Interiér FTV Prima od dotegg architekti

Televize Prima dostala nové prostory. Nově zrekonstruovaná administrativní budova Na Vinici ve Strašnicích je nyní sídlem skupiny Prima. Jak probíhala rekonstrukce a jak postupovali dotegg architekti při tvorbě interiéru?

Šest televizí a šest rádií pod jednou střechou

Televizní a rádiové vysílání je specifický provoz a potřebuje k tomu uzpůsobenou budovu. Nejednalo se o jednoduchý proces, zapotřebí byla celá řada úprav na míru. Modernizace vnější části budovy a technologií se ujal původní tým autora budovy z ateliéru Casua, za promyšlenou dispozicí a nádherným interiérem je studio dotegg architekti.

Hlavním cílem architektů ze studia dotegg architekti bylo uspořádat složitý organismus mediálního světa čítající šest televizních a šest rádiových stanic. Vytvořit nové, moderní, inspirativní prostředí, které má navíc funkční prostorové rozvržení s potenciálem dalšího růstu, bylo pro všechny zúčastněné velkou výzvou.

Důraz byl kladen především na propojení lidí a usnadnění vzájemné komunikace a spolupráce v rámci tvůrčího procesu. Nové prostory mají zaměstnancům umožnit potkávat se, mluvit spolu v méně formálním prostředí, ale i najít klidné místo, kde se lze plně koncentrovat.

Srdce živého vysílání

Hned u vstupu je jasné, jaká společnost zde sídlí. Velkoplošná televizní stěna promítající kanály skupiny Prima dominuje celému prostoru recepce. Dynamiku stále se měnícího televizního obrazu násobí reflexní strop, tvořený černou napínanou fólií.

Z recepce se do budovy prochází hlavním koridorem, který nabízí průhledy jak do rádiových studií, tak do hlavního zpravodajského studia CNN Prima News, navrženého architektem Jaroslavem Holotou ze slovenského studia Ungroup. Koridor vede přímo k ústřednímu světelnému logu FTV Prima. Do vzrušující atmosféry natáčení jsou zaměstnanci i návštěvníci budovy vtaženi světelnými portály upozorňujícími na probíhající vysílání nápisy „ON AIR“.

Klíčovým prvkem a těžištěm napříč budovou i v rámci jednotlivých pater je nově vybudované široké schodiště, které zajišťuje plynulé a přímé spojení mezi patry. Společně s výtahy se nachází v centrální hale. Na každém podlaží se tak centrální prostor stává místem setkávání zaměstnanců, pro něž jsou zde připraveny i neformální odpočinkové zóny. Ve čtvrtém nadzemním podlaží je prostor doplněn o střešní terasu a největší konferenční místnost, pojatou v duchu projektu Prima SVĚT.

Originální grafiky

Jedinečnost prostor, orientaci po budově a budování propracované identity všech značek tvořících tvář skupiny Prima nenásilnou formou podtrhuje grafické ztvárnění v interiéru. Jednotlivá patra jsou rozdělena na zóny, které od sebe navzájem odlišuje jedinečný vizuální koncept. Umístění jednotlivých brandů skupiny Prima je navíc voleno tak, aby přímo, či s určitou nadsázkou, reflektovalo oddělení, které v daném místě pracuje – např. obchodní oddělení nese vizuální identitu Prima MAX.

Ve skladbě programu, kde je osazenstvo většinou dámské, vyhrál vizuální koncept Prima LOVE. U některých specifických prostor se nabízela pojmenování téměř sama. Promítací místnost nese název MAX KINO, centrální zasedací místnost Prima SVĚT a zpravodajství CNN Prima News. Grafiku inspirovanou skupinou Prima kreativně uchopili grafici ze studia Upsala graph!c design.

Industriální nádech vyvážený dřevem

Vzhled interiérů kancelářských prostor vychází z původní podoby objektu a odhaluje některé aspekty rekonstrukce. Byly ponechány obnažené betonové stropy ve své hrubé podobě a obnažené zůstalo také vedení prvků technologie na stropech. Díky tomu bylo, i přes nízkou světlou výšku prostoru, dosaženo optického dojmu vzdušnosti a výšky. Kancelářské prostory jsou většinou tvořeny jako open space, který však díky členitosti půdorysu a díky pravidelně umístěným uzavřeným kancelářím poskytuje oddělený prostor pro jednotlivé týmy.

Vybrané materiály i barvy dávají interiéru industriální styl, který doplňuje škála pestrých barev jednotlivých značek skupiny Prima. Průmyslový vzhled vyvažuje dřevodekor na podlaze, v obkladech stěn i v atypickém nábytku. Neutrální barevnost je v záměrném kontrastu s výraznými barvami brandů vyskytujícími se převážně v rozptylových a odpočinkových zónách. Interiér doplňují celoplošné grafické polepy skel zasedacích místností, originální tapety a informační systém na stěnách s přidanými uměleckými 3D instalacemi, vždy inspirovanými daným vizuálem jednotlivých zón.

Rekonstrukcí budovy Na Vinici vznikly velkorysé kancelářské prostory a potřebné technické a provozní zázemí pro jednu z hlavních tuzemských vysílacích společností. Její zaměstnanci se mohou těšit modernímu pracovnímu prostředí, kde nechybí ani kavárna ve stylu Prima Fresh nebo dětská firemní školka Primáček. Technicky a technologicky se jedná o jedny z nejmodernějších prostor v oblasti televizního vysílání.


Autoři: Ing. František Lebeda, Ing. arch. Lucie Lebedová // dotegg architekti

Rok realizace: 2020

Dodavatel interiéru: Spaceplan

Podívejte se na další krásné realizace:

Dům sběratele umění od OOOOX

Byt na Břevnově

Byt Josefov od OOOOX

Byt Waltrovka od DMAE Architects

Salon Bomton Brumlovka v novém

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU