Radikální rekonstrukce od Lukáš Janout Architects

Kompletní rekonstrukce dvou bytů z minulého století

Dům z první poloviny 20. století může nabízet velké možnosti, jak rekonstrukci uchopit. Pokud se však jedná o byt, do kterého nebylo původními majiteli prakticky vůbec investováno, je potřeba radikálně zakročit. O kompletní rekonstrukci dvou bytových jednotek z minulého století se postaral architekt Lukáš Janout.

Již propojené bytové jednotky bylo nutné přizpůsobit novým obyvatelům – čtyřčlenné rodině se dvěma malými dětmi. Základním aspektem celého návrhu bylo eliminovat původní řešení, v němž byly všechny pokoje průchozí. Všechny příčky i nevyužívané komínové průduchy ve středové stěně tak byly vybourány. Dále byl zrušen jeden ze dvou vstupů do bytu, což dalo dalo vzniku zcela nové dispozici.

Méně je více

Kromě dispozičních úprav musel být vyřešen také stavebně technický stav nemovitosti. V novém řešení bytu jsou odstraněny zbytečné chodby. Po úpravách z původních bytových jednotek zbyly jen obvodové stěny a obě stropní konstrukce. Obývací část s obývacím pokojem a kuchyní je oddělena od dětského pokoje pouze nábytkovou stěnou, čímž došlo k propojení tří původních místností.

V místnosti, která bude v budoucnu sloužit jako druhý dětský pokoj je v současnosti umístěna pracovna. Do ní se vchází přímo z kuchyně, zatímco z obývacího pokoje se vstupuje do ložnice s koupelnou pro rodiče.

Netradiční černobílá klasika

Nábytek obývací části s důmyslně ukrytým pracovním prostorem je tvořen černým velkoformátovým obkladem. Stejným způsobem je obložena také kuchyňská linka a koupelna. Netradiční obklad s šedými a modrými dýhami je dominantním prvkem interiéru, který kontrastuje se zbylým bílým nátěrem. Ponechána zůstala přiznaná cihelná stěna, která světlou barvu doplnila.

Relax na střeše

Napojení na zahradu z prvního patra vzniklo díky pobytové terase se zelenou střechou, která navazuje na ložnici. Proměněná střecha garáže tak byla funkčně využita a slouží jako místo pro odpočinek pro všechny členy rodiny.

Původní stav

Architektonické řešení: Ing. et Ing. arch. Lukáš Janout // Lukáš Janout Architects

Rok realizace: 2019

Fotografie: Petr Polák

 

Podívejte se na další krásné realizace:

Restaurace Pilsnerka

Loft s industriálním dotekem

Kanceláře Deloitte

Štajnhaus - penzion s neopakovatelnou atmosférou

Byt Marina

Kanceláře Philip Morris International

Café Re:public

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU