Panelový byt moderně od DMAE Architects

Architekti DMAE proměnili studený panelový byt na moderní domov. Podívejte se, jak se s k oživení bytu postavili. Může takhle vypadat budoucnost panelových bytů?

Od začátku spolu

Pokud vás čeká rekonstrukce bytu v panelovém domě, je úprava dispozice nasnadě. Aby bylo dosaženo dobrého výsledků, musí být totiž dobrý už základ. Efektivní využití celého prostoru a funkční úprava dispozice na soudobé standardy je zkrátka nutností. V tomto případě, ale začala spolupráce investorky a architektů ještě dříve – konzultací ohledně koupě bytu a posouzení, jak moc vhodná dispozice bude a případně jak moc se bude upravovat.

Nevyhovující musí pryč

Mezi hlavní problémy bytu, které měla rekonstrukce vyřešit, byla malá koupelna a zbytečně široká chodba bez možnosti jakýchkoliv úložných prostor. Dalším bolavým místem byla průzvučnost mezi pokoji a neizolující stará okna. Byl je navíc v přízemí a příjemnému bydlení nepomáhala ani studená podlaha.

Více prostoru

Výraznou změnu je redukce chodby a integrace prostorných a praktických vestavěných skříní. Jednoduše řešený vstupní prostor ozvláštňují výrazné černé kliky na dveřích. Bílý a minimalistický prostor otepluje kresba podlahy. Součástí vestavěných skříní je i praktické sezení k pohodlnému a rychlému obouvání.

Černé detaily

Koupelna, ačkoliv stále relativně malá, byla zvětšena, nově zde vznikl prostor i pro pračku a sušičku. Důraz je kladen na použití materiály – černobílá podlaha je výrazná a ostatní obklady naopak nenápadné. Dřevěná skříňka pod umyvadlem díky tomu lépe vyniká a černé koncové prvky podtrhují a dokreslují hravost koupelny. Toaleta byla přesunuta na konec chodby, kde se za dřevěnými zády skrývá kotel.

Promyšlená kuchyň

Architekti maximálně zvětšili dětský pokoj, na přání investorů na úkor minimální ložnice. Větší prostor byl dán i obývacímu prostoru a kuchyně. Kuchyně patří mezi menší, o to více se musel efektivně využít každý centimetr. K tomu architekti z DMAE využili úložné skříňky až ke stropu. I zde je výrazný materiálový kontrast mezi černou pracovní deskou z HPL vysokotlakého lamina a šedou linkou řešenou lakovanou MDF v polomatu. Úchopy jsou atypické, řešeny na míru, včetně zapuštěného úchopu u lednice.

Jídelní prostor je řešen lavicí s úložnými šuplíky. Sedací polštáře byly udělány na míru, jsou pratelné a na místě jsou proti skluzu zajištěny suchými zipy. Jídelní stůl je návrhem DMAE – deska stolu pochází ze zbytkového materiálu na podlahu, který byl vsazen do černého kovového rámu. Ten, stejně jako nohy stolu, vyráběl kovář.

Bíla, černá a šedá není nuda

Celý prostor sjednocuje podlaha, řešena třívrstvou lamelou vhodná i k podlahovému vytápění. Díky obvodové borduře získává až zámecký charakter a dodává do bytu další zajímavý detail. Pro celkové vyznění je důležitá i šedá barva, použita v mnoha tonalitách – od lakovaných dvířek na kuchyňské lince, přes stěnu za lavicí v jídelně po polštáře a další textilie. Interiér dokresluje v podobě jemné linky černá. Najdeme ji na kovových částech – klikách, stolkách, podnoží jídelního stolu ale i v koupelně na kohoutkách a sprše.

 


Architektonické řešení: Ing. arch. Alžběta Vrabcová, Mgr. art. Róbert Martinček // DMAE Architects

Rok realizace: 2018

Truhlářské atypy: Kapa Nábytek

Podlaha: AXA studio

Podívejte se na další krásné realizace:

Kanceláře Fortuna Entertainment Group od studia Perspektiv

Dům sběratele umění od OOOOX

Interiér FTV Prima od dotegg architekti

Byt Josefov od OOOOX

Byt Waltrovka od DMAE Architects

Salon Bomton Brumlovka v novém

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU