Propojili nespojitelné. Architektonické studio archicraft a značka profesionálních kuchyňských přístrojů 54° přichází s kuchyňským konceptem Profi Family, který spojuje krásu s nekompromisní funkčností.
Studio archicraft a značka 54° vytvořili neobvyklé spojení designu, profesionální kuchyňské techniky a architektury. Ve světě módy je běžná spolupráce jednotlivých výrazných značek, kdy vznikají zajímavé limitované edice. Ve světě designu a architektury se takové spojování brandů a vznik fusion produktu zatím moc často neobjevuje.
Architektonické studio archicraft se spojilo s firmou INTERGAST a její divizí 54°, odborníky na varné i chladicí technologie do profesionálních kuchyní i soukromých prostor. Společně uvádějí koncept Profi Family – unikátní kuchyňské prostředí, spojující eleganci, funkčnost a design.
archicraft & 54°
DNA 54° a archicraftu jsou si velmi blízko. Spojuje je profesionalita, nekompromisní kvalita, praktičnost a stylová svébytnost. Což jsou kvality racionální. Kdybychom měli mluvit o těch emocionálních, k těm patří láska k dobrým ingrediencím: gastronomickým, stavebním i designovým. Cílem společného projektu studia archicraft a značky 54° je vytvoření unikátního kuchyňského prostředí se zakomponovanými profesionálními kuchyňskými přístroji tak, aby byly zachovány ergonomické a funkční parametry.
V profesionálních gastro provozech jde především o funkčnost, přesnost a rychlost. „Rádi vyzýváme na souboj tradiční čísla. Myčka, která nepotřebuje dvouhodinový program, ale má umyto za 2 minuty? Nebo holdomat, který udrží roastbeef v perfektní kvalitě a ve stejné teplotě klidně 4 hodiny? A co plotýnka, jež uvaří vodu na špagety za 1,5 minuty? V profesionálních i domácích kuchyních se prostě pořád hraje o čas. Přístroje pod značkou 54° vám zaručí maximální komfort a jistotu, že máte vše pod kontrolou,“ říká Petr Lupínek, majitel společnosti INTERGAST a.s. a zakladatel značky 54°.
Spojení zdánlivě nespojitelného
Úkol spojit zdánlivě nespojitelné zní jako velký oříšek. Jak integrovat do luxusního a elegantního interiéru profesionální kuchyňské spotřebiče, oplývající technickým nekompromisním výrazem?
Jak spojit různorodé prvky: chladnou, nerezovou techniku s vybranými materiály, s nimiž se pracuje v prémiových domácích kuchyních? Buď přístroje schováme za nějaká dvířka, což je škoda. Nebo stylu technických spotřebičů přizpůsobíme celý výraz kuchyně.
Studio archicraft jde vlastní, sofistikovanou cestou: „Kuchyně industriálního stylu se bohužel hodí jen do některých prostor a domů či vil. Ne všechny mají ducha brutalistního loftu. Ne všichni nároční klienti navíc takový styl preferují. Takže jsme se rozhodli charakter výrobků sice přiznat, ale jinak, než bývá zvykem. V návrhu je shlukujeme do tří objemů – dvou nástěnných boxů, kterým říkáme hnízda, a varného bloku. Jsou to samostatné prvky s nerezovým opláštěním, které s přístroji ladí, a hmota proto působí jednolitě a harmonicky,“ vysvětluje spoluzakladatel studia Miroslav Krátký.
Respekt k materiálům
„Zbylé vybavení, které tvoří kuchyňská linka (lednice je do ní vestavěná už běžným způsobem) a barová deska se dřezem, je naopak provedené v luxusních materiálech a strukturách, jako je tmavá dřevěná dýha, polomatný barevný lak na kovových částech a přírodní kámen. Pro produktovou řadu spotřebičů, kterým není upírána jejich síla a výkon, tvoří kultivované pozadí, na jehož základu vyniknou. Tím, že jsme rozehráli akord rozličných povrchů, které se ale navzájem doplňují a podporují v efektu, jsme dosáhli toho, že profesionální technika už nepůsobí v domácí kuchyni jako cizorodý prvek. Jako surový, zatím neopracovaný sourozenec designového vybavení, ale naopak jako jeho krásná elegantní součást. Přístroje 54° v našem návrhu vypadají jako stříbrný šperk kuchyně,“ doplňuje architekt.
Skříně vysoké sestavy jsou otevřené a umožňují rychlé pohyby. To vše je podpořeno jasnou a velmi přehlednou strukturou všech celků (vaření, příprava, mytí atd.) a je tak v provozu kuchyně vyloučen zmatek. V boxu 1 je integrovaný konvektomat, shocker s vakuovým balením a také udržovací skříň, v boxu 2 pak sodobar a vestavná vinotéka. Konfigurace to není definitivní, navržené řešení je jen ukázkový příklad, jakým způsobem umí studio archicraft se spotřebiči a plánem kuchyně pracovat. Navržená dispozice spolu s dominantním nerezem a materiálovou a barevnou paletou je variabilní, dosáhnout lze různých vzhledových řešení.
„Stejnou měrou, jakou respektujeme povahu materiálů i spotřebičů, respektujeme i zadání a charakter klienta, takže jsme otevřeni diskuzím nad tím, jakým způsobem by si produkty 54° přál mít sestavené a jak celý kuchyňský prostor pojmout,“ doplňuje Miroslav Krátký ze studia archicraft.
Smyslem projektu archicraft x 54° je souznění dokonalosti interiéru a spotřebičů. Láska k vaření se nesmí podřizovat pouhé estetice trendových kuchyní, je třeba jít dále a hlouběji. Tato koncepční kuchyně je hledáním bodu, kdy se trajektorie myšlení nadšeného kuchaře protne s vůlí architekta v jednom interiéru.
Více o značce 54°
Přímo z kuchyní michelinských restaurací přichází až k vám domů značka 54°. Díky ní si můžete vyzkoušet, na čem a jak vaří ti nejlepší šéfkuchaři. Přístroje skrývají pod drsnou slupkou nejmodernější technologie. Jsou krásné, svérázné a maximálně funkční. Nedělají žádné ústupky a vše, co představují, je podřízeno výkonu a odvedené práci. Jsou každý den ověřovány ve stovkách provozů v těch nejnáročnějších podmínkách. 54° a archicraft teď tuto techniku vzali a 1:1 ji postaví i ve vaší kuchyni. Bez kompromisů, trošku drze a se všemi parametry a výkonem jako v profi kuchyních. Neměnili ani jediný šroubek, vám tak stačí přidat špetku kuchařského umění a velkou porci vášně pro gastronomii. Troufněte si na 54° a pochopíte, že cesta zpátky nevede. Je to závislost, je to láska, je to 100% radost z vaření.