Nové ředitelství KOMA

Olgoj Chorchoj boří předsudky o modulární architektuře

Úspěšný modulární pavilon České republiky z milánského EXPO našel nové využití. Firma KOMA celý pavilon převezla do Vizovic a studio Olgoj Chorchoj v něm navrhlo interiér ředitelství firmy.

Bořit předsudky

Modularita a nestandardní řešení jsou ve společnosti KOMA na denním pořádku. Jako průkopník v modulární architektuře si KOMA zasloužila stejně odvážné a atypické ředitelství. Pro architekty ze studia Olgoj Chorchoj bylo zásadní porozumění firemní struktuře a seznámení se zaměstnanci. Ve firmě panuje, dalo by se říct po Baťovském vzoru, rodinné prostředí a ředitel si zakládá na osobní známosti všech zaměstnanců. To jde ruku v ruce s jasně danou a respektovanou hierarchií uvnitř firmy.

Vznikající stavba a interiér musely bořit předsudky spojené s modulární architekturou a zároveň vyzdvihovat technické a přirozené vlastnosti neobvyklého konstrukčního systému. Architekti s modulárními buňkami nepracovali jako se sádrokartonem obalenými krabicemi, naopak v interiéru je hned patrné dělení na jednotlivé moduly. Dělící pruhy z černého alu-bondu a kaučuku, které značí místa styku jednotlivých modulů, jsou viditelná na podlaze, stropech i sloupech.

Vlnitý plech je s kontejnerovými moduly často spojován. Architekti vlnitý plech použili v rámci akustického podhledu s povrchovou úpravou a atypickým děrováním speciálně vyvinutým pro KOMA HQ ve Švýcarsku. Podhled byl doplněn autorsky navrženými světly, odkazujícími na křížové výztuhy, které spolu s VZT spárami oddělují jednotlivé segmenty stropu. Tloušťku sloupů architekti využili pro umístění vestavných skříní, které zároveň slouží jako dělící prvky jednotlivých místností a akusticky funkční elementy v interiéru.

Jednotlivá patra a firemní oddělení jsou lehce barevně a materiálově odlišena, přesto tvoří jeden estetický celek. Přízemí, které je tvořeno ocelovou konstrukcí s mohutnými překlady se otevírá do jednoho velkého prostoru. Na podlaze je lité terazzo v tmavé barvě, stěny jsou skleněné nebo z pohledových sklocementových panelů. Pro návštěvníky a veřejnost je v přízemí kavárenský pult, kde se podává italské espresso.

V patrech, která jsou vyhrazena především zaměstnancům, se místo sklocementových obkladů na stěnách objevuje dýha, shodná s dvířky skříní a dalším akustickým obkladem. Dle logiky rozdílných provozů pak dochází ke změně barevnosti kaučukové podlahy, dřeva na stěnách a skříních i barvě akustického podhledu tak, aby došlo k odlišení jednotlivých oddělení firmy, základní materiálový koncept ale zůstává beze změn.

Provoz firmy vychází z časté komunikace zaměstnanců z různých oddělení, kteří se dohromady věnují jedné zakázce. Z toho důvodu je na jednotlivých podlažích množství různě velkých jednacích místností a společných prostor pro odpočinek, nebo osobní setkávání nad zakázkami.

Materiály se proměňují současně s hierarchií zaměstnanců napříč budovou. Vrcholem je ředitelská kancelář s povrchy z dubové kořenovice, maximálním zasklením s výhledem na celý závod a soukromou jednací místností. Na střeše budovy je obytná terasa s výhledem a posezením pro zaměstnance.

Autoři architektonického řešení: Studio Olgoj Chorchoj – Jan Šrámek, Michal Froněk, Jan Němeček

Užitná plocha: 2100 m2

Rok realizace: 2018

 

Podívejte se na další realizace:

Střed vesmíru pro mladou rodinu od studia COLL COLL

Industriální loft s houpačkami

Byt s arkýřem a dubovou stěnou

Vinohradský byt ve stylu klasické moderny

Vietnamská oáza od ODDO architects

Panelový byt moderně od DMAE Architects

Historie a atmosféra od A1Architects

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU