Designové pivovary II.

Pivovary a pivnice s jedinečnou atmosférou

designové pivovary
Historický pivovar v Kamenici nad Lipou

Návštěva pivovaru nemusí být vždy jen za účelem ochutnávky piva. Některé z nich nabízejí ještě něco navíc – skvělou atmosféru a zajímavý designový interiér. Následující realizace jsou ukázkou, že si pobyt v pivovaru nebo pivnici lze vychutnat také po vizuální stránce. Pojďte se s námi podívat na pokračování našeho výběru těch nejzajímavějších pivních míst.

Barokní sladovna v centru Mladé Boleslavi

Budova bývalé barokní sladovny byla v průběhu let přestavována k různým účelům, později začala chátrat. Rekonstrukce interiéru provedly architektky z ateliéru Konceptual. Nyní zde sídlí pivovar eMBe, který navazuje na zapomenutou tradici. Celým interiérem se prolíná příběh modelu vozu Škoda 1000 MB. Prostor restaurace je rozdělen na tři části, hlavní sál slouží jako prostor pro posezení zákazníků. Místnost s varnami přes den slouží k vaření piva a ve večerních hodinách nabízí klidnější atmosféru. Na tento prostor pak navazuje ležácký sklad propojený s restaurací proskleným průhledem.

„Když jsme poprvé s klientem navštívili prostor bývalé barokní sladovny, byly jsme si jisté, že vybudovat právě zde první pivovar v Mladé Boleslavi je skvělý nápad. Následná inspirace při tvorbě designu industriálním duchem místa a legendárním vozem Škoda byla jasná volba,“ říká architektka Barbora Mluvková.

Architektonické řešení: Ateliér Konceptual | Barbora Mluvková, Ivana Dušičková, Petra Holasová, Lucie Opluštilová

Rok realizace: 2019

Lokalita: Mladá Boleslav

Fotografie: Alexandra Timpau

Historický pivovar v Kamenici nad Lipou

Kamenický pivovar je dominantou městského centra již od poloviny 19. století. V roce 2016 se architekti z Ota ateliéru ujali jeho přestavby. Atmosféru pivnice pomáhá dotvářet oranžové zdivo s kameny a celému pivovaru dominuje kusový dřevěný nábytek.

„Návrh obnovy měl tři zásadní roviny – očistit hodnotné části stavby od necitlivých přestaveb, navrhnout efektivní provozní řešení výrobních prostor a nových funkcí a doplnit stavbě soudobý architektonický výraz, adekvátní novému využití,“ vysvětluje Ing. arch. Tomáš Henel. „V designu stavby jsme zvolili přístup, kdy jsme se primárně snažili využít její prostorové kvality, odprezentovat původní materiálové a konstrukční řešení a případně také rekonstruovat zásadní prvky do původní podoby. K místům, kde bylo třeba navrhnout nové části související s dnešním provozem, přistupujeme moderním způsobem. Se soudobým tvaroslovím i materiály pracujeme vždy s důrazem na funkčnost a pravdivost celkového přístupu,“ dodává architekt.

Architektonické řešení: Ota ateliér // Eva Hrubanová, Klára Stachová

Rok realizace: 2018

Lokalita: Kamenice nad Lipou

Fotografie: Benedikt Markel

Pilsnerka

„Prostor na Národní třídě je noblesní – materiály jsou využity tak, aby ze sebe vydaly co nejvíce. Sklo je rafinovaně průhledné, dřevěné stolní desky jsou nositelem části loga, kožené prvky jsou užité tam, kde dostanou nejvíce zabrat, podnože stolů a lavic jsou co nejsubtilnější při zachování dobré stability, a tak by se dalo pokračovat dál,“ komentují svůj návrh architekti z ateliéru archicraft.Srdcem Pilsnerky je výčep, kterému jsme při 1,5 roku trvající tvorbě konceptu říkali oltář. Samozřejmostí je originální mobiliář a svítidla vyvinutá právě a jen pro Pilsnerku,“ popisuje architekt Miroslav Krátký.

Nejvýraznější barvou interiéru Pilsnerky je bílá, která se vyskytuje v celém prostoru. Výčepní pult je laděn do zelených odstínů a prostředí pivnice doplňuje dále modrá konstrukce nábytku. Objekt se skládá z několika menších prostorově oddělených koutků, které zaručují soukromí návštěvníků. V pivnici je však dostatek místa také pro pořádání větších společenských akcí či oslav.

Architektonické řešení: archicraft

Rok realizace: 2017

Lokalita: Praha

Fotografie: Tomáš Dittrich

Pivovar Dva kohouti

Název Dva kohouti má své kořeny u zakladatelů Adama Matušky a Lukáše Svobody. Interiér pivovaru navrhla architektka Tereza Froňková. Z autodílny a prodejny s barvami vytvořila prostor pro zázemí minipivovaru, jehož interiér v sobě propojuje původní prvky s moderním designem. Výrazným elementem je barový pult z jednoho kusu kovu. Navrhli jej designéři ze studia Olgoj Chorchoj, kteří se podíleli také na světelném kříži na jedné ze zdí pivovaru. Další stěny zdobí ilustrace od Jakuba Matušky.

Architektonické řešení: Tereza Froňková

Rok realizace: 2020

Lokalita: Praha 8, Karlín

Fotografie: archiv Ambiente

Restaurace a pivovar U Tomana

Projekt rekonstrukce domu číslo 22 na náměstí Svobody v Brně byl pro architekty ze Studia Identity Design velkou výzvou. Hlavní myšlenkou investora bylo vytvořit restauraci s vlastním pivovarem a přinést tak na hlavní náměstí v Brně unikátní prostor, odlišný od velkého množství nově vznikajících podniků v blízkém okolí. Po první prohlídce bylo jasné, že pod nánosy neuctivých stavebních úprav z minulých období v sobě historické prostory skrývají velký potenciál.

Architekti se snažili zachovat a zachránit co nejvíce dobových prvků, které byly v rámci první fáze rekonstrukce důsledně opraveny, v případě nutnosti nahrazeny hodnověrnými replikami. Na základě posbíraných informací o historii domu vytvořili architekti příběhy zhmotněné v textech a dobových fotografiích, které zdobí stěny restaurace. Design interiéru restaurace a pivovaru U Tomana odkazuje na minulost a zároveň kombinuje industriální styl, což se projevuje také v designu osvětlení.

Architektonické řešení: Studio Identity Design Ltd | Ivana Linderová, Dagmar Zvoníčková

Rok realizace: 2018

Lokalita: Brno

Fotografie: Studio ID

Vinohradský pivovar

Vinohradský pivovar je situován do sklepních prostorů spilky bývalého pivovaru, který vyhořel. Pivnici architekti propojili s výrobní částí pivovaru pomocí oválných oken, zasazených do masivních stěn. Interiér pivovaru architekti z ateliéru o v – a stylizovali do neutrálních barev. Výrazným prvkem v prostoru je dřevo v různých odstínech, ze kterého jsou vyrobeny obklady na stěnách a podlaha. Černé zábradlí spolu se židlemi kontrastuje se světlým odstínem interiéru.

Architektonické řešení: o v – a | Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Rok realizace: 2015

Lokalita: Praha – Vinohrady

Fotografie: Lukáš Žentel

Restaurace SOU100

Cílem architekta Luka Križka z ateliéru IO Studia bylo vytvořit originální interiér restaurace s prvky odkazujícími na tradiční českou kuchyni, ke které neodmyslitelně patří také pivo. Prostor restaurace SOU100 tvoří přírodní materiály a celý interiér je navržen tak, aby připomínal barevnost piva. Tu mají vyjadřovat především žlutě zabarvené skleněné reliéfy ve stylu pivního půllitru. Použité odstíny se pohybují od žluté, oranžové, po okrovou až světle hnědou. Světlé zdi v odstínech bílé a šedé vypadají jako poskládané z pivních bas. Interiér architekti doplnili konstrukcí designového osvětlení v černých barvách.

Architektonické řešení: IO Studio | Luka Križek

Rok realizace: 2018

Lokalita: Praha – Žižkov

Fotografie: Alexander Dobrovodský


Přečtěte si také první část seznamu designových pivovarů a pivnic.

Designové pivovary I.

Další designové interiéry:

Bistro U Řezníka

Pivovar Kocour ve Varnsdorfu

Soukromý vinný sklep od Eva Vais Architekti

Apartmány a Cafe Dačický

Designové bary a kluby

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU