Byt Marina

Originální vzorový byt

archicraft byt marina archizoom

Developerský projekt bez vzorových bytů či domů byste dnes hledali těžko. Většinou se jedná o krásně navržené prostory plné prémiových designérských značek a laděné do béžovo-bílých tónů. Opravdu barvený a originální vzorový byt vytvořili architekti z ateliéru archicraft.

Originalita na překážku?

Vzorové byty ukazují možnosti řešení bydlení a navazují pocit domova. Jejich podoba se odvíjí od cílové klientely a na příliš originální a svérázně řešení často není prostor. Barvy, materiály, ale i doplňky musí být vybrány tak, aby se líbily co nejvíce lidem. Ateliér archicraft šel radikálnější cestou. Klidné a neutrální barvy z části nahradili živými a dodali tak do bytu výraznější emoce.

Více barev, více radosti

Architekti pracovali s velkorysým bytem 4+kk o celkové rozloze 120 m2 a ukázali jeho potenciál naplno. Všechny pokoje mají hlavní barvený odstín, který je doplněn o klidnější, například béžovou či bílou část. Například ložnice je z části čistě bílá a z části tmavě modrá. Co kout, to jiná barva, jiná emoce.

„Prvotní inspirace pro mě byla výstava nábytku v Kolíně nad Rýnem, jedna expozice byla celá v jednom barevném tónu, včetně nábytku. Kuchyň ani obývací pokoj jsem takhle řešenou nikdy neviděl. A my rádi děláme věci, co ještě nikdo nikdy nedělal,“ vysvětluje architekt Jan Tomáš Cieśla.

Sjednocení barev různých povrchu je základním prvkem interiéru. Každý odstín nábytku a stěn je doplněn o doplňky v komplementárních barvách – neutrální bílá, kartáčovaná mosaz anebo patinovaná měď.

Změna dispozice bez bourání

Vzorový byt má jasně danou dispozici. To ale archicraft nezastavilo a ke změně dispozice nepoužili kladiva a sbíječky, ale nábytek. Pouhým rozestavěním nábytku lze hravě a snadno rozdělit místnosti na funkční zóny. Řešená je tak konkrétně ložnice, ale i obývací pokoj.

Prosklená stěna obývacího pokoje kromě výhledu na Vltavu poskytovala také výhled přímo do obývacích pokojů sousedních domů. V archicraftu vytvořili speciální prosklenou knihovnu z kaleného skla. Jednotlivé police jsou k ní našroubované a vytváří dojem, že levitují v prostoru. Knihovna je polopropustná – je skrze ni vidět ven, ale zároveň zaručuje soukromí uvnitř.

Originální a trochu riskantní přístup se ateliéru archicraft vyplatil. Ukázali, že i to, co se z podstaty musí líbit většině, nemusí být bez barev a výrazných emocí. Skvěle odvedenou práci potvrzuje i nominace na Interiér roku 2019 v soutěžní kategorii „soukromý interiér“.

Přečtěte si rozhovor s Tomášem a Miroslavem z archicraftu:

Archicraft

Podívejte se na další unikátní realizace:

Kanceláře Deloitte

Restaurace Pilsnerka

Penzion Štajnhaus

Více příspěvků
aukční domy archizoom
Změní se aukční domy?
NAHORU