Industriální loft s houpačkami

Byt proložený černými lany od SMLXL

Jak vrátit bytu v bývalé továrně industriální vzhled, když tady developer vyměnil původní okna za plastová? Například obložením stěny v ložnici tak, aby připomínala přepravní kontejnery. Interiér atypicky tvarovaného bytu navrhl ateliér SMLXL Kláry Valové.

Byt se nachází v areálu někdejší továrny ETA Regula. Majitelé ho od developera převzali v shell & core stavu a oslovili architekty SMLXL. Ani nadstandardní velikost oken nepomohla po jejich výměně uchovat charakter industriálního prostoru. Architektka se je rozhodla v celkovém konceptu potlačit.

Základní konstrukce celé budovy je tvořena centrálním sloupem, ze kterého vycházejí jednotlivá žebra. Byt nemá klasický pravoúhlý půdorys, protože je těmito žebry ovlivněn. Jeho nepravidelnost je ještě více podtržena, a to použitím dvou podlahových materiálů, jejichž spoje kopírují směr žeber. Stěrka je použita u vstupu a v kuchyni, zatímco dřevo je na chodbě, v pokojích a u hlavní obytné části s televizí.

Ostrůvek z betonu

Přes průhledy jde do bytu vidět už při vstupu, přestože odtud do obytné části vede dlouhá chodba. Byt působí díky základní bílé barvě čistě a světle, zároveň nechává v obytném prostoru vyniknout betonovému ostrůvku. Do něj je vetknutá tenká deska ze dřeva a corianu, která slouží jako jídelní stůl.

Koupelna v kontrastu

Dřevo mořené na šedo, corian a beton jsou prvky, které se dále opakují u ostatního nábytku v bíle omítnuté centrální místnosti. V pokojích určených pro odpočinek byly zvoleny tmavší materiály. Ložnice s koupelnou tak se zbytkem bytu kontrastují.

Houpačky u baru

Byt má neobvykle vysoké stropy, jejich výška je celých 3,3 metrů. Ve středu bytu jsou u ostrůvku zavěšené houpačky, jež výšku ještě zdůrazňují. Černá lana použitá u tohoto netradičního barového sezení dále drží tyč na kabáty nebo tvoří úchytky vestavěných skříní.

Co se týče dalšího úložného prostoru, u vstupu je vytvořena šatna a v ložnici byla vybudována samostatná technická místnost, kde jsou umístěny pračka se sušičkou. Obě tyto místnosti mají šedé obložení z překližky a evokují průmyslové kontejnery.


Architektonické řešení: Ing. arch. Klára Valová / SMLXL

Rok realizace: 2016

Užitná plocha: 120 m2

Fotografie: Boysplaynice

 

Podívejte se na další realizace bytů navržených českými architekty:

Panelový byt moderně od DMAE Architects

Dům sběratele umění od OOOOX

Interiér FTV Prima od dotegg architekti

Byt Josefov od OOOOX

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU