Dům Krásná

Dům Krásná archizoom

Toužíte po útěku z města? Mít jednoduchý dům uprostřed lesů a s nádherným výhledem? Zní to jako váš vysněný domov? Přesně takový postavila pro manželský pár a jejich psy Barbora Kopečná z ateliéru Baraak Architekti. Prohlédněte si Dům Krásná.

Hory, výhledy a… klid

Dům Krásná na první pohled zaujme svojí plechem pokrytou fasádou. Plech s povrchovou úpravou Aluzink se hodí do horského prostředí, odolává počasí a neruší lesní klid křiklavými barvami. Jižní a západní straně dominují velká, dvoupodlažní okna. Soukromí zajišťují posuvné a otevíratelné okenice umístěné na fasádě.

Dům nenarušuje charakter krajiny a využívá svažitosti pozemku. Podzemní podlaží využívá výškové úrovně terénu tak, aby bylo možné tyto prostory osvětlit a zároveň z nich umožnit vstup na zahradu. Pozice domu na pozemku odpovídá původnímu, zbouranému domu. Místo zajišťuje optimální oslunění a vhodné umístění s ohledem na ochranné pásmo lesa.

Útulný úkryt v bouři

Atmosféra interiéru je dána podhledovými dřevěným stropy s trámy. V suterénu a ve vstupu do domu najdeme lité podlahy z broušeného betonu. Podlahy a dolní schodiště a terasa a koupelna v patře  jsou nakonec z broušeného teraca. V obývacím pokoji a dalších obytných částech jsou podlahy dřevěné, z průmyslové mozaiky – nakonec dřevěná dubová prkna olejovaná tmavým odstínem.

Převýšený vnitřní prostor propojuje vertikální prvek, ve kterém je v přízemí umístěna nika s krbem a ve 2. NP schodiště na galerii. Dům je vytápěný tepelným čerpadlem.

Na obdélníkovém půdorysu je vnitřní prostor domu velkoryse převýšený, takže propojuje přízemní podlaží přes druhé podlaží až po podkroví, které tak tvoří galerii. V suterénu najdeme saunu s koupelnou a sprchou a WC pro případné návštěvy. Odtud se také vstupuje na zahradu – buď v místě schodiště nebo přes francouzské okno přímo z prostoru koupelny a sauny.

Ranní mlha a neuvěřitelné západy jako na dlani

Hlavní vstup do objektu je na úrovni přízemí. Malý přístavek rozšiřuje vstupní halu, z níž je přístupné samostatné WC, vstup do suterénu a případně na zahradu. Hlavní obytný prostor v přízemí má po pravé straně kuchyňský kout s výhledem na přístupovou cestu. Ve střední části obytného prostoru je jídelní stůl a krb. Schodiště patra je umístěno u delší z obvodových stěn a je přístupné z rohu obývacího pokoje.

Prostor se sedačkou je propojen pomocí vysokého, posuvného okna s balkonem, který je vysunutý ze severní fasády objektu a umožňuje nádherný výhled na protější svah Černé studnice. Ve druhém nadzemním podlaží je umístěna ložnice s navazující koupelnou, na galerii nad obývacím pokojem je umístěna pracovna. Z galerie lze pak dál pokračovat do podkroví.

Podkroví slouží většinou jako tělocvična nebo herna pro děti. Tato nejvyšší úroveň domu je prosvětlená posuvným oknem 2x2m. Protože je i tato část otevřená do hlavního obytného prostoru galerií, prosvětluje okno většinu obytného prostoru.

Rodinný dům je doplněn o budovu se zahradním skladem a garáží. Vzhledem k umístění stavby na samotě mimo obec se ukázala potřeba takového prostoru pro uskladnění zahradní techniky a pro parkování jako nezbytná, a to zejména v zimních měsících.

Architektonické řešení: Baraak

Realizace: 2019-2020

Fotografie: Lukáš Žentel

Přečtěte si rozhovor s Barborou Kopečnou:

Barbora Kopečná

Atelier BARAAK

Založila v roce 2018 Ing. arch. Barbora Kopečná. Soustředí se na navrhování rodinných domů a vil. Barbora studovala architekturu na pražské Fakultě architektury ČVUT a v německém Aachenu. Před založením ateliéru BARAAK působila v ateliérech A69, Olgoj Chorchoj a švýcarským studiem hp-aarau, se kterým i nadále spolupracuje.
www.baraak.cz

Podívejte se na další krásné domy:

Dům v Jinonicích

Malý a šetrný DONE

Dům na Spořilově

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU