I malá kancelář může nabídnout spoustu prostoru

Design kanceláří UCB od Tétris

Partnerský článekTétris

Společnost Tétris stojí za fit-outem kanceláří pro společnost UCB v Praze v České republice. Projekt Design and Build v budově TOKOVO v Praze 7 zahrnoval kompletní stavební servis na klíč, návrh a projektovou dokumentaci, dodávku nábytku a stěhování. Celý proces nepřesáhl pět měsíců, přičemž plocha nových kanceláří pro 14 zaměstnanců činí 250 metrů čtverečních. Projekt popisuje Jakub Čížek, Design Leader ve společnosti Tétris Design & Build s.r.o.

Design projektu

Nadčasový design s použitím materiálů, jako je dřevo nebo sklo, v kombinaci se světlými barvami vytváří charakter vzdušného a čistého prostoru a krásně vše propojuje. Celý kancelářský prostor je velmi světlý, zcela otevřený do tří světových stran a z orámovaných oken fasády je nádherný výhled na Prahu. Klíčovým prvkem, který jsme měli při navrhování tohoto prostoru na mysli, byla pohoda zaměstnanců a skvělé zázemí pro ně.

Zdravé a příjemné pracovní prostředí odráží filozofii značky a pomáhá vytvářet pocit firemní sounáležitosti. Napříč celým designem se objevuje motiv šestiúhelníku, který představuje šest firemních oddělení. Šestiúhelníky se jako ústřední motiv objevují velmi decentně napříč celým interiérem – svítidly, podlahovou krytinou, obklady či jako nálepky na skleněných příčkách a nohách stolků.

Dispoziční řešení a flow

Do interiéru se podařilo zasadit mnoho neformálních zón s různými typy sezení, což umožňuje variabilní práci a vychází vstříc různým potřebám zaměstnanců. Protože se jednalo o  relativně malou kancelářskou plochu o rozměrech 250 metrů čtverečních, klíčem k vytvoření funkčního a praktického prostoru bylo uspořádat kancelář podle promyšleného prostorového plánu. Dispoziční řešení se zaměřilo na vytvoření pracovního prostředí odpovídajícího konceptu open space s možností částečného oddělení a vytvoření soukromí pro soustředěnou práci. Jednotlivá pracoviště jsou tak oddělena akustickými zástěnami, aby zaměstnanci mohli lépe soustředit na práci.

Centrem kanceláře se stala vzdušná kuchyňka s jídelními stoly, pohovkou a vysokým pracovním stolem uprostřed, která slouží zároveň jako neformální recepce. Naproti vstupu je umístěno výrazné logo a nechybí ani  spousta úložných prostor, šatna a kopírovací místo. Celý prostor je pak propojen jednacími obytnými chodbami s vysokými pracovními stoly, které pak přecházejí do otevřeného prostoru a do velké zasedací místnosti.

Barvy, materiály, podlahy, světlo a nábytek

Světle laděné kanceláře evokují lékařské prostředí, přesto jsou útulné a pohodlné. V interiéru bylo použito hodně skla a skleněných příček, jejichž netradiční teleskopická konstrukce tvoří částečně uzavíratelný pracovní prostor. Kanceláře jsou v kontrastu ke sklu obloženy dřevem, díky čemuž prostor působí teplým a útulným dojmem. Ve společné části byl použit nábytek jako jsou měkké lavice,  pohodlná designová křesla a měkká soukromá křesla, tzv. ušáky. Zaměstnanci mohou posedět v postranních kupé nebo se  setkávat ve větším počtu u stolu v zasedací místnosti s odlehčenými židlemi.

Pracovní místa tvoří výškově nastavitelné stoly s motorovým pohonem a společnými podstavci. Pracovní židle byly vybrány velmi pečlivě s ohledem na celkový design interiéru, ergonomii a zdraví zaměstnanců, takže jsou pohodlné a příjemné. Strop v zasedací místnosti je vytvořen z dřevěných lamel s integrovaným osvětlením. Tento materiál ladí s obklady stěn a pečlivě vybraný design kvalitních svítidel doplnil charakter vzdušného a čistého prostoru v polouzavřené části i v dalších nově navržených místech. Na podlahu byl zvolen kvalitní koberec v kombinaci s vinylovými šestiúhelníky.

Konečný výsledek

Prostory v původním stavu bylo třeba kompletně zmodernizovat a dát jim zcela nový charakter. Bylo nutné citlivě reagovat na limity a různá omezení související s budovou, která pochází ze 70. let minulého století. Tomu byly přizpůsobeny stavební technologie a samotná výstavba kanceláří. Každý prostor lze proměnit tak, aby se tam lidem lépe přemýšlelo a lépe pracovalo. Tétris v tomto projektu vytvořil místo, které odpovídá současným i budoucím potřebám společnosti UCB a odráží filozofii této značky. Podařilo se skloubit předepsaný rámec typizovaného interiéru s požadavky zaměstnanců na kvalitní a flexibilní pracovní prostředí s nadčasovým designem.


Další články:

Dům se stodolou v Jizerských horách

Konverze hotelu Vltavan v Sedlčanech

Knihovna Petra Hájka

Strix Chomutov od Studia Reaktor

Chata pod Bukovou horou

Zdá se, že kvalita české architektury zvýšila svůj plošný standard

Centrála ČSOB v Hradci Králové

Kanceláře Ab InBev od studia Perspektiv

Žižkovský byt podle Barbory Léblové

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU