Café Re:public

Nový pohled na Petřín

Nový pohled na Petřín můžou návštěvníci objevit v kavárně Café Re:public. Původní technická stavba ožila a díky architektům z Nodum Atelier a proskleným fasádám Schuco
je i na Petříně stylové místo na kávu.

Ohromující výhled

V těsném sousedství Petřínské rozhledny stojí rozvodna Českých radiokomunikací již od konce 70.let. Nyní místo dostalo nový význam – kavárnu s výhledem na tři světové strany. Původní objekt měl velkoplošné copilitové stěny, které měly nechat proniknou nejet světlo, ale i radiové signály.

„Po celou dobu výstavby Café Re:public musel být zachován provoz trafostanice a radiokomunikačního zařízení, které mimo jiné zajišťovalo vysílání BBC,“  říká spoluautor návrhu, Ing. arch. Marek Pyszko z Nodum Atelier.

Během návrhu vzniklo několik variant, které se lišily i tím, v jakém rozsahu zůstanou zachované technologie radiokomunikací.

„Mimo technická omezení zde byly ještě limity dané památkovou péči. Nová budova si měla zachovat co nejvíce původní charakter a její architektura neměla nijak vynikat. Taktéž barevně a materiálově se neměla výrazně lišit. Proto může být šokující, že po kompletní přestavbě je budova vlastně hodně podobná té původní,“ pokračuje Ing. arch. Marek Pyszko.

Z nehezké, anonymní budovy se stala otevřená třípatrová kavárna s bistrem a výhledem na okolní opravený park, ale především na rozhlednu a její úžasnou konstrukci. Ze zmíněných důvodů bylo během rekonstrukce zachováno původní hmotové členění, ale do stavby architekti vložili na přání investora nový provoz industriální kavárny a bistra. Hlavní prostor je v proskleném patře a nabízí panoramatické výhledy do celého parku a zeleně v něm. Na střešní terase pak mají hosté Petřínskou věž doslova na dosah ruky.

Díky rozsáhlým copolitovým stěnám bylo možné hlavní prostor otevřít do okolí. Aby si místo zachovalo industriální charakter, byly použity prosklené fasády Schüco FWS 50. Díky tomu bylo možné splnit relativně protichůdné požadavky na čiré, přirozené barevné sklo se zároveň maximálním odrazem, aby se zamezilo přehřívání prostoru.

Industriální styl se špetkou secese

Interiér byl pojat v industriálním stylu hlavně díky charakteru budovy. Architekti ale zároveň chtěli navázat na secesní prvky Petřínské rozhledny. Prostor schodiště je rozhlednou inspirován nejen charakteristikou konstrukce ale i řešením dvou do sebe zasunutých šroubovic. Výsledkem je, že jedno schodiště vede nahoru a druhé dolu tak, jak je tomu u rozhledny.

Zlaté ruce českého designu

Promyšlený interiér doplňuje i rafinovaný název. Café Re:public odkazuje na náš stát a použité české designové značky. Ikonické židle 14 od firmy TON, volně foukaná svítidla Bomma Tim od studia Olgoj Chorchoj nebo i unikátní bar z perforovaného betonu od firmy CRÉER.

„Druhotně je „Re:public” zkratkou pro anglické „Redesigned for public” a symbolizuje revitalizaci Petřína pro širokou veřejnost,“ vysvětluje Ing. Jakub Maca, autor brandingu.

 


Architektonické řešení: nodum atelier // Ing. arch. Marek Wojnar, Ing. Michal Sedláček, Ing. arch. Marek Pyszko, Ing. arch. Lukáš Wawrosz

Autor brandingu: Ing. Jakub Maca, Steezy studio

Realizace: 2019

Fotografie: Lukáš Legierski

 

Prohlédněte si další krásné interiéry:

Cafe Smoo

Malý byt na Kampě

Kanceláře Dentsu

Dvakrát bydlení od Nedvěd Architekti

Holešovický byt od boq architekti

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU