Minimalismus od BY architects

Tři byty, které musely uzrát

Některé projekty zrají jako víno. Své o tom ví i architekti z ateliéru BY architects. Netypická rekonstrukce domu v pražské Libni trvala s přestávkami několik let. Delší doba zrání projektu ovšem vyústila v minimalistické a nadčasové bydlení s možností pronájmu dvou bytových jednotek.

Bydlení nebo pronájem?

Pracovat a navrhovat bydlení určené pro architekta, navíc kamaráda, může být opravdová výzva. V roce 2014, kdy na projektu rekonstrukce začali Marek Žáček a Markéta Zdebská pracovat, byl klient svobodný mladý muž, který si jako investici pořídil víceúrovňový prostor. Hned od začátku měl v plánu velkorysý prostor rozdělit na více bytových jednotek, a to buď k pronájmu, nebo k ubytování hostů.

Celková plocha 120 m2 byla rozdělena na tři bytové jednotky. Právě díky velkému převýšení si prostory zachovali atraktivitu. Po čase se ale změnil, nebo spíše vyvinul, záměr klienta, který se v mezičase oženil a založil rodinu. S tou se rozhodl dům využívat i pro své trvalé bydlení a BY architects tak museli zajistit, že budou mít všichni – rodina, nájemníci i případní hosté – dostatek prostoru.

Díky přizpůsobení návrhu aktuálním potřebám architekti zapojili každý centimetr tak, aby vzniklo co nejkvalitnější a plnohodnotné bydlení. Příkladem může být pracovna na podestě druhého podlaží, efektivní úložné prostory nebo i kuchyň se spíží.

Využít každý centimetr

Finální prostorové uspořádání nabízí celkem tři jednotky, které jsou spojené předsíní. Dvě jednotky mají minimální zázemí, jsou tedy určeny především pro pronájem. První a nejmenší je garsoniéra, druhým prostorem je mezonet, který má celkem tři úrovně. Třetí jednotka je právě bydlením investora. Na spodní úrovni najdeme malé WC a prádelnu. Následuje kuchyň se spižírnou a obytným prostorem. Ten se otevírá velkým oknem a dveřmi na terasu z modřínového dřeva. Dalším výrazným prvkem tohoto prostoru je zejména schodiště, které vede do dalšího patra, ale zároveň je tvarované tak, že funguje jako spojnice na terasu.

V dalším patře, hned na podestě schodiště najdeme již zmíněnou pracovnu. Z pouhé chodby, ze které se vchází do hlavní ložnice, koupelny a dětského pokoje se stal prostor, který má další důležité využití. Hlavní ložnice má velkou zabudovanou postel s vestavěnou skříní. Vestavený nábytek je použit i v dětském pokoji, který má spací patro umístěné do vikýře.

Bez výrazných barev

Použité vybavení a materiály dodržují minimalisticky čistý styl. V přízemí najdeme světle šedé PUR stěrky na podlaze a světle šedé Pandomo na stěnách zázemí. V patře je podlaha vyvedená v březové překližce a v hlavní koupelně na podlaze a na stěnách je použit světle šedý kaučuk. Kombinaci šedé barvy a březového dřeva doplňuje vestavěný nábytek. Ten je vyroben na míru a je proveden v kombinaci bílého laku a březové překližky. Celkové čistotě interiéru pomáhají i dveře se zakrytou zárubní či posuvné dveře Bdoors. Atmosféru dodává nepřímé, ale výkonné osvětlení. Na míru dodané jsou kromě nábytku i šedé polstry a bílé závěsy od studia Arthe. Truhlářské výrobky pochází z dílny firmy Devoto, ale pozor, modřínová terasa pochází z dílny ateliéru BY architects.

 


Rok realizace: 2014–2020

Architektonické řešení: MgA. Markéta Zdebská, Ing. arch. Marek Žáček // BY architects

Fotografie: Alex Shoots Buildings

Podívejte se na další realizace:

Střed vesmíru pro mladou rodinu od studia COLL COLL

Industriální loft s houpačkami

Hotely, kde si ustelete s designem

Base Coworking od studia Perspektiv

Vietnamská oáza od ODDO architects

Dvojdům Hošťálkova

Historie a atmosféra od A1Architects

NAHORU