Provaznictví Újezd

Netradiční komerční prostor od JRA

Jak dát obchodnímu prostoru nový a svěží vítr? S rekonstrukcí provaznictví na pražském Újezdu si poradili architekti z atelieru JRA.

Provaznictví se nachází v přízemí činžovního domu z 19.století v Praze na Malé Straně. Historicky se zde vystřídalo několik provozoven. Nájemci postupem času prováděli nepříliš kvalitní a účelní stavební úpravy a zásahy. Před rekonstrukcí byly prostory původního Provaznictví tvořeny ze tří od sebe oddělených částí, kdy ve dvou z nich, byly navíc přes celé půdorysy vložena patra. Vznikly tak velmi stísněné a nepřehledné prostory.

Velkou výzvou pro architekty nebylo jen napravit tento zanedbaný stav, ale zároveň dát impuls k obnově dalších obchodních parterů na ulici Vítězná. Ty jsou, ačkoliv se nachází v samém centru města, dlouhodobě zanedbané.

Produkt na prvním místě

Architekti chtěli od začátku dát větší důraz na prodávaný produkt – provazy. Hráli si s různými možnostmi prezentace a celou rekonstrukci vedli k větší otevřenosti a přehlednosti. Základem bylo propojení třech původních prostor, díky kterému architekti získali ucelenou jasnou dispozici. Vstup do obchodu byl přesunut do střední části spojené dispozice, kde se nyní nachází i prodejní pult a centrální výstavní regál.

Prostor musí dýchat

Dalším prvkem, který architekti odstranili, byla vložená patra. Odkryli se vysoké stropy s klenbami a prostoru se navrátila původní výška. Architekti v krajních částech obchodu navrhli vložená půlpatra, která se nenarušují vzdušnost a otevřenost interiéru. Prostor pod těmito půlpatry je využit jako sklad a z vnější části jako regály pro provazy. Obě půlpatra jsou navržena jako další prodejní plocha.

Obchod musí vypadat dobře i z ulice. Protože byl stav fasády i samotného parteru špatný, odstranili architekti ocelové výkladce a nahradili je dřevěnými, a to v podobném designu, jako v původní historické podobě. Barva výkladů se sjednotila s barevností historických nově zrekonstruovaných vstupních dveří do domu. Pro označení provozovny byla důležitá i kolmá výstrč, která byla vyrobena podle autorského návrhu.

Velkou úlohou bylo sjednocení vnitřních omítek prodejny. Z finančních důvodů nebylo možné provést kompletně nové omítky. Architekti zvolili metodu, kdy se přes všechny nánosy různě barevných omítek nanesl štuk. Ten prostor sjednotil a barevné vrstvy pod ním mu dali zajímavou patinu. Na podlahu byla použita oktogonální slinutá dlažba, opět inspirována historicky původní dlažbou.

Celé vybavení provozovny je atypické, vyrobené na míru. Nábytek je materiálově řešen jako kombinace překližky z březové dýhy a antracitového deskového materiálu. Prodejní pult je navržen centrálně proti vstupu a přední plocha pultu je navržena jako instalace barevné škály provazů na špulkách. Funguje tak i jako vzorník možných barev provazů.

Regály na cívky s lany a provazy v bočních částech současně slouží i konstrukčně jako nosný prvek pro patra. Zábradlí pater vychází z polí regálů, kdy mezi pole zábradlí jsou vypnuty sítě z produkce továrny provaznictví. Zábradlí tím pádem slouží i jako vzorkovník sítí. Na horních patrech jsou umístěny regály a je zde i místo pro schůzky.

Na zděných stěnách podél schodišť jsou navrženy lanová madla s kovovými úchyty. V každém krajním prostoru jsou navrženy atypické pojízdné měřící stolky z březové překližky. Osvětlení provozovny je navrženo v každém poli instalací tří trubkových světel zavěšených v prostoru na různě barevných lanech.

 


Autoři architektonického návrhu: Ing. arch. Magdalena Rochová, Ing. arch. Radek Jaroušek // JRA Jaroušek Rochová architekti

Rok realizace: 2020

Celková plocha: 90 m2

Fotografie: Filip Šlapal

Podívejte se na další realizace:

Špetka Asie na Žižkově

Byt jako krásné divadlo

Byt s arkýřem a dubovou stěnou

Vinohradský byt ve stylu klasické moderny

Vietnamská oáza od ODDO architects

Nové ředitelství KOMA

Restaurace Mistro

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU