Jako na vietnamské ulici

Interiér bistra An podle NEUHÄUSL HUNAL

AN Bistro & Cafe, foto: Studio Flusser

Ateliér NEUHÄUSL HUNAL razí přirozenost. Ve svých projektech odhaluje podstatu věci a hledá pro ni současný kontext. Posledním zhmotněním této filozofie je realizace bistra An, kam architekti vetkali atmosféru stravování na vietnamských ulicích. Autenticitu nového podniku v pražských Dejvicích umocňuje volný průchod improvizace, faktor náhody a otevřená kuchyně.

Suroviny architektonického receptu

Návrh nepostrádá sofistikovanost a je založen na promyšleném konceptu kombinující hned několik faktorů. Těmi jsou především dispozice, výběr materiálů, použití průmyslových prvků, zaznamenaný proces stavby a doplňky navozující atmosféru asijských zemí.

Původně se v prostorách přímo u kolejí servírovalo jídlo čínské kuchyně. Pravou vietnamskou gastronomii nyní přináší investor se zkušenostmi z několika úspěšných pražských provozů ve spolupráci a architekty z NEUHÄUSL HUNAL, kteří svým zásahem evokují divokost tamní ulice.

Dalšími významnými aktéry projektu jsou grafici Přemysl Zajíček a František Kast, kteří navrhli grafickou identitu bistra a realizovali neony podle návrhu Barbory Tögel. Nečekané vstupy pak zanechala stavební firma, architekti se totiž nesnažili zahladit nedokonalosti jako skvrny od barvy nebo poznámky dělníků na stěnách, naopak je zakomponovali do svého konceptu.

Chutě a barvy Asie

Prostor prošel kompletní rekonstrukcí. Architekti nechali očistit stěny od původního štuku, pověsit průsvitné PVC závěsy a na podlahu položit kaučuk. Interiér interpretovali po svém, bez příkras a kýče. Jeho součástí jsou lepidlo či nátěr na tvárnicích nových příček a oprýskané původní stěny. Prostředí asijské ulice, na níž se jí i vaří, vytvořili také díky rozmělnění hranice mezi kuchaři a samotnými hosty. Kuchyň a stůl pro hosty spojili do jednoho celku – dominantního jednolitého obloženého bloku v růžové barvě.

Podél bloku se z jedné strany usazují hosté, zatímco kuchaři jim před očima připravují pokrmy s pomocí ocelové gastro výbavy. „Hrubá příprava pokrmů probíhá v zázemí za PVC pásy, zatímco efektní dokončování se odehrává v prostoru mezi návštěvníky. Kapacita podniku je 34 osob, ale dá se zvýšit – záleží na využívání prostoru a preferencích provozovatele. V zadní části pod kapřím neonem se nachází neformální degustační stůl, k němuž se vejde osm lidí,“ popisuje hierarchii bistra architekt David Neuhäusl.

Náladu prostor dotváří světelné prvky v podobě zavěšených svítidel a neonových prvků s asijskými motivy draka nebo flory. Přírodní element v prostoru zastávají také živé rostliny ve standardních květnících nebo v průběžném kabelovém žlabu určeném pro elektrorozvody a svítidla. Výsledkem je poetické, a přesto racionální místo.

S výsledkem jsme velmi spokojeni. Zadání a přístup ke spolupráci s architekty byl ze strany investora nadstandardní, což se na projektu rozhodně pozitivně podepsalo. Prostor si nyní už přirozeně žije vlastním životem, majitelé si jej doplňují a zdobí podle potřeby, aniž bychom do toho zasahovali,“ dodávají autoři návrhu z ateliéru NEUHÄUSL HUNAL. Architekti pracují především na projektech bytových, polyfunkčních a rodinných domů, ale dokončují a navrhují také několik dalších gastro provozů.

AN Bistro & Cafe

Autor: David Neuhäusl, Matěj Hunal // NEUHÄUSL HUNAL

Spoluautor: Veronika Zelenáková, Jakub Zelenák

Lokalita: Praha 6

Rok dokončení: 2022

Užitná plocha: 121 m²

Grafický design: Přemysl Zajíček a František Kast

Ilustrace: Barbora Tögel

Stavba: VKLSTAV Group

Další interiéry:

Bar jako oltář

Tam, kde vzniká hudba

Kanceláře pro karlínské kravaťáky

Trojitá dávka designu

Třicet šest metrů pro čtyři

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se
NAHORU