0,5 Studio

Přehled postřehů o architektuře, designu a umění

Kdo, co, kdy a kde? Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda studovali architekturu na pražské UMPRUM pod vedením Jindřicha Smetany. Společně pak založili 0,5 Studio, kde navrhují projekty nejrůznějších typů. Jejich tým dále tvoří Jitka Mácová, Tereza Říhová a Filip Toth. Ve své práci se architekti zabývají mezioborovou spoluprací s umělci, pochopením kontextu a reflexí potřeb investorů.

Na výstavu, do barbecue restaurace, nebo do komunitního centra? Architekti vás v MINUTĚ zvou do portfolia svých realizací.

ARCHITEKTURA 58–89

Ve výstavních prostorách Centra architektury a městského plánování je do 17. dubna k vidění výstava doprovázející vydání publikace o předrevoluční architektuře z let 1958–1989. Kromě monumentální koláže fotografií, videí, zvukových záznamů a 3D modelů je pozornost ve výstavním sále věnována propagačnímu stolu a bloku s knihami.

Do prostoru diagonálně vstupující stůl tvoří jednotlivé segmenty složené v dynamické kompozici. Červený stůl svou formou i materiálem odkazuje na obsah knihy, kterou nechává vyniknout a vybízí k seznámení s ní.

Byt na Letné

Rekonstrukce letenského bytu v Praze navázala na historický kontext stavby, přizpůsobila interiér současným požadavkům na bydlení a přinesla změnu dispozic ze 3+1 na 3+kk. Minimálními stavebními zásahy a spojením původního pokoje pro služku se samostatnou kuchyní vznikla prostorná ložnice orientovaná do vnitrobloku. Kuchyňský prostor nyní najdeme v obývacím pokoji.

Zatímco ložnice, chodbu i dětský pokoj architekti sjednotili do bílé, vestavnou kuchyň s ostrůvkem akcentovali do sytých modro-červených barev. Elementární odstíny, které známe z Bauhausu, dále podtrhují jemné oblouky a geometrie na míru navrženého vestavěného nábytku. Dominantou obývacího pokoje se stala vestavná knihovna s integrovaným pracovním místem v dubové dýze.

BIG SMOKERS

Psal se rok 2019, když architekty oslovili investoři Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson, kteří chtěli do pražských Holešovic přenést atmosféru amerických barbecue restaurací, a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací.

Architekti prostor restaurace Big Smokers rozdělili na čtyři části, v každé z nich probíhá jiná dramaturgie. Ve vstupním prostoru s okny do ulice stojí pult s nabídkou, u něhož si návštěvníci mohou objednat a u výdeje svou objednávku převzít. V otevřené kuchyni probíhá příprava jídla, součástí této zóny je také bar, zázemí a sklad dřeva. Srdcem restaurace je smoker – velká černá kovová skříň určená k uzení masa a zeleniny, umístěná v otevřené kuchyni.

Hosté si mohou zvolit, zda se usadí za kuchyní v prostoru pod girlandami, nebo v intimním červeném salonku v nejvzdálenější části restaurace. Autoři zde navrhli na míru několik druhů nábytku: stoly pro pivo „na stojáka“, dřevěné piknikové stoly a typické americké stoly z ohýbaných trubek. Stěny i podlahy jsou natřené výraznými barvami, které doplňují dva velké, billboardům podobné obrazy malíře Alexeye Klyuykova.

Edukační centrum České filharmonie

Jedna z právě dokončovaných realizací studia je úprava přízemního podlaží v neoklasicistickém paláci Rudolfinum, kde architekti pracují na návrhu Edukačního centra České filharmonie. Zdánlivě nevyhovující sklepní prostory přizpůsobili nové funkci a navrhli reprezentativní prostor, který lze využít pro výuku, workshopy, komorní koncerty a jiné kulturní nebo vzdělávací aktivity.

Díky různým atmosférám jednotlivých místností je prostředí centra vhodné pro vnímání a soustředěnost posluchačů i jejich relaxaci. Návrh reflektuje současný pohled na svět hudby a svým působením dokáže vtáhnout návštěvníky do probíhajícího programu.

Komunitní centrum Point.A

Ve Svítkově na západě Pardubic architekti doplňují dynamicky vznikající zástavbu rodinných domů komunitním centrem, jež bude sloužit pro setkávání a jako orientační bod celého území. Návrh stavby je urbanisticky členěn na tři zóny, hmotově i obsahem přizpůsobené veřejnému prostoru s přilehlou školkou.

Hlavní jednopodlažní objekt zahrnuje sklad, kancelář provozu, vstupní krytou část, kavárnu se zázemím a komunitní centrum. Dvůr se bude využívat pro komorní kulturní akce. Součástí prostoru je také platforma pro menší divadlo a promítací stěna. Třetí část návštěvníkům nabídne saunu a zázemí pro sport se sprchami či šatnami.


Minuty z minulých týdnů:

Poznejte GAO architects

Interiéry Studia e

MIMOSA v MINUTĚ

Adaptivní architektura studia KOGAA

Architektura, umění a kultura pro Ukrajinu

Za dřevostavbami, do designového lesa i nových čtvrtí

Karnet architekti v MINUTĚ

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU