MACHAR & TEICHMAN

Klienty inspirovaná bydlení

Kdo, co, kdy a kde? Architekti Pavel Machar a Radek Teichman se v roce 2017 rozhodli založit ateliér, který za dobu svého působení získal ocenění Grand Prix Obce architektů nebo Interiér roku a byl dvakrát nominován na Českou cenu za architekturu, naposledy za projekt bytových domů Bleriot.

Ateliér se zabývá především realizacemi bydlení a architekti rádi projektují pro inspirativní klienty. V rámci své práce se zajímají o kontext daného místa a kladou důraz také na vztah ke krajině. Nahlédněte s námi v MINUTĚ do luxusních obydlí i moderních funkčních staveb.

Bleriot

Autoři návrhu: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman

Spoluautoři a spolupráce: Ing. arch. Kateřina Margoldová, Ing. Tomáš Klubal, Atelier Habina

Lokalita: Praha

Rok dokončení: 2019

V širší transformační zóně nedaleko stanice metra Letňany architekti navrhli obytný soubor o třech jednoduchých bytových domech. S ohledem na omezený rozpočet vznikly nadčasové a účelné stavby, jejichž výhodou je kvalitní prostředí sdílené zeleně.

Soudobé domy mají horizontální členění, na západní straně doplněné prostornými průběžnými lodžiemi. Stavby se světlou fasádou autoři návrhu doplnili zlatavými, niklovými a měděnými odstíny. Tyto barvy najdeme jak na perforovaných stínících panelech západních fasád, tak na zábradlích balkonů a vnitřních schodišť veřejných prostor každého domu.

Konstrukci staveb tvoří příčný nosný systém s keramickými vyzdívkami, dřevěnými okny, ručně drážkovanými vodorovnými omítkovými pásy a ustoupenými podlažími, kde architekti vytvořili terasy střešních bytů. Přízemním bytům náleží předzahrádky a parkovat mohou obyvatelé v suterénu.

Dům se stodolou

Autoři návrhu: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman, spolupráce Ing. Štěpán Svačina

Lokalita: Staré Bříště

Rok dokončení: 2017

V malé obci na Vysočině, na půdorysné stopě bývalého statku, vyrostl dům se stodolou z keramického zdiva, dřevěným stropem, modřínovými okny a ručně tahaným štukem. Architekti podél jeho jihozápadní fasády navrhli kryté zápraží a vstup umístili do středu půdorysu s průhledem na rybník.

Těžištěm domu je schodišťová hala propojující přízemí a ochoz podkroví se dvěma pokoji. Levá strana přízemí patří ložnici a obytný prostor s kuchyní se částečně otvírá do krovu. Krajina do prostoru vniká velkými nedělenými okny a atmosféru dotváří krb. Interiér charakterizují bílá barva, modřínové a dubové dřevo.

Rodinný dům v Praze

Autoři návrhu: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman

Plocha pozemku: 484 m2

Zastavěná plocha: 93 m2

Užitná plocha: 216 m2

Obestavěný prostor: 824 m3

Lokalita: Praha

Rok dokončení: 2019

V této realizaci architekti doplnili chybějící polovinu stávajícího dvojdomu novostavbou pro čtyřčlennou rodinu, kde vnitřní prostor plyne jak v horizontální rovině (vstup–zahrada), tak ve vertikální (obytný prostor–ložnice a pracovna v patře). Autoři návrhu maximalizovali sdílený prostor a do hmoty domu zakomponovali otvory podle orientace ke světovým stranám.

Do zděného domu vložili autoři návrhu železobetonový „objekt“ druhého patra, které vynesli stěnovým nosníkem na výšku hlavní ložnice. Objekt druhého patra diagonálně zalomili a posunuli výškové uspořádání – kuchyň s jídelnou je výš než obývací pokoj, který je propojen s osluněnou pracovnou v horním patře.

Výhled do obývacího pokoje lemuje velké posuvné okno s výhledem do jižní zahrady, v převýšeném obytném prostoru se západnímu slunci otevírá čtvercový otvor v horním rohu a pracovnu v patře osvětluje horizontální okno při snížení střechy ve druhém patře. Obytný prostor rozdělují vestavné nábytkové prvky a omítnuté zdi doplňuje přiznaný beton.

Zuri Vila

Autoři návrhu: Ing. arch. Pavel Machar, Ing. arch. Radek Teichman

Rok dokončení: 2020

Vila, kterou architekti realizovali na souostroví Zanzibar, je součástí hotelového resortu ZURI. Na hraně pozemku v bezprostřední blízkosti soukromé pláže postavili pavilónové seskupení šesti objektů, jejichž návrh ovlivnila místní exotická příroda.

Za hradbou zeleně se ukrývá vchod do vily, odkud se po vstupu otevírá průhled skrz celou vilu až k oceánu. Na centrální atrium navazuje obývací prostor, jenž architekti kvůli svažujícímu se terénu rozložili do dvou úrovní. Na pravé straně hlavní osy pak umístili ložnici, které dominuje pracovní stůl z jednoho kmene mangovníku.

Obyvatelé vily mohou využít nejen vnitřní koupelny, ale také venkovních lázní nebo lineárního bazénu s přelivovou hranou. Na druhé straně hlavní osy architekti situovali hernu s kulečníkem a domácím kinem, za níž následují pokoje pro hosty. Dalším z objektů je kuchyň s vyčleněným vstupem pro personál. Každá z budov se otevírá k oceánu a lemuje ji průběžná terasa se zahradou.

V kontrastu proti moderní architektonické formě stojí tradiční lokální prvky a materiály. Barevné schéma se skládá z krémově bílé omítky obvodových stěn a místního dřeva na konstrukcích krovů i přiléhajících terasách. Dalším materiálem je kámen na stěnách, který byl vytěžen přímo na pozemku. Podlahy a některé stěny opatřili autoři návrhu cementovou stěrkou, střešní krytinu stavby tvoří štípaný šindel.

Vila Belica Rat

Na malém poloostrově, kousek od chorvatského města Omiš, začali architekti realizovat stavbu vily na skalnatém, svažitém pozemku dobíhajícím až ke břehu Jaderského moře.

V horní části pozemku o rozloze 4 700 metrů čtverečních, v místě terénního zlomu, navrhli architekti stavební program o třech úrovních. Nejnižší podlaží vymezili dvěma bytovým jednotkám určeným pro hosty. Hmotu hostovského patra zasadili do terénu, čímž vznikl sokl pro hlavní obytnou část.

Obytný prostor se otevírá na jih k moři i na sever do zahrady. Odcloněním vstupní halou, garáží a přilehlými sklady se obývacímu prostoru s jídelnou dostává potřebné soukromí. Ložnice v horním poschodí včetně koupelen se pyšní panoramatickým výhledem na moře.

Vila pro rodinu a přátele navazuje na topografii i genius loci místa. To podporuje použití místního kamene v patře pro hosty a u opěrných zdí zahrady. Domu dominuje pohledový beton a kromě kamene jsou přízemní objemy obloženy cedrovým dřevem.


Minuty z minulých týdnů:

PLATFORMA ARCHITEKTI

MONOM

Kilo Honč

NOIZ

GRAU Architects

Festivalový červen

Marco Maio Architects

IGLOO architekti

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU