MINUTA se Studiem Reaktor

Přehled postřehů o architektuře, designu a umění

Kdo, co, kdy a kde? Architekti z pražského Studia Reaktor se specializují na moderní architekturu domů, interiérů, kanceláří a urbanistické studie. Jedná se o skupinu mladých architektů s neotřelým způsobem přemýšlení. Svými nápady se snaží zlepšit prostředí, ve kterém žijeme. Svou tvorbu zakládají na synergii a silných vazbách mezioborové spolupráce.

Různorodost tvorby studia ukazuje i výběr projektů, které představí. Prvním z nich je nové wellness centrum Infinit Sen, které je ukryto v nádherné zahradě, nebo rodinný dům pro dloholetého klienta. Vše pak završí Pobočkou Budoucnosti, kterou navrhli pro Komerční banku. V MINUTĚ tohoto týdne nám architekti také prozradí, jakými projekty a stavbami se inspirují. 

Tajemná zahrada

V malebném ladovském kraji, přesněji v Senohrabech, najdete nové wellness centrum Infinit Sen, které jsme navrhli. Wellness připomíná tajemnou zahradu plnou magických zákoutí, odstřiženou od běžného světa. Skrývá v sobě pět druhů tajuplných saunových truhel, do kterých je možné vstoupit přes hotel Sen, kde se nachází recepce, šatny, sprchy a další zázemí. Vstupem do zahrady se otevírá zcela nový příběh, snové prostředí, místo odpočinku a relaxace.

Hlavním orientačním bodem zahrady je rozkvetlý muchovník, od kterého je vidět jezero obklopené saunovými truhlami a ochlazovací kameny. Fasádu oranžérie s odpočívárnou zdobí šplhavé rostliny. Jednotlivé sauny jsou pokryty dřevěnými rošty s laťováním, které naznačují tématiku vnitřního prostoru. Ten je hravým a rozmanitým interiérem s odlišnými vůněmi, teplotou a  hudbou. Okolní plochy jsou doplněny drobnou architekturou. Zahradní úpravy dotvářejí krajinu wellnessu a svítidla umístěná v travinách označující důležitá místa.

Saunový svět v zarostlé zahradě probouzí fantazii a nové myšlenky. Během návštěvy zabloudíte ve spletitém labyrintu střídající rozličné nálady a na chvíli zapomenete na denní starosti.

Dokonalý výhled 

Na domy můžete koukat, ale hlavně v nich musíte žít. Proto navrhujeme naše domy i interiéry tak, aby se v nich dobře žilo a energie mohla proudit. Víme, že výjimečný klient je zárukou obohacujícího procesu a zajímavého výsledku. Jedním takovým je bezesporu klient, pro kterého jsme před několika lety navrhovali rekonstrukci bytu na Břevnově.  Nyní jsme s ním opět rádi navázali spolupráci. Tentokrát bylo zadání větší, jednalo se o rodinný dům v obci Chrustenice.

Pozemek nás na první pohled zaujal nádherným výhledem na Loděnický potok s listnatými stromy. Svažitý pozemek umožnil dvoupatrový dům zasadit hmotově do terénu tak, aby byl přístupný z obou úrovní. Tvar domu je obdélníkový a k jeho jižní části je přistavěná terasa s grilovacím místem.

Každé patro domu disponuje ložnicí a koupelnou se zázemím. Jižní část domu je dvoupatrová s obytným prostorem, kuchyní, jídelnou a pracovnou. V horním podlaží je možné vystoupit na zahradu s bazénem. Široký vikýř umožňuje panoramatický výhled z galerie v patře. Při volbě materiálu jsme jen volně navázali na přání klienta. Surová ocel, pohledový beton, „kleťák“ na podlaze, kovářskou černí natřené „roxory“. Vnější obklady jsou provedeny ze sibiřského modřínu, plechová střecha spolu s okenními rámy ladí v antracitové barvě. Rádi spolupracujeme na projektech, které mají netradiční zadání, ale v jehož centru je vždy a za každých okolností člověk.

Pobočka Budoucnosti 

Naše studio stojí za první Pobočkou Budoucnosti pro Komerční banku. Interiéry současného bankovního sektoru jsou zaměřené na zákazníka. Banka již není jen chladným prostorem pro vyřízení finančních služeb, stává se kavárnou, coworkingem i obývacím pokojem. Vzhled je moderní, čistý, jednoduchý, a především flexibilní s velkou variabilitou.

Návrh odstartoval nový směr interiérů Komerční banky. Zaměřuje se na princip mobilního, flexibilního prostředí, které je možné přizpůsobit jakémukoliv prostoru. Je vhodný pro historické domy, moderní stavby i do interiérů nákupních center. Pobočku je možné v případě potřeby snadno demontovat a převézt do jiného prostoru. Oblý tvar a vzhled prvků vychází ze současných možností digitálních technologií. Navazuje na tvarosloví mobilních telefonů a tabletů, ze kterých lze spravovat internetové bankovnictví.

Povrchy byly vybrány v základních odstínech černobílé. Místa, kde tráví uživatelé nejvíce času, jsou navržena z přírodních materiálů (dřevo, marmoleum), doplněny množstvím rozmanité zeleně.  Červená korporátní barva zmizela, prostor upozaďuje svou důležitost, nechává vyniknout zákazníka. Celkový vzhled je moderní, čistý a jednoduchý.

Svatyně v písku

V úvodu jsme slíbili, že vám představíme nejen naší tvorbu, ale i tu, která nás inspiruje. Nový TIRPITZ od ateliéru Bjarke Ingels Group je svatyně v písku, která působí jako jemná protiváha k dramatické válečné historii místa v Blåvand na západním pobřeží Dánska. „Neviditelné muzeum“ o rozloze 2 800 m² přeměňuje a rozšiřuje historický německý bunkr z druhé světové války na přelomový kulturní komplex zahrnující čtyři expozice v jediné struktuře, hladce zasazené do krajiny.

Po příjezdu návštěvníci nejprve uvidí bunkr, dokud se nepřiblíží stezkami lemovanými vřesovišti a nenajdou stěny zařezané do dun ze všech stran a sestoupí, aby se setkali na centrální mýtině. Nádvoří umožňuje přístup do čtyř podzemních galerijních prostor, které mají dostatek denního světla, i když jsou doslova vytesané do písku.

Zcela otevřená knihovna

V září jsme navštívili Deichmanovu knihovnu v Oslu, která je nádhernou stavbou zvenku i uvnitř. Mezinárodní architektonickou soutěž na návrh nové hlavní knihovny v Oslu vyhráli v roce 2009 architekti Lund Hagem a Atelier Oslo. Knihovníci chtěli dům inspirující návštěvníky k prozkoumání všech nových zařízení a aktivit, které moderní knihovna může nabídnout. To architekty motivovalo k vytvoření otevřené a zajímavé budovy, kde každý další roh skrývá nové místo.

Aby se zabránilo ve stísněném prostoru výstavbě příliš mnoha pater, je budova vykonzolována nad svůj půdorys. První patro umístili architekti nad ulicí na východ a čtvrté patro téměř 20 metrů nad městským náměstím, čímž vytvořili ochranný kryt pro vchod. Střecha má charakteristickou skládanou geometrii, která poskytuje strukturální pevnost. Fasáda přízemí je zcela transparentní pro umocnění pocitu otevřenosti a spojení s městem.

Návštěvníci přichází třemi rovnocennými vchody obrácených různými směry kolem tří volně stojících knižních věží, které osvobozují fasády a umožňují proudění denního světla dovnitř ze všech směrů. Z každého vchodu budovou protínají tři „světelné šachty“, které umožňují nahlédnout do různých částí knihovny.

Studio Reaktor

V pražském architektonickém Studiu Reaktor vznikají skrze dlouhodobé střetávání různých názorů nová řešení. Do procesu navrhování zapojují grafiky, krajináře, stavaře a další specialisty. Štěpí standardní zadání, taví staré a zajeté koleje, aby se dostali k jádru každého projektu. A především nachází cesty, jak zlepšovat prostředí, ve kterém žijeme.

Minuty z minulých týdnů:

Umělci, studenti a vítězové

Ven za designem

Architektonický podzim v přírodě i uprostřed metropole

Nová ostavská dominanta

MINUTA o dřevostavbách s Prodesi/Domesi

Tvořit a radovat se z toho

Nejkrásnější pumpa i ostravské mrakodrapy

Oceněné interiéry a legendární exteriéry

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU