Osobní pohoda zaměstnanců v centru pozornosti

Design kanceláří pro Batist Medical v podání společnosti Tétris

Partnerský článekTétris

Firma Tétris měla možnost vytvořit design kanceláří pro společnost Batist Medical, která je významným evropským dodavatelem a výrobcem roušek, nanoroušek, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Společnost sídlí v nové kancelářské budově Missouri Park v Karolinské ulici v Praze.

Společnost Batist Medical klade velký důraz na well-being zaměstnanců a rodinnou atmosféru. Pro své zaměstnance chtěla vytvořit pestré a kreativní prostředí. Požadavkem bylo rozdělit pracovní prostor do dvou zón – zóny kolaborační a zóny pracovní při maximálním zachování flexibility pracovních míst. Součástí zadání bylo dále vytvořit prostor pro cvičení jógy a vybudování sprch pro zaměstnance.

Autor designu projektu, Tomáš Pfeifer, kreativní ředitel pro EMEA region ve společnosti Tétris, k tomu říká: „Pracovat na takovém projektu byla čistá radost. Tento kancelářský prostor zohledňuje osobní pohodu zaměstnanců do takové úrovně, že kromě pracovních zón nabízí místo podporující fyzickou aktivitu a relaxaci těla i mysli – saunu, well-ness, tělocvičnu. Na každém centimetru kanceláře je patrný až skoro zenový přístup, kdy na vás všudypřítomně dýchá atmosféra klidu a pohody připomínající privátní luxusní ordinaci či čisté prostory podobné hotelovým lázním. V takových kancelářích se lidem musí pracovat velmi dobře.“

Světlo a akustika

Návrh designových kanceláří je zaměřen na vytvoření agilního a flexibilního pracovního prostředí s vysokým podílem zón pro spolupráci. Projekt využil mísení různých druhů prostorů pro rozmanité typy individuální práce a spolupráce. Důraz byl kladen také na vybavení všech prostor odpovídajícími technologiemi pro pořádání kvalitních hybridních meetingů.

Dalším důležitým prvkem při navrhování kanceláří byl dostatek denního světla, což je nedílnou součástí při projektování moderních kanceláří v rámci udržitelného přístupu. Denní světlo má pozitivní vliv na osobní pohodu zaměstnanců, na jejich zdraví a samozřejmě na úsporu energie. Velkou roli hrála dále akustika, a proto ve stropech i na stěnách použili autoři návrhu mnoho akustických panelů.

Barvy a materiál

Návrh interiéru má evokovat čistotu zdravotního prostředí a zároveň ukázat, že jste tam, kde poskytují nejlepší možnou péči. Návrháři proto využili tři hlavní barvy – bílou, barvu světle hnědého dřeva a černou. Bílá symbolizuje zdraví a čistotu, světle hnědé dřevo dodává pocit tepla a pohodlí, černá pak dovytváří efekt nadčasového stylového designu. Tuto barevnou kombinaci vhodně doplnili barevnými křesly v recepci a barevnými pracovními čalouněnými židlemi v open space.

Vkusné interiérové prvky jako jsou designová světla či černý lesklý mramorový stůl v kombinaci se světlým dřevem vytvářejí nadčasový a oslnivý dojem stejně jako použití dřevěných prvků ve stěnách či na stropě. Kancelář ředitele firmy využívá všechny tyto prvky a spolu s nádherným výhledem na řeku vytváří naprosto dokonalé místo pro práci, soustředění i pro jednání s obchodními partnery.

Rozvržení místa

Reprezentativní velká recepce, která je umístěna hned naproti vchodu, láká svým designem návštěvníky k posezení. V přímé návaznosti na recepci jsou umístěny zasedací místnosti, resp. klientská zóna, která navazuje na méně formální kuchyňku a terasu. Prostorná kuchyňka s denním osvětlením je stavebně oddělena od ostatního prostoru, je zde ovšem možnost propojit ji s recepční zónou. Umístění kuchyně u velké terasy zaměstnance vybízí k posezení a neformálním diskusím. Kuchyň se tak stává příjemným odpočinkovým centrem a s místem pro posezení za pěkného počasí venku na čerstvém vzduchu a obdivuhodným výhledem na řeku.

V druhé části kancelářského prostoru jsou umístěny kolaborační zóny a pracovní místa. V open space byla umístěna flexibilní přestavitelná pracoviště, která lze přeskupit dle aktuálních úkolů a složení pracovních skupin. Modularita tohoto prostoru podporuje spolupráci pracovníků a jejich pohodlí. Prostor nenásilně oddělují místa pro soustředěnější práci a také jsou zde vytvořeny telefonní budky, aby nikdo nemusel své kolegy při telefonování rušit.

Sociální udržitelnost

Jedním z klíčových prvků tohoto designového projektu bylo pamatovat na sociální udržitelnost a osobní pohodu zaměstnanců, která mimo jiné vyzdvihuje pohodlí zaměstnanců. Klade důraz na vzájemnou sociální interakci a vzájemný respekt, což bylo hlavním cílem rekonstrukce. Kromě již zmíněného nadčasového designu, důrazu na přirozené světlo a použití přírodních materiálů bylo v každém detailu myšleno právě na zaměstnance. V kancelářích kromě množství variabilních kolaborativních zón a míst pro soustředěnou práci nechybí ani velká místnost pro praktikování jógy.

Společnost Batist Medical dokonce ve svých kancelářích nechala pro zaměstnance vybudovat nádherné wellness prostory se saunou, kde si každý pracovník může po práci odpočinout a načerpat síly. Celkově působí kanceláře velmi příjemným a nadčasovým dojmem, kde musí být radost pracovat.

Čtěte také:

Chceme prostřednictvím designu vytvářet lepší svět

Další články:

Hnízdo pro dva

Pokud nápad přežije časový odstup, stane se z něj Květ hlubin

Dva příběhy Ivy Hájkové

Umělec může být ekologický, ale je odkázán na konceptuální tvorbu

Gran Fierro II. od Formafatal

Největším tématem pro Pražany zůstává doprava, začínají ale řešit i nedostupné bydlení

Současnost Winternitzovy vily

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU