Adaptivní architektura studia KOGAA

Přehled postřehů o architektuře, designu a umění

Kdo, co, kdy a kde? Ateliér KOGAA vznikl v roce 2015, kdy jej založili Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu a Viktor Odstrčilík. Kanceláře mají architekti a architektky v Praze i v Brně. Ve své práci se zabývají problematikou neaktivních staveb a jejich adaptací na náhradní funkce. Tématem, které se prolíná většinou realizací, je postindustriální architektura a vztah mezi architekturou a místními komunitami. Věnují se také problému přehřívání měst a jeho řešením.

KOGAA spolupracuje s výzkumnými ústavy, vládními orgány i univerzitami. Studio je držitelem ocenění DESIGN VANGUARD 2021, v roce 2020 jej portál Dezeen zařadil na seznam nově se rozvíjejících ateliérů. Za projekt Distillery v roce 2019 získal ocenění BIG SEE a podle časopisu Archipreneur v roce 2018 patřil ateliér mezi desítku nejlepších nově vznikajících architektonických studií. MINUTA tohoto týdne patří architektuře týmu KOGAA.

AIR SQUARE

Projekt AIR SQUARE je aktivátorem nedostatečně využívaných městských prostor. Přenosné místo reaguje na klimatické změny a řeší problém přeexponovaných tepelných ostrovů, nedostatku zeleně a obyvatelných veřejných prostor. Modulární systém je vyroben z CNC řezaných desek s minimálním odpadem ve výřezech, které tvoří svislé nohy a vodorovné lavičky. Během horkých dnů poskytuje stín a ochlazuje, zatímco v noci osvětluje méně bezpečná zákoutí.

Chytré Líchy

Lokalita: Židlochovice

Vizualizace: ZAN studio

Návrh první udržitelné čtvrti Chytré Líchy rozprostírající se na hranici města a přírody hledá symbiózu těchto dvou světů. V rámci nové zástavby chtějí architekti formulovat svou vizi o udržitelnosti. Důraz kladou na variabilitu typologií, velikost a způsob využívání objektů. Nové objekty zároveň doplňují paletou veřejných prostor.

Kompaktní zástavba s dobrou dostupností navazuje na stávající strukturu obce a jejím obyvatelům poskytuje dostatek soukromí i možnost interakce s okolím. V nové čtvrti vyrostou objekty individuálního bydlení v řadovém i samostatně stojícím uskupení. Centrální park se vsakovacím jezírkem a multifunkčním pavilonem bude zastupovat zelenou část a zajišťovat biodiverzitu i příjemné klima.

GROUNDS

Rok realizace: 2020

Rozloha: 120 m²

Lokalita: Praha – Karlín

Fotografie: Alex Shoots Buildings

Ve vnitrobloku obytných a administrativních bloků v Karlíně se ukrývá kavárna a pražírna GROUNDS. Horní patro dvoupodlažního objektu využívá studio KOGAA jako kancelář pražské pobočky. Ateliér zde splnil svůj cíl redukovat množství stavebního odpadu. Interiér tak z osmdesáti procent tvoří stavební odpad předchozího demontovaného objektu.

Architekti opravili a nově natřeli lampy z bývalé továrny na zbraně, které využili jako závěsné osvětlení. Z brněnské likérky, kterou dříve rekonstruovali, použili dřevěné konstrukce. Charakteristickým znakem interiéru je výrazná oranžová barva kovových prvků, například schodiště z kovu v mandarinkovém odstínu. Jinak světlý interiér dále doplňuje vlnitý plech a zeleň. Vedle kavárny a prodejny kávy je zde oddělená místnost pro výrobu kávy a prostor showroomu pro její testování nebo baristické workshopy.

KUMST

Rok realizace: 2020

Rozloha: 4000 m²

Lokalita: Brno, Údolní 19

Fotografie: Jan Prokopius, David Korsa, Kubicek studio

Památkově chráněnou stavbu Údolní 19 v roce 1929 postavil architekt Vinzenz Baier. Ve dvou čtyřpatrových budovách sídlily původně kanceláře, správní úřady, kino, jídelna a poté i Fakulta výtvarných umění. Architekti budovu v roce 2020 proměnili na komunitní zařízení, jehož součástí je showroom, kavárna, společenské sály, konferenční místnosti, ateliéry a coworkingové prostory.

V rámci rekonstrukce odhalili autoři návrhu hlavní rysy stávajícího prostoru a odstranili sádrokartonový strop zakrývající původní stropní světlíky, které obnovili. Dále vyleštili a zvýraznili původní travertinové stěny, čímž přizpůsobili prostory novým funkcím a současným požadavkům.

DISTILLERY – Social Reaktor

Rok realizace: 2018

Rozloha: 500 m²

Lokalita: Brno

Fotografie: BoysPlayNice

V rámci rozvoje hibernujících městských částí proměnili architekti poslední zachovalou stavbu lihovarského komplexu na multifunkční centrum. Z původních sedmi vzájemně propojených budov prošla konverzí čtyřpatrová stavba, v níž vytvořili prostory pro kulturní a vzdělávací akce nebo sdílené kanceláře. Dynamické prostředí přispělo k urbanistické a ekonomické transformaci kvality života ve městě s minulostí poznamenanou textilním průmyslem.

Nová podoba budovy spočívala v jejím rozdělení na tři patra s různými typy místností. Bývalý halový prostor architekti využili pro co-workingové prostory se zasedací místností, kuchyňkou, knihovnou a několika brain-storming zónami. Mezi druhým a třetím podlažím došlo k výraznému stavebnímu zásahu, kdy se odstranil trámový strop a vznikl převýšený mezonetový prostor se dvěma ochozy. Omezený prostor kabiny původního dopravního výtahu pak byl vhodným místem pro nejmenší pop-up bar v České republice.

Minuty z minulých týdnů:

Architektura, umění a kultura pro Ukrajinu

Za dřevostavbami, do designového lesa i nových čtvrtí

Karnet architekti v MINUTĚ

O českém designu

Do galerií za uměním i architekturou

MINUTA & miaow

10 let studia AEIOU

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU