Představujeme: U/U Studio

Přehled postřehů o architektuře, designu a umění

Kdo, co, kdy a kde? U/U Studio tvoří tým architektů, kteří ve své práci promítají společnou vášeň pro skateboarding. Díky tomu, že tráví svůj volný čas ve veřejném prostoru, dokáží své inovativní návrhy přizpůsobit na míru dané lokalitě. Všímají si detailů, které podstatně ovlivňují dané prostředí, a proto dokáží navrhovat atraktivní místa nejen pro jezdce na skateboardech, ale také pro širokou veřejnost. “Místa námi navržená neslouží jenom pro skateboarding, ale i jako veřejný prostor vybízející k sociální interakci,” říkají.

Architekt Martin Hrouda vystudoval pražské ČVUT a téměř celý svůj život jezdi na skateboardu. Po studiích v Nizozemsku a na Taiwanu pracoval v irském Dublinu. Pět let poté působil ve firmě s anglickým přesahem, kde získával zkušenosti, aby začal kultivovat český veřejný prostor v U/U Studiu. Na jakých projektech společně se svými kolegy a kolegyněmi pracuje? V MINUTĚ tohoto týdne představuje Martin Hrouda projekty studia a na závěr přidává svou inspiraci.

Volnočasový areál v Čakovicích

Naší první realizací byl volnočasový areál v pražských Čakovicích. Na začátek jsme si nemohli přát lepší projekt. Zadáním bylo využít nepoužívanou manipulační plochu u rybníka v zeleni, která je v těsné blízkosti nové a husté výstavby v Čakovicích. Děti si neměly kde hrát, a proto byly nepoužívané manipulační plochy pusté a oplocené. Navrhli jsme multifunkční park, kterým se obyvatelé prochází po dlážděných cestách a rázem se z nich stávají jeho uživatelé. Mohou si zajezdit na kole, skateboardu, zahrát si basket, vyvenčit psa, anebo se jenom tak posadit a pozorovat děj, například na sousedící revitalizované psí loučce.

Rok realizace: 2018

Lokalita: Praha – Čakovice

Rozloha: 5 600 m²

Urban park Bratislava

Nedávno se otevřel náš první projekt v Bratislavě. Nevyužívané asfaltové hřiště s basketbalovými koši se rozhodla městská část Rača zrekonstruovat a vdechnout mu nový život. Náš návrh zachovává koncept streetballového hřiště s kaskádovými schody a doplňuje jej o prvky pro kolečkové sporty. V místě, kde plocha hraničí s oploceným multifunkčním hřištěm, vzniká dřevěné vyvýšené podium sloužící jako zázemí se stromy pro odpočinek. Modernějším designem jsme chtěli udržet atmosféru plácku na sídlišti, tak jak ho každý z nás zná. Park je přístupný ze všech stran a pěší jím tak mohou volně procházet.

Rok realizace: 2021

Lokalita: Sportovní areál ulice Tbiliská

Rozloha: 1000 m²

Fotografie: Peter Lančarič, U / U Studio

V7_underground – Vltavská

Tento projekt je pro nás ztělesněním filozofie našeho studia – aktivace nepoužívaných a nebezpečných míst za pomoci volnočasových aktivit. Vnést do daného místa život a tím jej udělat bezpečným. Podchod na Vltavské už díky tomuto projektu není pouze místem procházení, ale hlavně setkávání. Pro oživení podchodů jsme do prostoru umístili překážky pro skate a bmx jezdce, novou betonovou podlahu a osvětlení, boulderovou stěnu s převisem a basketbalový koš. Projekt byl náročný a doufáme, že je to pouze začátek a bude fungovat jako precedent pro další akce podobného typu.

Rok realizace: 2021

Lokalita: Podchody pod Hlávkovo mostem u stanice metra Vltavská

Rozloha: 1000 m²

„Krnov na start“ – Revitalizace veřejných prostranství a otevření sportovního areálu v Krnově

V Krnově jsme vyhráli v zimě 2020 naší první větší architektonickou soutěž. Jedná se o revitalizaci sportovního areálu, který je v těsné blízkosti centra města, ale v současné době nevyužívá svého potenciálu. V návrhu řešíme jeho vnější a vnitřní nefunkční vazby, čistíme území od bariér a oživujeme jeho základní funkce. Vytváříme základní tepny a místa, která přivádí do areálu život a jasný řád. Aktivujeme areál stanovením iniciačních míst – skate/bike park, piazzetta sokolovny a Smetanovy sady – ta jsou pomocí zpevněných liniových cest propojena do jednoho kompaktního celku.

V létě 2021 jsme se zúčastnili Landscape festivalu v Krnově, a to s instalací právě v tomto areálu. Prvním krokem bylo odstranění všudypřítomného oplocení u skateparkové části, jež učinilo samotný park přístupnějším a přehlednějším. Otevřením vznikly nové volné plochy, umožňující vybudování potřebného, dnes neexistujícího, zázemí. K tomuto účelu bylo využito sponzorského daru – 2500 vyřazených přepravek od nápojů, které by jinak skončily na skládce.

Rok realizace: 2020

Lokalita: Sportovní areál Krnov

Rozloha: 97 000 m²

Stalinův pomník

Stalin na Letné je pro nás stále největší inspirací. Na Stalinovi jsem vyrůstal a nikde jinde ve světě jsem nezažil místo, které by dosahovalo takových kvalit. Je to vlastně pouze volná plocha z kvalitního materiálu s nádherným výhledem, která vybízí k neorganizované zábavě. A stačí to. Jsem hrozně rád, že zatím odolává všem možným pokusům o změně využití. Chápu, to místo je lákavé. Jezdí sem jezdci z celého světa, a to místo už je takovou skateboardovou památkou. A ze všeho nejlepší je, že právě tento symbol svobody se děje na místě, kde stávala socha jednoho z nejkrutějších diktátorů.


Minuty z minulých týdnů:

MINUTA o světových vizualizacích

Zachránit, upravit nebo zničit? – 1. část

Zachránit,

MINUTA v Moravské galerii

NEUHĀUSL HUNAL a jejich MINUTA

MINUTA se Studiem Reaktor

Umělci, studenti a vítězové

Ven za designem

NAHORU