Odvážně minimalistický byt od COLLARCH

Na první pohled je jasné, že tenhle strohý, ale architektonicky čistý byt bude mít své milovníky, ale i odpůrce. Odvážně pojatou rekonstrukci bytu pro mladou rodinu vytvořili architekti z ateliéru COLLARCH. Co stojí za betonovým stropem a naprostým minimem volně stojícího nábytku?

Architekti z COLLARCH dostali příležitost vytvořit klidné a neutrální pozadí pro život mladé a živé rodiny. Byt se nachází na Praze 4, v typovém domu z 50. let minulého století. Hlavním požadavkem bylo zrekonstruovat by tak, aby veškeré funkce, které od bytu majitelé očekávali, byly zabudované do stěn. Zároveň měl být vybaven nadstandardně, kromě chytrých technologií architekti použili i různá akustická řešení. Právě tyto požadavky vedly ke kompletní rekonstrukci bytu.

Čistilo se, osekávalo se a vybourávalo. Pod nánosy dodatečných úprav architekti COLLARCH objevili systém prefabrikovaných betonových panelů stropní konstrukce. A právě ty se po vyspravení staly výrazným, dalo by se říct až nosným, estetickým prvkem interiéru všech nových místností.

Využito do poslední spáry

Změněna byla částečně i dispozice, kterou COLLARCH obohatili o nová propojení mezi místnostmi. Zajistili tak nejen volnost pohybu, ale i více denního světla. Minimalistický a redukovaný design klade důraz na přesné provedení detailů a pečlivý výběr materiálů a textur, které doplňují odhalený betonový strop. Ten je od stěn odsazen výraznou spárou, která je nejen estetická, ale i praktická. Jsou v ní vedené nízkonapěťové kabely pro libovolné rozmístění hi-fi reproduktorů. Stopní osvětlení využívá spár mezi jednotlivými betonovým panely. Je řešeno tříokruhovým lištovým systémem upevněným právě ve spáře.

Hrubý beton a přívětivé dřevo

Beton na stropě doplňují bílé, neutrální obvodové zdi se soklovou lištou zapuštěnou v jedné rovině s povrchem zdi. Lišty jsou opět nejen estetické, ale především praktické – dají se vyjmout a slouží jako prostor pro rozvod elektroinstalací. Středová nosná zeď tvoří dispoziční páteř celého bytu a její důležitost a přítomnost je podtržena betonovou stěrkou. Podobně architekti COLLARCH postupovali u krbu.

Dělící příčky mezi jednotlivými pokoji částečně nahrazuje systém skříní se dvojitými dveřmi. Precizní truhlářská práce a speciální úpravy daly za vznik kvalitní akustické izolaci mezi místnostmi a zároveň poskytují skříně dostatek úložného prostoru.

Právě díky tomuto řešení není potřeba další volně stojící úložný nábytek. Byt tak může být vzdušný a bude mít vždy dostatek prostoru. Dalším výrazným estetickým elementem, který je zároveň funkční, je svrchní viditelná vrstva akusticky pohltivých panelů na skříních. Ta je vytvořena z prořezávané dýhované desky, která společně s dřevěnými parketami dává bytu měkký a přívětivý protipól hrubé textuře odhaleného betonu a betonové stěrky. Vše je diskrétně vestavěno do materiálově a barevně vyvážené palety povrchů s přesným a minimalistickým provedením detailů, které snesou doplnění jakoukoli barevnou škálou či stylem budoucích majitelů.

Hravá koupelna

Jinak umírněnou barevnou paletu bytu se záměrně vymaňuje koupelna. Ta byla COLLARCH architekty vyhotovena v odstínech modré a žluté, která místu očisty a relaxace dává hravou, až dětskou atmosféru. Tvoří tak další protipól jinak klidným a vyváženým tónům ve zbytku bytu.

 


Architektonické řešení: COLLARCH

Rok realizace: 2018

Hrubá podlažní plocha: 85 m2

Fotografie: Alexandra Timpau, COLLARCH a Michal Janků

 

 

Každý týden články ARCHIZOOM
do Vašeho mailu.
Registrujte se

NAHORU