Rodinný dům Litvínovice

Minimalismus v přesycenosti

Rodinný dům Litvínovice ARCHIZOOM

Jihočeské Litvínovice následují osud mnoha českých vesnic poblíž velkých měst. Z malých osad a sídel o pár domech a staveních se stává developerský ráj a okolní louky a pole mizí pod katalogovými domy. Architekti z Ateliéru 111 se vydali cestou minimalismu. Jak rodinný dům Litvínovice obstál mezi developerským cirkusem?

Rohový rodinný dům Litvínovice je výstřední tím, že je vlastně úplně nenápadný. Jeho čisté linie, materiálový konzervatismus a absence dekorativních prvků mu vysloužili čestné uznání Grand Prix Architektů 2019.

Velkoryse k okolí

Netradičně, avšak zcela logicky přistoupili Jiří Weinzettl a Michal Hamada i k usazení domu. Místo klasického satelitního modelu „plot, úzká předzahrádka a pak dům“ darovali kus pozemku veřejnému prostranství. Dům umístili na hranici minimálních legislativních požadavků a namísto plotu na kraji pozemku, nechávají prostor pro rozšíření ulice, který tak v rezidenční čtvrti může sloužit jako místo pro zeleň či hry dětí. Díky co nejmenšímu odstupu od kraje pozemku nabyl nejen veřejný prostor, ale i soukromá zahrada, která navazuje na jižní část domu. Samotný rodinný dům Litvínovice má jeden oblý, výrazný roh. Ten svojí minimalistickou čistotou rozbíjí roh dvou ulic, které lemují severní a západní část pozemku.

Vzdušný domov

Vstupní část domu zabírá garáž s dílnou, technické zázemí, vstup se šatnou a umývárnou s toaletou. Pro vstup do hlavní obytné části domu musí návštěvník sejít pět schodů. Teprve pak se naskytne v místnosti s velmi velkoryse vysokými stropy – ty dosahují ve hřebeni až 4 metry. Velkou obývací místnost rozdělují na kuchyň, jídelnu a obývák pouze nábytkové prvky. Cílem Ateliéru 111 bylo zachovat maximální vzdušnost. Tu podtrhuji i velká bezrámová okna, která spojují interiér se zahradou.

Přes společnou šatnu se vstupuje do klidnější části domu – najdete zde dva dětské pokoje, koupelny, pracovny a hlavní ložnici. Pracovna a ložnice se navíc přes francouzská ona otevírají do venkovního átria, které je od okolního světa odděleno oblou, 2,5 metru vysokou zdí. Nabízí tak soukromí a přímo vybízí k umístění hamaky či vířivé venkovní vany. Zaoblený roh odráží do átria dostatek světla již od brzkého rána.

Jiný a svěží

Interiér je stvořen pro řemeslný nábytek s přírodních materiálů a barev. Doplňuje tak střízlivý výraz domu. Rodinný dům Litvínov je minimalistickou odpovědí na okolní přesycenost.

Architektonické řešení: Ateliér 111

Realizace: duben 2014

Fotografie: Boysplaynice

 

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU