Henkai architekti

Od velikosti židle po celé město

Kdo, co, kdy a kde? Po několikaleté spolupráci v ateliéru 111 architekti se část architektů rozhodla založit vlastní ateliér. Pojmenovali jej henkai (z valaštiny – tam, z japonštiny – změna) a od roku 2012 pod tímto jménem navrhují funkční, logické, jednoduché a postavitelné stavby.

Henkai architekti jsou rozkročeni mezi Prahou a Slovenskem, pro svou základnu si zvolili město Rožnov pod Radhoštěm. Za realizaci Procházka nad lomem je ateliér nominovaný na Českou cenu za architekturu. Ohlédněte se s námi také za jejich staršími, ale neméně důležitými projekty.

Procházka nad lomem

Autoři návrhu: Daniel Baroš / henkai architekti; Ondřej Nečaský, Zdeněk Strnadel / ZAHRADA-PARK-KRAJINA

Lokalita: Lom Horní Bečva

Rok dokončení: 2021

Zastavěná plocha: 3 x 7,3 m² vyhlídková krychle

Architekti dostali za úkol zpřístupnit vrcholové partie kolem bývalého pískovcového lomu v CHKO Beskydy. Nový procházkový okruh se skládá ze tří vyhlídkových pěších tras propojujících hlavní místa výhledů. Pěší trasy se napojují na komunikaci v jejich blízkosti a přilehlé parkoviště.

K samotnému vrcholu se návštěvníci dostanou dvěma trasami, mírnější z nich vede vysázeným lesem přes malou vyhlídkovou piknikovou platformu. Tuto plošinu vymezují suché zídky, které slouží k posezení a vyhlídce. Za korunou lomu se vine strmější trasa, a to přes vykonzolovanou kovovou vyhlídkovou lávku. Její podlaha z pororoštu umocňuje dojem z výhledu.

Mezi balvany na vrcholové části kopce umístili autoři návrhu tři vyhlídkové objekty, z toho jeden se tyčí přímo na vrcholu, zbylé dva jsou určeny pro pobyt a posezení. Pro vybudování stezek a opěrných zídek použili architekti kámen a šotolinu přímo z lomu, mobiliář je vyroben z dubového dřeva a nosné konstrukce objektů zase z profilů a dílů z žárově pozinkované oceli v černé úpravě.

Nová náves

Autoři návrhu: Daniel Baroš, Michal Nejezchleb

Rok dokončení: 2016

V údolí Rožnovské Bečvy najdeme obec Prostřední Bečva. Hlavními nedostatky obce byly nepříliš vhodně situované městské stavby, nejasně definovaný centrální prostor a neurčité plochy. Cílem architektů bylo podpořit vznik fungujícího osobitého a soudobého středu valašské dědiny.

Nejprve prostřednictvím nové dlažby a vysazením aleje stromů vymezili ulici. Dalším důležitým krokem bylo určení míst pro parkování. Vytvořením přístupu k hladině pak zapojili do života vsi řeku Bečvu. V neposlední řadě došlo k doplnění nových objektů s funkční náplní. Mezi silnici a řeku vklínili autoři návrhu měkkou parkovou úpravu, kam umístili objekty kaple a viničního altánu.

Svět kamenů

Autoři návrhu: Daniel Baroš, Michal Nejezchleb

Lokalita: Rožnov pod Radhoštěm

Rok dokončení: 2016

Zadání pro návrh prodejny drahých kamenů spočívalo ve vytvoření nenápadného jednoduchého pozadí, které nechá vyniknout tvarové a barevné bohatosti prodávaných objektů vystavených jako v galerii. Architekti zpřehlednili dispozici, logicky navázali jednotlivé prostory a scénograficky instalovali zboží, aby zdůraznili jeho vlastnosti.

Prodejna sestává z přední maloobchodní části a velkoobchodu. Mezi tyto prostory autoři návrhu vložili nábytkový blok kanceláří. Z dlažby odstranili nalepené koberce a položili tmavou podlahu z marmolea. Strop a stěny zbavili nánosů starých instalací a výmalbu sjednotili do tmavě šedého odstínu. Charakter interiéru určuje borovicové dřevo, které jako hlavní materiál použili i u překližkové stěny, vložené hmoty, nábytkových boxů a regálů.

3. Etáž

Autoři návrhu: Daniel Baroš, Michal Nejezchleb

Lokalita: Rožnov pod Radhoštěm

Rok dokončení: 2015

Projekt 3. Etáž zahrnoval úpravu třetího podlaží v Brillově textilní továrně ze 30. let, kde architekti vytvořili prostory ateliérů a kanceláří s velkorysým foyer pro sebe a další kolegy. V nepronajaté části patra pak majitelé svolili k využití prostor jako galerie, koncertního sálu, tančírny, učebny nebo pro hraní ping-pongu.

Kemp Nedamov

Autoři návrhu: Daniel Baroš, Michal Nejezchleb

Lokalita: Nedamov u Dubé

Realizace: 1. etapa 2013, 2. etapa 2014

Kemp v Nedamově u Černého rybníka leží nedaleko města Dubá v tajemném kraji se skalnatými roklemi pokrytými hustými lesy, středověkými hrady a zříceninami. Architekti zde revitalizovali areál s kopcovitou topografií ve dvou etapách. V roce 2013 odstranili stávající chatky v jihozápadní části a nahradili je novými devíti jednopodlažními chatkami, o rok později pak přibyly ještě dvě dvoupodlažní.

Nové prostě vybavené chaty se vyznačují dřevěnou sloupkovou konstrukcí. Objekty jsou založeny na zemních vrutech/železobetonových patkách a vynáší je ocelový svařovaný rám.


Minuty z minulých týdnů:

Studio Versatile

Budoucnost Prahy podél řeky

Kvartýr

MA Studio

MACHAR & TEICHMAN

PLATFORMA ARCHITEKTI

MONOM

Kilo Honč

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU