Dům otevírající se slunci

Vila ve staré zahradě od Kaa studia

Architekti Kaa studia dostali specifické zadání na realizaci vily do již zastavěného pozemku, kterou zhotovili v roce 2020 pro čtyřčlennou rodinu. Černošická vila ve staré zahradě se vyznačuje svým šetrným a udržitelným zpracováním.

Celoroční soulad s přírodou

Minimalistická vila ve staré zahradě v Černošicích byla vystavena v duchu respektu k přírodě v co největším souladu s přírodou. Architekti dostali od majitelů vily jasné požadavky, aby stavbu mohli maximálně využívat jako jeden celek i s pozemkem, který bude ideální pro čtyřčlennou rodinu. Stavba je co nejvíce hospodářsky přijatelná a architekti se snažili co nejlépe využít působení slunečních paprsků na dům a stínění a také světelný smog generovaný domem v noci. Dům je koncipován tak, že zde například vznikla dlouhá jižní strana, která sluncem tepelně ohřívá zbytek domu v topném období.

Chytré dispoziční řešení

Protože majitelé domu pracují v uzavřených open space kancelářích bez jakéhokoliv náznaku přírody, vše bylo vytvořeno podle jejich požadavků se zvolením přírodních materiálů tak, aby měla rodina co největší volnost pohybu, zároveň však měla své soukromí.

Chtěli jsme, aby dům jemně zapadl mezi okolní domy původní zástavby a mezi stromy staré zahrady, aby dokázal využít možnosti výhledů a přírodních zdrojů a aby tepelně a ekonomicky dobře fungoval přirozeně, bez současných umělých „pasivních standardů“.

Celý dům je šetrně zasazen do již dříve zastavěného pozemku, na kterém stála stará chata a vzrostlé ovocné stromy. To se stalo dispoziční výzvou, ale nakonec příjemně způsobilo vytvoření dvou zahrad – jižního slunného ovocného sadu a severního stinného lesíku.

Spodní patro domu je dispozičně rozděleno na severní část určenou k soukromým účelům a část jižní pro účely společenské. Na dětskou část směřující převážně do vrchního patra byl kladen požadavek o jednoduché oddělení od ostatních pokojů, až děti odrostou. Děti tak mají ze svých pokojů možnost vstupu na střešní terasu, ze které je úžasný výhled. Nad přízemní střechou stojí dřevěná bouda, sloužící pro konkrétně dospívající děti, jejíž střecha funguje jako permakulturní zahrada a louka s motýly. Dále tu byl na požadavek majitelů vytvořit venkovní celoroční krytý prostor, kde lze sušit byliny a plody stromů.

Autoři architektonického řešení: Kaa studio
Rok realizace: 2020
Užitná plocha: 210 m²
Lokalita: Černošice
Fotografie: BoysPlayNice Photography & Concept

Kaa studio

Mikro architektonické studio založené v roce 2004 Kamilou Holubcovou a Antonínem Holubcem se sídlem v Praze. Orientuje se zejména na individuální zakázky novostaveb a rekonstrukcí rodinných domů. Realizace „Dům u lesa“ byla nominována do soutěže ČCA 2019.

Podívejte se na další krásné domy:

Kamenný dům pro Vysočinu

Čajový altán s japonskou zahradou

Usedlost dvou tváří

Ve věčných lovištích

Střed vesmíru pro mladou rodinu od studia COLL COLL

 

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU