Designové dětské interiéry

Moderní školky a školy 21. století

designové dětské interiéry

Zítra jdou děti naposledy v tomto školním roce do školy. Pro nás to je důvod podívat se na české realizace moderních škol a školek.

Jesle Malvína

Architekti Jakub Filip Novák a Daniela Baráčková  z původně obyčejného karlínského interiéru vykouzlili moderní a hravý prostor pro nejmenší děti. Navrhli originální nábytek s vestavěnými prvky a důraz kladli na dřevo, které je tu hlavním materiálem. Jesle nabízí výuku kreslení, zpěvu nebo jazyků a v barevném prostoru školky architekti dále navrhli kuchyň na míru a schovávačky, které mají podpořit dětskou fantazii a zvídavost.

“Malvína s Edou jsou ale především sportovci a turisté, takže jsme pro ně připravili divokou herní krajinu, po které mohou vystoupat až do červeného skalního hnízda, nebo zajít na průzkum modré jeskyně. Pro jejich intelektuální potřeby poslouží řada malých motorických hlavolamů poschovávaných po jesličkách.”

Architektonické řešení: No Architects | Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková

Rok realizace: 2021

Lokalita: Karlín, Praha 8

Fotografie: Studio Flusser

Mateřská škola v Dolních Břežanech

“V rámci interiéru se pracovalo především s místností heren. Výška místnosti se zdvihají k čelní prosklené stěně, členění podhledů se zapuštěnými liniemi svítidel, na rastr podhledů navazující obklady stěn/vestavěných skříní. Okna heren mají díky “dvojitým” stěnám (vestavěné skříně z interiéru + exteriéru) hluboké parapety oken. Okna jsou osazena do různých líců stěny a tak mohou být parapety zároveň i jakýmsi domečkem pro děti.”

Barevnou školku v Dolních Břežanech navrhli S.H.S architekti (video rozhovor s Luborem Sladkým najdete na našem YouTube kanálu). Školku obklopuje ze všech stran zeleň – a to i na střeše, kde se architekti rozhodli dát prostor travnímu porostu. Samotná budova školky má tři navzájem propojené části, každá z nich je určena pro jednu třídu. Objekt, včetně přilehlé zahrady, architekti ladili do široké škály pestrých barev, které se prolínají skrz interiér i exteriér školky. Kruhová okna jsou, která tvoří koncept dvojité fasády pak v interiéru poskytují dostatek úložného prostoru na hračky či další pomůcky.

Architektonické řešení: S.H.S architekti | Vladimíra Holubová, Lukáš Holub, Lubor Sladký

Rok realizace: 2020

Lokalita: Dolní Břežany, Praha-západ

Fotografie: Lubor Sladký, Pavel Kučera, Rostislav Stroin

Plánovaná realizace školky Červený Vrch

Navrhujeme školku, která nabízí přehledné prostorové řešení a jejíž forma vychází ze zásad udržitelné architektury. Používáme přírodní materiály a zachováváme velkou zahradu, která se propojí se třídami. Školka se tak chová citlivě k přírodě a jako vzor bude děti odmalička ovlivňovat.

Realizace navržená ateliérem re:architekti získala 1. místo v architektonické soutěži Prahy 6. A v plánu je začít s realizací příští rok. Objekt má v sobě propojovat pavilon oranžérie a moderního městského domu. Celé stavbě dominují dřevěné prvky, které spolu s travnatou střechou vytváří zajímavou kombinaci moderní architektury a přírodního vzhledu. Třípodlažní objekt bude zasazen do svahu a podél jižní fasády je navržena zimní zahrada, která má sloužit jako ochrana proti přehřívání, ale zároveň poskytovat dostatek světla. Školka bude přehledně rozčleněna na několik částí – v přízemí se nachází hlavní vstup, kuchyně a herny, v dalších patrech pak třídy. Do tříd se lze dostat přes centrální halu, vedoucí do jednotlivých šaten, které se pak dále propojují s umývárnami. Zajímavým řešením je široké využití každé třídy – slouží zároveň i jako jídelny, herny a odpočinkové zóny. V případě potřeby lze prostor rozdělit závěsem na dvě poloviny.

Architektonické řešení: re:architekti | Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid, Vojtěch Ružbatský, Michaela Hudečková

Rok realizace: od 2022

Lokalita: Vokovice, Praha 6

Vizualizace: návrh plánované realizace

Základní škola se sportovní halou Chýně

Návrh této základní školy pochází od Ateliéru CMJN. Skládá se z menších budov, které jsou vzájemně propojeny pomocí zastřešeného průchodu. Na jihu pozemku se nachází školní dvůr, na západě pak sportoviště. Prvek horizontální linie dominuje celé budově. Velká prosklená okna zajišťují dostatek světla. Fasáda objektu ve světle béžové až bílé barvě koresponduje s okolím. Kromě výuky má budova sloužit jako živé místo pro setkávání, proto se zde nachází také společenský sál, tělocvična nebo venkovní sportoviště. Stavba získala titul Stavba roku 2019 Středočeského kraje.

Architektonické řešení: Atelier CMJN | François Lepeytre, Gaël Brulé

Rok realizace: 2019

Lokalita: Chýně, Středočeský kraj

Fotografie: Andrea Thiel Lhotaková

Interiér mateřské školy Slivenec

Objekt vznikl jako řešení problému nedostatečné kapacity míst v mateřských školách. Školka se skládá ze dvou podlaží – každé z nich obsahuje dvě třídy, které poskytují zázemí až pro 28 dětí. Veškeré využití je opět situováno přímo do tříd  disponujících vlastní šatnou, jídelnou a sociálním zařízením. Jednotlivé třídy se liší pouze barevným řešením, uspořádání ale zůstává stejné. Za zmínku stojí především mobilní skříně se speciální úchytkou poskytující kombinovaný úložný prostor. Magnetická varianta navíc umožňuje využití v rámci edukace. Skříně je mimo jiné možno doplnit o foliový polep s originální grafikou. Za tento designový a zároveň praktický prvek získali v roce 2014 designéři z MY DVA group ocenění Red Dot Award.

Architektonické řešení: MY DVA group

Rok realizace: 2013

Lokalita: Slivenec, Praha

Fotografie: Pavel Pszczolka

Nový pavilon základní školy v Mníšku pod Brdy

V roce 2019 se základní škola v Mníšku pod Brdy rozrostla podle návrhu architektů z ateliéru Grido o nový pavilon. Důvodem nebyla jen nedostatečná kapacita ve školách, ale také potřeba místa pro pořádání kulturních akcí v obci. Samotná budova školy tak slouží jako kavárna, mateřské centrum nebo také cvičební sál. Při návrhu objektu se architekti inspirovali zahradním pavilonem, škola tak svým vzhledem nenavazuje na žádnou z budov v okolí. Objekt se skládá ze tří podlaží. Horní dvě poskytují prostor pro výuku a družiny, dolní patro slouží pro komunitní akce. V interiéru převažují odstíny modré a žluté barvy.

“Tuto realizaci – její výslednou podobu –  považujeme za  geniální, protože  zejména v souvislosti s touto zakázkou jsme si uvědomili, v jak obtížných podmínkách dnes musí architekti pracovat.”

Architektonické řešení: Grido | Peter Sticzay-Gromski, Jan Doubek, Ladislav Vendel, Sebastian Sticzay

Rok realizace: 2019

Lokalita: Mníšek pod Brdy

Fotografie: Petr Kubín, archiv Grido

Mateřská škola v Babicích

“Stavba byla výrazně limitována rozpočtem. Pro “ozvláštnění” interiérů byly ve vnitřních dispozicích využity grafické motivy v površích, které tam tak jako tak musely být. V keramickém obkladu v šatnách a umývárnách a v prostorech heren ve vinylu.”

Na první pohled zaujme školka od S.H.S architekti svým moderním vzhledem. Základ stavby tvoří sendvičové stěny. Díky bezprostřední blízkosti lesa se architekti rozhodli pojmout objekt jako dřevostavbu. Do školky se vstupuje jedním vchodem, ostatní prostory jsou již pro každou třídu oddělené. Vzhledem ke své kapacitě (48 dětí) se ve školce nachází pouze 2 třídy. Na budovu navazuje terasa a zahrada, kde jsou umístěny různé herní prvky a pískoviště. V roce 2015 mateřská škola zvítězila v soutěži Dřevěná stavba roku.

Architektonické řešení: S.H.S architekti

Rok realizace: 2014

Lokalita: Babice u Říčan

Fotografie: Bára Prášilová

Mateřská škola Přístavní

“Mateřská škola přístavní pracuje důsledně se všemi měřítky prostorů ve škále před prostor – zahrada – společenská místnost/srdce školky – třída a její zašívárny. Střešní zahrada navazuje na jednotlivé třídy a rozšiřuje venkovní pobytový prostor stísněné parcely. Jednoduché hmotové a dispoziční členění budovy reaguje na nízký rozpočet stavby.”

Školka ve Stříbře se inspiruje tématikou prázdnin u moře. Za jejím návrhem stojí architekti z ateliéru XTOPIX. Budova svým vzhledem připomíná koráb připravený k plavbě. Objekt je umístěn ve svahu a poskytuje široký rozhled do okolí. Na zahradě se nachází dvě hřiště. První se zaměřuje na rozvoj rovnováhy, kreativity a pohybových aktivit, zatímco druhé hřiště ve tvaru majáku se soustředí na rozvoj dovedností jako je zahradničení a dovádění. Zajímavým prvkem je střešní zahrada, která představuje horní palubu. Každá třída slouží zároveň jako herna, šatna, umývárna a odpočívárna. Díky orientaci oken na slunnou stranu je ve třídách vždy dostatek světla. Vnitřní prostory školky jsou barevně laděny do odstínů modré, oranžové a zelené.  V interiéru se hojně vyskytují herní prvky s lodní tematikou, například kruhová okna připomínající kajutu.

Architektonické řešení: XTOPIX | Barbora Buryšková, Pavel Buryška

Rok realizace: 2018

Lokalita: Stříbro

Fotografie: Ondřej Tylčer

Další výlety za architekturou a designem:

Designové bary a kluby

Opálené dřevěné domy

Školy pro novou generaci

Hotely, kde si ustelete s designem

Retail prostory stylově

Galerie a muzea, která jsou sama uměleckým dílem

Vinařství, kde je radost degustovat

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU