MINUTA & beef architekti

Pohled na svět architektury, designu a umění podle architektů ze studia beef

Kdo, co, kdy a kde? MINUTU prvního květnového pátku má ve svých rukách Rado Buzinkay z ateliéru beef architekti.

beef architekti

beef je architektonický ateliér, který v roce 2004 v Bratislavě založili Rado Buzinkay a Andrej Ferenčík. V současnosti tým tvoří 12 členů, kteří pracují na projektech rozdílných měřítek v různých krajinách. Hledají dokonalou dispozici, jednoduchost a nadčasovou krásu. Mají rádi skutečné materiály.

Jakým projektům věnovat pozornost?

Začněte v Curychu, kde se upravuje komplex výzkumných budov GLC. O čem se dočtete v publikaci Bratislava (ne)plánované město? Ze Slovenska se pak přemístíte na Mallorcu, beef architekti zde přestavují areál farmy v horách. A přes švýcarskou čtvrť FOGO se dostanete zpět na Slovensko, konkrétně do Vysokých Tater, kde probíhá rekonstrukce historického areálu pro výrobu lnu a v němž jedna budova bude sloužit pro výrobu tatranského čaje.

Energetický koncept nové výzkumné budovy GLC

Silný koncept přístavby pro výzkum zdravotních věd s označením GLC v Zurichu od Boltshauser Architekten zapojuje do své energetické bilance také akumulační schopnost okolního terénu a tento prvek navíc odkrývá do tvarosloví své architektury. Zajímavý příspěvek do debaty přirozeném získávání energie ze stavební substance, kterou začalo studio Baumschlager&Eberle se svým projektem 2226. Více informací o projektu zde.

(Ne)plánované město

Knižní publikace BRATISLAVA (NE)PLÁNOVANÉ MĚSTO pochází od kolektivu složeného Henrietou Moravčíkovou, Peterem Szalayem, Katarínou Haberlandovou, Laurou Krištekovou a Monikou Bočkovou. Autoři zachytili brilantně zdokumentovaný urbanistický rozvoj Bratislavy na pozadí opakovaných politicko-společenských změn, které toto město zažívalo posledních 100 let až příliš často.

Farma na úpatí hor

V malebném městečku Andratx, na úpatí hor Serra de Tramuntana na ostrově Mallorca se nachází historická farma s názvem Sa Taronja. Původní stoletý dům a 3 osmdesát metrů dlouhé haly jsou osazeny v nádherné zahradě plné zeleně a pomerančovníků (“Sa Taronja” znamená v katalánštině pomeranč). Toto místo se díky světoznámému německému malíři Hartmutu Usadelovi v devadesátých letech minulého století transformovalo z původní kuřecí farmy na kulturní centrum, kde tvořili, vystupovali a vystavovali mnozí domácí a zahraniční umělci (např. Německý symfonický orchestr). Od roku 2018 pracujeme na projektu přestavby tohoto areálu. Vedle původní kulturní funkce se znovu obnoví funkce biofarmy. Hlavním mottem přestavby je zachování Genius loci. První fáze přestavby kulturního centra Sa Taronja bude otevřena ještě letos.

FOGO – Život na Vulkanplatz

FOGO je nová městská čtvrť ve švýcarském Curychu od Hoffmannfontana Architekturen. Místo, které uprchlíci, studenti a domácí z okolní čtvrti společně intenzivně využívají k bydlení, práci a volnému času. Tento funkční mix bydlení, inovativní gastronomie, prostory pro malé začínající firmy, kultury i vzdělání společně s jednoduchou architekturou vytvořily prostor pro upřímné a bezprostřední projevy lidskosti v urbanistickém měřítku.

Přádelna Kežmarok

Ve slovenském městě Kežmarok v regionu Vysoké Tatry se nachází historický průmyslový areál z roku 1860, původně vybudovaný na výrobu lnu. Svého času šlo o jednu z nejmodernějších továren v tehdejším Rakousko-Uhersku. V současnosti prochází areál rekonstrukcí a dostavbou podle našeho projektu. V tomto regionu s výhledem na Tatry tak přibude pro veřejnost přístupný areál s gastronomickou částí pro zážitkovou degustaci, muzeum výroby lnu a zelený park s vyhlídkovou věží. Původní památkově chráněná budova Přádelny bude sloužit na výrobu známého produktu TATRATEA od společnosti KARLOFF, která je investorem přestavby.

MINUTY z minulých týdnů:

Afrika patří na mapu světové architektury

Japonské tradice v novém

Vítkovu se blýská na lepší časy

Architektura s vášní pro beton

Kultura v mnoha podobách

Do Jinonic za kulturou

Architektura & budoucnost

Minuta & MDŽ

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU