Čokoládové království Lindt

Udržitelná přestavba podle Tétris

tétris
Partnerský článekTétris

Švýcarská společnost Lindt je celosvětovým lídrem prémiové čokolády se zázemím ve více než 120 zemích světa. Centrála společnosti v České republice sídlí v budově Danube House na Praze 8 s krásným výhledem na řeku a snadnou dostupností pro zaměstnance. Společnost své sídlo nedávno nechala rekonstruovat a celý projekt se nesl v duchu udržitelného a nadčasového designu.

Podnikatelská filosofie Lindtu je dlouhodobě založena nejen na výrobě prvotřídní čokolády, ale zejména na udržitelnosti a šetrnosti k přírodě a okolí. To se projevilo také v zadání na redesign kancelářských prostor, který byl zaměřen hlavně na zlepšení pracovního prostředí pro všechny zaměstnance. Součástí řešení bylo nejen vytvořit lepší a bezpečnější pracoviště a dostatek prostoru pro schůzky, ale také zaměřit se na technologii a posílit zejména přívod čerstvého vzduchu.

Projekt redesignu kanceláří Lindt blíže popisují architekti ze společnosti Tétris Tomáš Pfeifer a Jakub Čížek.

Jak firma Tétris přistupovala k rekonstrukci kancelářských prostor pro společnost Lindt?

Od začátku jsme chtěli vytvořit design, který je nadčasový, jednoduchý a přitom udržitelný a krásný. K interiérovému designu jsme přistupovali se stejnou láskou jako k samotným výrobkům Lindt. Vnímali jsme silný akcent klienta na udržitelnost a zeleň a celý projekt obnovy jsme koncipovali v tomto duchu. Záměrem bylo vytvořit prostory, které budou u společnosti s dlouhou historií navozovat pocit klidu a bezpečí.

Hlavním cílem tohoto projektu byl udržitelný přístup, který zohledňoval naše zaměření na pohodu všech zaměstnanců a dostatek denního světla v co nejvíce místech.

Posílili jsme ventilační systém, aby se na pracoviště a do zasedacích místností dostal čerstvý vzduch. Velkým tématem také byla akustika, materiálové řešení a v neposlední řadě rozumné opětovné použití nábytku a surovin.

Ke kancelářským prostorám bylo přistupováno tradičním způsobem, neboť Lindt je tradiční švýcarská společnost s dlouhou historií. Detaily, jako je osvětlení Tom Dixon a použité barvy a materiály, byly navrženy v konzervativním a nadčasovém duchu, který vyvolává pocity luxusu a smyslnosti, stejně jako výrobky Lindt. Abychom přispěli k pocitu osobní pohody a zachovali udržitelný přístup, použili jsme na stěně kuchyně biofilní prvek. Tam, kde to bylo možné, jsme znovu použili původní nábytek.

Jakým způsobem se dá do již postavené budovy zlepšit přívod čerstvého vzduchu?

Přístup čerstvého vzduchu jsme zlepšili instalací dodatečné klimatizace a ventilačního systému.

Jak jste vyřešili akustiku prostoru?

Akustiku prostoru jsme vnímali jako důležitou nebo spíše nezbytnou součást projektu a do stropů a na stěny jsme instalovali speciální prvky, které akustiku prostoru zlepšují.

Jaké barvy a materiály jste použili?

Celkově je prostor koncipován v základních barvách bílé, černé, odstínech šedé a doplněn překližkovými deskami, pracovními i jednacími stoly. V kuchyni jsme naopak zvolili kombinaci tmavě modré a černé ve spojení s měděnými povrchy a “zelenou” stěnou.

Celá přestavba byla navržena s důrazem na udržitelnost, i když to na první pohled nemusí být tak zřejmé. Všechny použité prvky mají nadčasový design a během přestavby bylo recyklováno velké množství materiálu. Tam, kde to bylo možné, jsme znovu použili původní nábytek. U nového nábytku jsme kladli důraz na design a použití surových materiálů. Na příčky jsme použili dřevěné rámy a ve velké míře také sklo a hliník.

Co Vás inspirovalo při návrhu kuchyně a relax zóny?

Chtěli jsme vytvořit velké, nádherné a přátelské místo pro setkávání. Propojili jsme původní kuchyňku s jídelnou a salonkem, který byl původně umístěn ve středu kanceláře. Nyní je ale celý tento prostor přemístěn k oknům a má nádherný výhled na Vltavu. Jednak jsme tím prostor zvětšili, aby umožnil neformální setkávání více pracovníků, a zároveň jsme do něj přivedli přirozené denní světlo. Nezapomněli jsme ani na pitný režim zaměstnanců společnosti Lindt a v kuchyni jsme instalovali vodovodní baterii Grohe se speciálními filtry a chlazením pro vytvoření kvalitní pitné vody.

Co pro Vás znamená well-being?

Jedná se o osobní pohodu každého zaměstnance. Jednoduše, aby se pracovníci cítili v kancelářích příjemně a do práce chodili rádi. Redesign stávajících prostor Lindt byl zaměřen především na zlepšení pracovního prostředí pro všechny zaměstnance a zlepšení jejich pohody s důrazem na udržitelnost. Součástí řešení bylo nejen vytvoření lepšího a bezpečnějšího pracoviště a prostoru pro setkávání, ale také zaměření se na technologie a dostatek čerstvého vzduchu. V rámci uspořádání prostor jsme kromě zasedacích místností a vyhrazených místností pro soustředění vytvořili také nové zázemí se sprchami. Pohodu zaměstnanců dále navozuje biofilní prvek na stěně kuchyně, který je v souladu s udržitelným přístupem celé rekonstrukce.


Další kancelářské interiéry:

Hravé kanceláře Wargaming

Kanceláře v bývalé Baťově fabrice

Na meeting nebo do sauny?

Futuristické kanceláře Livesport od studia Reaktor

Kanceláře DDB Prague

Kanceláře Cisco od Ateliéru Kunc architects

NAHORU