihovýchodní straně. Aquacentrem bude možné skrze průhledy pozorovat dění v areálu koupaliště i v okolní přírodě.

Vila na Ořechovce

Autoři návrhu: Ing. arch Michal Bernart, Ing. arch. Igor Hobza, Ing. arch. Jan Bradáč, Ing. arch. Anna Pospíchalová (Slavíčková), Ing. arch. Jakub Vašek

Lokalita: Buštěhradská, Praha 6

Projektant: Ing. Peter Kováčik, ačtyřKA

Rok realizace: 2019

Na okraji pražské Ořechovky rekonstruovali architekti vilu z třicátých let minulého století. Podařilo se jim využít jejich architektonických kvalit, přestože už za léta užívání ztratila původní lesk. Na přání investora zde došlo ke změnám ve vnitřním uspořádání domu – rozdělení na větší počet samostatných jednotek, což si vyžádalo také zásahy do fasády.

Nejzásadnějším zásahem byla proměna hlavního vstupu a vybudování nového schodiště. Zadní část domu směřující do zahrady se více otevřela do zeleně a ve druhém podlaží vytvořili autoři návrhu velkorysý vstup na balkon prostřednictvím velkých prosklených dveří.

Architekti obnovili původní fasádu včetně jemných detailů u okenních otvorů nebo římsy. Zahradu terasovitě rozčlenili, aby propojili jednotlivé bytové jednotky v různých výškových úrovních s exteriérem. Ve stejném duchu jako u exteriéru pokračovali také v interiéru.

Minuty z minulých týdnů:

Kilo Honč

NOIZ

GRAU Architects

Festivalový červen

Marco Maio Architects

IGLOO architekti

HUA HUA

Mimesis

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU