Proměna Jurkovičovy teplárny

Konverze průmyslového objektu podle studia Perspektiv

Vítězství mezinárodní soutěže přineslo architektům Martinu Stárovi a Jánu Antalovi možnost realizovat návrh pražské pobočky pro coworkingovou společnost Base4Work, v němž ukázali svůj komplexní pohled na sdílené pracoviště. Studio Perspektiv na tento projekt sdílených kanceláří v komplexu Churchill I. navazují další realizací, tentokrát za hranicemi v Bratislavě.

Nové využití bratislavské teplárny

Funkcionalistický objekt teplárny ve slovenském hlavním městě navrhl Dušan Jurkovič. Pro jeho adaptaci na moderní coworkingové centrum si investor Penta Real Estate zvolil opět architekty ze studia Perspektiv. Tříletá rekonstrukce přinesla nejen proměnu stavby a její přizpůsobení současným potřebám, ale posilnila také význam ochrany původních staveb.

Specifický prostor slovenské národní kulturní památky nyní slouží jako zázemí propojující různé skupiny. Inspirativní prostředí využívají korporátní klienti, start-upy nebo freelanceři. Architekti při navrhování brali ohled nejen na stáří budovy, ale také na variabilitu jejího použití.

Odkaz Dušana Jurkoviče

Architekti ze studia Perspektiv interpretují Jurkovičovo dílo v duchu 21. století a zároveň zachovávají otisk historie prostřednictvím viditelných původních částí. „V návrhu interiéru coworku jsme vnímali kontext původní památky a nové stavby. Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj jak stylem, tak geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nechtěli jsme originální dílo napodobovat,“ popisují Ján Antal a Barbora S. Babocká.

Architektonický vstup v podobě novotvaru je dílem ateliéru DF Creative Group a na obnově pláště budovy se podílela firma Pamarch specializující se na ochranu a rekonstrukci památek.

Odvážné a živé

Nově vzniklé plochy vzešly z umístění nové pětiposchoďové stavby do kotlové a turbínové haly. Interiéru dominují mohutné betonové násypníky, původně určené ke skladování tuhých paliv. Některé z nich nyní fungují jako zasedací místnosti. Svébytná je dvojice prosklených zasedacích místností v pátém patře. „Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek,“ dodává Antal.

Pracovní plocha se rozléhá na 3 900 metrech čtverečních a poskytuje kapacitu 450 míst. Flexibilní pracovní prostředí se skládá z různých typologií: fix desk, hot desk, samostatných kanceláří, phone booth, workshop room nebo zasedací místnosti až pro osmnáct lidí. Součástí coworkingu je také komunitní lounge a reprezentační zóna pro setkávání nebo networking.

Na druhém patře najdeme vstupní zónu a komunitní centrum s kavárnou a pracovními místy. Živou atmosféru si uživatelé prostor mohou dále vychutnat na střešní terase s barem, součástí areálu je také eventový prostor s restaurací podporující vizi kulturního epicentra.

Minimalismus a udržitelnost

Původní dekorativní ornamenty architekti rozložili a použili nově v podobě světelných prvků na zdech nebo gravírovaných skříněk. Přírodní dřevovláknové desky doplnili perforovanou ocelovou konstrukcí. Odstíny terakoty kombinovali s tlumenými tóny modré, zelené a uhlově červené. Ve společných zónách podlahy zdůrazňují dřevo nebo velkoformátovou keramickou dlažbu.

Původní jeřáb tvoří atypicky otevřený strop sdílených kancelářských prostor. Akustiku v zasedacích místnostech a samostatných kancelářích zajišťují koberce a obklady stěn. Autoři návrhu použili recyklované a přírodní materiály, například obklady vyrobené z recyklovaných PET lahví od firmy Re:felt.

Studio Perspektiv

Od svého vzniku v roce 2015 navrhují architekti ze studia Perspektiv v čele s Martinem Stárou a Jánem Antalem inovativní řešení pro kancelářské, rezidenční i komunitní projekty. Tým architektů v kancelářích v Praze a Bratislavě tvoří více než 35 členů.

Za projekt coworkingového centra Base4Work získal Perspektiv Interior Design Award a za realizaci kancelářského projektu Fortuna Entertainment Group obdržel prestižní ocenění German Design Award. V chorvatském Splitu navrhují pro Fortunu další pobočku a v Německu chystají projekt na osmi patrech administrativní budovy DSTRCT.Berlin. Ateliér zvítězil také v mezinárodní soutěži na novou podobu Meziprostor Pražské tržnice.

Další články:

Na lávky se klade mnoho často protichůdných požadavků

Sedmdesát adeptů soutěží o Adapterra Awards 2022

JinJan: České prameny

Architekti kanceláří: Studio Reaktor

Druhý dech továrny ze sedmdesátek

Rodinná palírna z modřínu a betonu

Nemám v oblibě složité kurátorské koncepty

Charismatický žižkovský mezonet

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU