Malé byty II.

Výběr malých plně funkčních designových bytů

malé byty

Pokračujeme v prohlídkách malých bytů, které jsou nápadité, hravé a zajímavé svým konceptem, a to s ohledem na prostorová omezení. Na třiceti metrech může komfortně vyžít jednotlivec i pár, případně rodina s velmi malými dětmi. Děti ale rostou a s nimi i prostorové nároky, které nemusí souviset jen s dětmi. Velkorysejší výměra bytů okolo padesáti až šedesáti metrů neznamená nadbytek prostoru, naopak architekty poměrně výrazně limituje. Zároveň však otevírá nové možnosti…

Malý byt pro rodinu

Prvním příkladem je byt v panelovém domě ze 70. let. Zdědila jej mladá rodina, jejímž požadavkům absolutně nevyhovoval, od 70. let totiž neprošel žádnou změnou. Původní bytové jádro bylo natolik autentické, že se po domluvě architektů z ateliéru RDTH a Moravské galerie v Brně stalo součástí její stálé expozice.

Cílem rekonstrukce bylo umožnit rodině svobodné využití obytného prostoru a soukromí ve dvou ložnicích členů rodiny. Upřímná rekonstrukce nepotlačuje utilitární charakter, který prostoru dala do vínku panelová výstavba. Nové dispoziční řešení je radikální a čisté. Hlavní obytná místnost nově zaujímá téměř polovinu plochy bytu a otvírá se přes celou šířku budovy, tedy až 12ti metrů. Uprostřed najdeme kuchyni a skladovací prostory, na východním konci je prostor pro jídelnu a na západě obývací část oddělitelná závěsem.

Materiálově se v bytě prolínají vrstvy původních, hrubých povrchů a nových, minimalistických prvků interiéru. Původní stěny jsou očištěny na beton. V některých místnostech pak zdi natřeli architekti na beton, aby zdůraznili charakter panelových stěn.  Podlahu nově pokrývá Marmoleum, které je svou povahou blízké panelové výstavbě. V koupelně najdeme síť růžových obkladů a třešničkou na dortu je led osvětlení, jež tvarově umocňuje povahu jednotlivých místností.

Všechen vestavěný nábytek je matně bílý. Podobu bytu dotváří volně stojící nábytek českých výrobců, pokojové květiny, bílé závěsy a běžné předměty denní potřeby.

Architektonické řešení: RDTH

Rok realizace: 2020

Lokalita: Brno

Zastavěná plocha: 68 m²

Fotografie: archiv ateliéru

Často je nutná změna jádra

Svou výměrou skromnější byty jsou často limitovány dispozičním uspořádáním. Architekti z ateliéru MASPARTI se chopili rekonstrukce malého dvoupokojového bytu, který je součástí panelového bytového domu ze šedesátých let. Byt má jednoduché půdorysné členění na dva obytné pokoje, mezi něž je vsazeno hygienické jádro, které architekti zcel nahradili. Původní členění na toaletu, koupelnu a kuchyň sloučili do společné prostornější dispozice koupelny, která je pro jednoho uživatele komfortnější. Kuchyňská linka je nově orientována do obývacího pokoje s místem pro stolování.

Klíčovým prvkem rekonstrukce je lepší přirozené osvětlení. Změna orientace hygienického jádra totiž umožnila do koupelny přivést více přirozeného světla. To přes prosklení pod stropem dopadá až ke vstupu bytu, který byl původně bez přirozeného světla. Architekti dále odkryli betonový panelový strop a smrkové parkety, které obytným pokojům přidali pohledovou teplotu. Původní kvality bytu dotvářejí terrazzové parapety, litinové radiátory nebo přiznané rozvody instalací. Výsledek proto působí striktně a jednoduše. Záměr oddělit nové a původní se výborně shodoval s požadavky klientky na menší dvoupokojový byt s prostornější koupelnou v dominantní černé barvě.

Architektonické řešení: MASPARTI

Rok realizace: 2020

Lokalita: Olomouc

Zastavěná plocha: 54 m²

Fotografie: Tomáš Loutocký

Kouzlo historických bytů

Dalším příkladem chytře upraveného dvoupokojového bytu je rekonstrukce historického interiéru v centru Prahy z pera ateliéru ID_arch. Výjimečnou hodnotou malého, ale velmi atraktivního bytu jsou renesanční malované trámové stropy. Procházejí nad celým prostorem, dokonce i nad balkonem do dvora.

Architekti nejprve z otevřené dispozice oddělili pouze hygienické zázemí, což stropům dovolilo dát na odiv celou svou krásu. Stěny ložnice tvoří lehké demontovatelné příčky a úložný nábytek. Prostor je tedy variabilní a majitelé jej mohou kdykoliv vrátit do původní podoby. Interiér v převážně bílém provedení pak nechává co nejvíce vyniknout trámy.

Architektonické řešení: ID_arch

Rok realizace: 2019

Lokalita: Praha

Zastavěná plocha: 45 m²

Fotografie: archiv ateliéru

Vliv Skandinávie

Nejen historické prostory, také malé moderní byty mají svůj šarm. Interiér tohoto pražského bytu je střižen ve skandinávském stylu. Ze vstupní části s držákem na kolo se vstupuje do kuchyně s jídelnou, kde si architekti z ateliéru BOQ architekti navzdory malým rozměrům dovolili navrhnout ostrůvek. Ten funguje jako středobod celé místnosti. Nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení vyřešili vyvýšenými barovými židličkami. V rohu kuchyně je malý kout s kulatým oknem, který architekti využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek je od zbytku místnosti oddělen posuvným panelem.

Ve druhé místnosti se nachází obývací pokoj s ložnicí. Vzhledem k tomu, že má klient pracovně velmi nepravidelný režim, který se příliš neohlíží na danou denní nebo noční dobu, se architekti rozhodli tuto místnost předělit posuvnými panely. Místo na spaní lze v případě potřeby úplně oddělit od obývací části a tím zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si klient přeje, mohlo do ložnice dostat ranní slunce. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami tmavé barvy.

Pracovní místo architekti navrhli u okna. Jde o jednoduchou sestavu stolu s nízkým šuplíkem, který je umístěn na skříňce s výklopem. V obývacím pokoji najdeme jednoduchou pohovkou šedé barvy a konferenční stolek. Skandinávský minimalismus pak dotváří kombinace doplňků a materiálů – bílého Thermopalu, přírodního dubu s olejovaným povrchem a šedých desek s hliníkovou vložkou.

Architektonické řešení: BOQ architekti

Rok realizace: 2016

Lokalita: Praha

Zastavěná plocha: 56 m²

Fotografie: Tomáš Dittrich

Minimální prostor, absolutní komfort

Poslední realizaci má ve svém portfoliu studio BY architects. Klient si pořídil zdevastovaný malý byt s terasou v posledním patře panelákového bytové domu. Katastrofální stav nemovitosti umožnil architektům prostor změnit k nepoznání. Návrh spočíval v jednoduchém rozdělení na jednotlivé funkční zóny. Těmi jsou kuchyně, koupelna a prádelna, jež se přimykají k instalačnímu jádru. Kolmo ke kuchyni jsou pak seřazeny tři trakty: hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice. Tyto funkce jsou jasně vymezeny dělícími panely. Členění prostoru podporuje také osvětlení, jež nabízí různé režimy a míru intimity.

Architekti dále podpořili přirozenou extenzi obytného prostoru na terasu. Pohyb mezi terasou a vnitřkem zpříjemňují dvě široká posuvná křídla nové prosklené stěny a šikmá screenová roleta, která zabírá celou šíři bytu na vnějším líci terasy. Otevření bytu na terasu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu. Architekti jej vyzvedli nad podlahu a obložili kaučukem, což přispívá k lehkosti tohoto elementu a soudržnosti celého interiéru.

Velkým pomocníkem při navrhování malého bytu je nábytek na míru, proto je veškeré vybavení bytu vytvořeno na míru a je v maximální míře integrované. V předsíni najdeme prostornou šatní skříň s botníkem a úklidovou skříň s vestavěnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo. Do koše vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany instalačního jádra. Klimatizaci architekti integrovali do horních skříněk kuchyňské linky a akustické předstěny.

Architektonické řešení: BY architects

Rok realizace: 2016

Lokalita: Praha

Zastavěná plocha: 36 + 12 m²

Fotografie: archiv ateliéru


Další výlety za architekturou:

Malé byty I.

Sakrální stavby v moderním pojetí I.

Sakrální stavby v moderním pojetí II.

Nejhezčí lávky Česka I.

Nejhezčí lávky Česka II.

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU