Technologické centrum s podobou moderní oranžerie

Novostavba v historickém zámeckém areálu od ateliéru ABTSMOLEN

M&T kliky
Partnerský článekM&T

V blízkosti novogotického zámku v obci Kamenice vyrostlo před dvěma roky nové technologické centrum jako rozšíření prostor společnosti Strojmetal. Svým vzezřením stavba připomíná historickou oranžerii – plně tak respektuje zámecký areál.

Kamenický Strojmetal se zabývá především výrobou v oblasti automotive průmyslu a vývojem supravodivých materiálů. V rámci rozvoje firmy vznikl požadavek na rozšíření jejího areálu o nové technologické centrum pro vývoj a diagnostiku vlastních výrobků, které mělo být dle prvotní myšlenky investora umístěné přímo v historickém objektu zámku. S ohledem na stavebně-technický stav budovy a řemeslnou náročnost její obnovy v kombinaci s omezeními souvisejícími s památkovou ochranou objektu však tento původní plán vyústil v nový záměr – vybudovat novostavbu. Dle návrhu architektů z architektonického studia ABTSMOLEN tak vznikl objekt inspirovaný podobu dřívějších prosklených zahradních staveb, takzvaných oranžerií, náležících k zámeckému areálu.

Z pohledu směrem od budovy zámku vyvolává technologické centrum dojem přízemní stavby. Ve skutečnosti je však tvořené dvěma podlažími. Jak popisují architekti ze studia ABTSMOLEN: „Část objektu s hlučnými technologiemi jsme umístili do suterénního podlaží zapuštěného do přirozené terasy hradby, které je přístupné z opačné strany právě skrze historické kamenné opevnění. Laboratoře a administrativní prostory pak zůstaly v nadzemní prosklené části.“

Z interiéru horního podlaží technologického centra, které plně přiznává svůj technický účel, je díky prosklení příjemné vizuální propojení s okolní zelení, která vyplňuje prostor mezi oběma objekty.

Vnitřní prostor technologického centra charakterizují pravidelný rastr ocelových rámů konstrukce a výrazné žluté podlahy. Na bílých dveřních křídlech splývajících se stěnami v prvním patře i na černých kontrastních dveřích v suterénní části byly použity kliky Meclis s kulatými rozetami od českého výrobce M&T. Pro tuto konkrétní realizaci byly nerezové kliky Meclis zvoleny ve variantě Projekt třída 4, která je vhodná do vysoce frekventovaných prostorů s očekáváním častého používání,“ popisuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T a dodává: „Kliky v této variantě jsou navíc protipožární a vysoce odolné vůči mechanickému opotřebení i vůči nežádoucí korozi.“

Strojmetal Aluminium Forging, Kamenice

Architekti: Ing. arch. Štěpán Abt a Ing. arch. Ďuro Smoleň // ABTSMOLEN, www.abtsmolen.cz

Realizace: 2017 – 2019

Plocha: 1 700 m2

Fotograf: Michal Ureš

 

 


Další designové prostory:

Soukromý vinný sklep od Eva Vais Architekti

Apartmány a Cafe Dačický

Provaznictví Újezd

Prodejna BasketSHOP

Retail prostory stylově

Designové bary a kluby

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU